Ανάπτυξη με αστερίσκους λόγω Τραμπ βλέπουν γερμανοί οικονομολόγοι

Οταν η Αμερική φτερνίζεται, ο κόσμος παθαίνει πνευμονία. Αυτό ήταν από το 1929 και μετά βασικό αξίωμα κάθε οικονομικής ανάλυσης και πρόβλεψης. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα κινηθεί η αμερικανική οικονομία στις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη από τις 20 Ιανουαρίου 2017. Ως προς αυτό λοιπόν, οι οικονομολόγοι είναι -παραδόξως;- αισιόδοξοι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων δαπανών που έχει εξαγγείλει

ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο την ίδια ώρα εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής προστατευτισμού που επίσης έχει εξαγγείλει – και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung (FAZ), η συντριπτική πλειοψηφία (80%) από τους 130 γερμανούς οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου για λογαριασμό της εφημερίδας, αναμένει οικονομική ανάκαμψη. Ενας στους επτά οικονομολόγους αναμένει μάλιστα ισχυρή αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Αναμένουν ακόμη, σε ποσοστό 75% των ερωτηθέντων, αύξηση της απασχόλησης ως συνέπεια του προγράμματος του νέο αμερικανού προέδρου.

Παρά ταύτα, οι οικονομολόγοι παραμένουν ιδιαίτερα επικριτικοί σε ό,τι αφορά την φορολογική και εμπορική πολιτική του Τραμπ.

Ο Τραμπ προτίθεται να μειώσει τους φόρους, μία κίνηση με την οποία οι οικονομολόγοι διαφωνούν, ενώ αντίθετα συνιστούν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων δαπανών μέσω της αύξησης της φορολογίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της πολιτικής του, το οποίο θα είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος, που σήμερα ήδη ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αυτό θεωρείται από το 17% των Γερμανών οικονομολόγων μεγάλο πρόβλημα, ενώ το 62% μεσαίας σημασίας πρόβλημα και από το 20% δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα.

Τέλος, πλήρως αντίθετοι είναι οι ερωτηθέντες στα σχέδια του Τραμπ για την εμπορική πολιτική. Το ένα τρίτο αναμένει μια σαφή άσκηση προστατευτικής πολιτικής, δηλαδή υψηλούς δασμολογικούς συντελεστές και εμπόδια στις εισαγωγές, το 61% αναμένει μόνο μια ελαφρά αλλαγή στο θέμα του εμπορικού προστατευτισμού.

Ο προστατευτισμός, ωστόσο, θα βλάψει οικονομικά τόσο την Αμερική αλλά ακόμα περισσότερο τη Γερμανία, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Υπενθυμίζεται ως προς αυτό ότι ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία TPP για το εμπόριο στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

The post Ανάπτυξη με αστερίσκους λόγω Τραμπ βλέπουν γερμανοί οικονομολόγοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα