Αναμενόμενη αλλά όχι μοιραία, η εκλογική τιμωρία για τη Μέρκελ

Την επόμενη μιας δύσκολης ημέρας για το CDU η Ανγκελα Μέρκελ, εκλογικά και σε ένα βαθμό πολιτικά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα, έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πορεία.

Ηταν ένα πλήγμα γοήτρου σε μεγάλο βαθμό, αν και δεν θα είναι μοιραίο ούτε για την ίδια ούτε για την πολιτική των ανοιχτών θυρών που εγκαινίασε και προσπαθεί να διατηρήσει εν μέσω πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση του Προσφυγικού

έγινε κεντρικό διακύβευμα στην αναμέτρηση, η Μέρκελ παραδέχτηκε τη Δευτέρα μετά από κομματική συνάντηση ότι οι εκλογές αποδείχτηκαν «μια δύσκολη ημέρα για το κόμμα».

Αμέσως αναφέρθηκε στο κεντρικό ίσως ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης: «Αναμφίβολα έχουμε κάνει πολύ δρόμο προς την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, αλλά ακόμη δεν έχουμε βιώσιμη λύση. Είμαι πλήρως πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση και ότι αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο».

Η επόμενη ημέρα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής σε τρία κρατίδια στη Γερμανία δεν απείχε πολύ από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν άνοδο της ακροδεξιάς, ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά δεν προσφέρεται για εύκολα συμπεράσματα.

Το κοινό συμπέρασμα των αναλύσεων της επόμενης ημέρας είναι, παρά ταύτα, ότι το αποτέλεσμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο στα δυτικά και τη Σαξονία-Ανχαλτ στο ανατολικό τμήμα ήταν τιμωρία για την Μέρκελ και τις πολιτικές της.

Τα γερμανικά μέσα μίλησαν για «πολιτικό σεισμό» και για επιβεβαίωση της παρουσίας του AfD στην πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς προοπτικές να μειώσει τα ποσοστά του, καθώς εξάλλου το Προσφυγικό θα εξακολουθήσει να είναι καίριο ζήτημα σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για αρκετούς μήνες.

Oπως και αν δει κανένας τα αποτελέσματα, σημειώνουν οι Financial Times, δεν σηματοδοτούν παρά νέα προβλήματα για την καγκελάριο, εκνευρισμό μέσα στο κόμμα της και ανησυχία στο πολιτικό κατεστημένο για την ραγδαία άνοδο του AfD.

Σε πρώτο χρόνο, επισημαίνει προς το Reuters αναλυτής, τα αποτελέσματα θα αυξήσουν την κακοφωνία για το Προσφυγικό μέσα στο CDU. Ενδεικτικά, μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής του CDU στη Σαξονία ζήτησε να μην αγνοηθεί το γεγονός της ανόδου του AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο (εκπροσωπείται ήδη σε οκτώ από τα 16 κρατίδια). «Χρειαζόμαστε λύσεις», είπε δείχνοντας έμμεσα προς την ηγεσία του κόμματος.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη προφανής διάδοχος και με την ίδια να έχει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, η θέση της Μέρκελ στο κόμμα δεν φαίνεται ωστόσο να απειλείται.

Η επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι ( REUTERS/Fabrizio Bensch)

Σε μια δεύτερη ανάγνωση η εικόνα των αποτελεσμάτων είναι περισσότερο περίπλοκη.

Η κάλπη έβγαλε σειρά ανακατατάξεων σε κρατιδιακό επίπεδο, με τον βρετανικό Guardian να σημειώνει ότι στην πράξη δεν άλλαξε η πρωτιά αλλά επαναδιατάχθηκαν οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί: «ούτε η φυγή (των ψηφοφόρων) από το CDU ούτε το εκλογικό αγκάλιασμα της AfD ήταν τόσο μεγάλο ώστε να μεταμορφώσει ριζικά την γερμανική πολιτική σκηνή».

Το κυβερνών CDU είδε τη δύναμή του στο άλλοτε προπύργιο, τη Βάδη-Βυτεμβέργη, να υποχωρεί δέκα μονάδες. Παράλληλα, τα εκλογικά τραύματα που υπέστη στην αναμέτρηση το SPD αποδυναμώνουν κατά ένα μέρος τον κυβερνητικό συνασπισμό του με το CDU, επισημαίνουν οι Financial Times.

Το Atlantic, από την πλευρά του, γράφει ότι στη Ρηνανία και τη Βάδη οι υποψήφιοι του CDU ήταν αντίθετοι με την πολιτική της Μέρκελ στο Προσφυγικό. Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος φάνηκε να μην το ακολουθούν: στη Ρηνανία μάλιστα υπήρξε σημαντική διαρροή ψηφοφόρων από το CDU προς τους Πράσινους.

Τελικά, επανεξελέγησαν στη Ρηνανία η Μαλού Ντρέγερ και στη Βάδη ο Βίνφριντ Κρέτσμαν από τους Πράσινους, με τον δεύτερο να κερδίζει μάλιστα και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας στον γερμανικό Τύπο. Πολιτικά δύσκολη αποδείχτηκε η εκλογική βραδιά και για την θεωρούμενη σαν διάδοχο της Μέρκελ, Γιούλια Κλέκνερ, η οποία δεν κατάφερε να κερδίσει την Ντρέγερ.

Ο Κρέτσμαν κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Welt τη Δευτέρα

Μια διαφορετική εικόνα καταγράφεται στη Σαξονία, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Εκεί το AFD εκτινάχτηκε στη δεύτερη θέση του τοπικού Κοινοβουλίου με 24%. Οι διαρροές από το CDU προς την AfD ήταν σχετικά μικρές (2,5% κατά το Atlantic) αλλά για το SPD και το Die Linke (Η Αριστερά) ήταν πολύ μεγαλύτερες και στην πράξη συρρίκνωσαν τα δύο κόμματα.

Σημαντική η λεπτομέρεια ότι η συμμετοχή ήταν γενικά 10% μεγαλύτερη από όσο συνήθως, πολλοί δε ψηφοφόροι της πρώτης φοράς επέλεξαν το AfD, σύμφωνα με τη Welt.

Ο Guardian σε αυτά προσθέτει πάντως ότι το AfD παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που απέχει αρκετά από το να συμμετάσχει στις περιφερειακές κυβερνήσεις – για την ώρα, βέβαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Economist βλέπει στα αποτελέσματα της Κυριακής την αρχή μιας ευρύτερης, ιστορικών διαστάσεων, ανακατάταξης στο γερμανικό εκλογικό σκηνικό.

Το CDU και το SPD ήταν τα κόμματα πυλώνες μεταπολεμικά τα οποία επιδίωξαν να εκφράσουν ευρύτερα ρεύματα στο χώρο της Δεξιάς και του Κέντρου αντίστοιχα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κομματική πολυδιάσπαση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μέσα από την οποία ξεπήδησαν και οι Ναζί.

Πρώτα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες -και από τη δεκαετία του ‘90 οι Πράσινοι- ήταν τα μικρότερα κόμματα με ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Πιο πρόσφατα Η Αριστερά (Die Linke) διεκδίκησε και αυτήν ένα τέτοιο ρόλο. Με την άνοδο του AfD το πολιτικό σκηνικό γίνεται εξακομματικό κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2017.

Με το Linke και το AfD να προσελκύουν πρώην ψηφοφόρους από το κέντρο και την Δεξιά, το CDU και το SPD, συνεχίζει ο Economist, ωθούνται σε συμμαχίες, πράγμα που κάνει τα μεταξύ τους πολιτικά όρια δυσδιάκριτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα: άνοδος του λαϊκισμού, και στη Γερμανία ακολουθώντας τις τάσεις της υπόλοιπης Ευρώπης και των ΗΠΑ.

The post Αναμενόμενη αλλά όχι μοιραία, η εκλογική τιμωρία για τη Μέρκελ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα