«Αμοιβαία η συμπάθεια Ελλήνων και Ρώσων»

Μια επίσκεψη ελάχιστων μεν ωρών αλλά με μεγάλη συμβολική αξία, για τον ίδιο και την Αθωνική Πολιτεία, πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε στο Αγιον Ορος.

Πέρα από το επίσημο κομμάτι της επίσκεψης, που περιλάμβανε υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσφώνηση από την ηγεσία της μοναστικής κοινότητας, ο κ. Πούτιν είχε προγραμματίσει και ιδιωτική επίσκεψη στην ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο πόλεμος του… θρόνου
Πάντως

η επίσκεψη ξεκίνησε με… αμηχανία από πλευράς πρωτοκόλλου αφού η ελληνική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για τη μεταχείριση που θα είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιο στασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τελικώς ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέστη στη δοξολογία.

Ο πρόεδρος Πούτιν στον θρόνο

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Άγιον Όρος.

«Αμοιβαία συμπάθεια»
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν εξαιρετικά αυστηρά, ακόμα και για την σχετικά απομονωμένη μοναστική κοινότητα. Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό με μία φρεγάτα στα ανοιχτά του Αθω κύκλωσαν σχεδόν το λιμανάκι όπου έφτασε λίγο μετά τις 14:00 ο ρώσος πρόεδρος

Στη συνέχεια, ο ρώσος πρόεδρος μετέβη οδικά στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αθω, όπου ήδη βρισκόταν και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός από τα μέλη της μοναστικής κοινότητας με κωδωνοκρουσίες. Παρόντες ήταν ο πρωτοεπιστάτης Παύλος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε τη δοξολογία στις Καρυές (Intime/POOL/Κ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ)

Μετά την δοξολογία που παρακολούθησε ο ρώσος πρόεδρος, ο πατέρας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο πώς η ειρήνη δοκιμάζεται στις μέρες μας από την τρομοκρατία. Η ορθόδοξη πίστη, συνέχισε, είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας

Κατά την αντιφώνησή του ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «στο Αγιον Ορος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες». Ακόμη, έκανε λόγο για την αμοιβαία συμπάθεια των δύο λαών που «τους βοηθάει να ξεπερνούν τις δυσκολίες».

Ευχαρίστησε ακόμη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα πράττουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία και το λαό της, αλλά και για την φιλοξενία της αγιορείτης κοινότητας.

«Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού», είπε και πρόσθεσε ότι το Αγιο Ορος «δικαίως χαρακτηρίζεται ως το περιβόλι της Παναγίας». Η πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αγιο Ορος ήταν το 2005, ενώ είχε προγραμματιστεί και σε άλλες δύο περιστάσεις αλλά ακυρώθηκε.

Ο ρώσος πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιερής κοινότητας. «Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ’ αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας», είπε ο κ. Παυλόπουλος. Αναφερόμενος στο Αγιο Ορος επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος ότι «εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις», προσδιορίζοντας ότι οι δείκτες αυτοί είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη.

Μετά την προσφώνηση ο κ. Πούτιν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς κατευθύνθηκαν στο αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

Γύρω στις 17:00 ο κ. Πούτιν επέστρεψε στο λιμάνι και μετέβη με σκάφος του Λιμενικού και τη συνοδεία του στη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα για αυστηρά ιδιωτική επίσκεψη. Στην μονή βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για τη Μόσχα.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post «Αμοιβαία η συμπάθεια Ελλήνων και Ρώσων» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα