Αλλάζει ρότα ο Κυριάκος

Ποικίλα σχόλια στο εσωκομματικό παρασκήνιο πυροδότησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «κολαστήριο» της Ειδομένης, όπως περιέγραψε την κατάσταση εκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Όσοι δυσανασχέτησαν με το συμβολισμό μίας τέτοιας κίνησης έκαναν λόγο για κεντροδεξιό ακτιβισμό και σημείωναν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το επείγον της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στο Προσφυγικό, δεν αφήνει περιθώριο για πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού εξηγούσαν, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να έχει ιδία άποψη για το επιδεινούμενο σκηνικό στο

Κιλκίς, εν όψει του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετέχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος. Επιπλέον, η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εκεί όπου δεν τολμούν να πατήσουν το πόδι τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι», όπως λένε οι ίδιες πηγές, είχε ακριβώς τον στόχο να υπογραμμίσει την κυβερνητική γύμνια και να υπερτονίσει την απουσία του επίσημου κράτους, αντικρούοντας εν τοις πράγμασιν το δίλημμα του Μεγάρου Μαξίμου περί ακροδεξιάς και ανθρωπισμού.

Είναι, εξάλλου, πρόδηλο ότι το μείγμα της ρητορικής του κόμματος έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση μήνα, όπου κυριαρχούν οι ισχυρές δόσεις σκληρής αντιπολίτευσης. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν θορυβημένοι από την διαχεριστική ανεπάρκεια, που επιδεικνύει η «ομάδα εξουσίας» στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν κρύβουν την έντονη ενόχληση τους από τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές διαρροές, που χαρακτηρίζουν την γαλάζια προσέγγιση ακροδεξιά και ταυτίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ με τους ηγέτες του Βίζενγκραντ.

Η στροφή του κ. Μητσοτάκη σε μία πιο δυναμική αντιπολίτευση πηγάζει και από την αβεβαιότητα που αποπνέουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κουαρτέτου. Εξάλλου, πληθαίνουν οι φωνές εντός του κόμματος και ιδίως στην δεξιά πτέρυγα, που «πιέζουν» την γαλάζια ηγεσία να εγκαινιάσει μία περίοδο μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό, που θα κληθεί να διαχειριστεί το κόμμα ύστερα από πιθανές εκλογές θα είναι κατά πολύ χειρότερο αυτού, που αντιμετώπισε ο Αντώνης Σαμαράς το καλοκαίρι του 2012. «Τι νόημα θα έχει να παραλάβουμε στάχτες», διερωτάται έμπειρο στέλεχος της παράταξης, συσχετίζοντας την εκρηκτική κατάσταση στο Προσφυγικό με την υποχώρηση που καταγράφεται στα εθνικά θέματα και το επικίνδυνο παιχνίδι καθυστέρησης που παίζεται στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Στη ΝΔ κερδίζουν ημέρα με την ημέρα έδαφος οι φωνές, που ζητούν από τον πρόεδρο της ΝΔ να τραβήξει μία σαφή και ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με την «καταστροφική πολιτική», που όπως λένε ακολουθεί η κυβέρνηση. Ήδη, οι λεγόμενοι σκληροπυρηνικοί εισηγούνται τον τερματισμό της «περίοδος χάριτος» που προσέφερε η νέα ηγεσία Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση Τσίπρα. Στον αντίποδα στέκονται οι Καραμανλικοί. Χωρίς να θέτουν προσκόμματα, επισημαίνουν «φάλτσα» στην τακτική της ηγετικής ομάδας και προειδοποιούν για τα δύσκολα, που έπονται.

Το καραμανλικό μπλοκ προειδοποιεί πως το σκηνικό, που διαμορφώνεται συνολικά στη χώρα κρύβει παγίδες για τη ΝΔ και πως οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη προδίδουν απειρία. Η επιλογή της ηγετικής ομάδας να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης επικρίνεται ως μία κίνηση, που δίνει ανάσες στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία περίοδο, που η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. «Η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που προκαλεί ο κ. Τσίπρας, επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποδράσει από τα αδιέξοδα, στα οποία εχει εγκλωβιστεί και να επαναλάβει τα προσφιλή επιχειρήματα σε αυτήν περί διαπλοκής» παρατηρεί βουλευτής του καραμανλικού στρατοπέδου, που προεξοφλεί ότι η συζήτηση της επόμενης Τρίτης θα βοηθήσει το Μέγαρο Μαξίμου να επουλώσει κάποιες από τις πολλές πληγές του.

Οι μάχες για το συνέδριο

Την ίδια ώρα, οι εσωκομματικοί πόλοι ισχύος στη ΝΔ προετοιμάζονται για τη μάχη του συνεδρίου. Η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ενεργοποιείται, ώστε να καταγράψει μία ισχυρή, διακριτή παρουσία στο εσωτερικό power game, προκειμένου να μεγαλώσει την επιρροής της στην γαλάζια ηγεσία. Δεν περνά απαρατήρητη, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, η έντονη δραστηριοποίηση του αντιπροέδρου του κόμματος, Αδωνι Γεωργιάδη, που κινητοποιεί τον μηχανισμό του ανά την επικράτεια, ώστε να αυξήσει τα ερείσματα του στη νέα Πολιτική Επιτροπή.

Ανάλογο ζήλο επιδεικνύει και ο Μάκης Βορίδης, τον οποίο οι συσχετισμοί μέτα την εσωκομματική μάχη έφεραν σε δυσμενέστερη θέση, από αυτή που είχε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Μεγαλο ερωτηματικό παραμένει ο Βαγγέλης Μειμαράκης, που προς το παρόν μοιάζει να έχει λίγο ενδιαφέρον για το εσωκομματικό παιχνίδι. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δυσφορεί με την εμπλοκή Παπαμιμίκου στα του Συνεδρίου και αρκείται μέχρι τη σήμερον να επισημαίνει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας. Ο ίδιος, πάντως, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, τέτοια, που είναι ικανά να αναδιαμορφώσουν κρίσιμες ισορροπίες έως την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

The post Αλλάζει ρότα ο Κυριάκος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα