Αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων

Κινητοποιήσεων συνέχεια στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα πάντα για να προστατέψει το εισόδημά τους και ότι θα στηρίξει τους παραγωγούς με 15 δισ. ευρώ. στην επόμενη πενταετία.

Με φράσεις όπως «δεν υπάρχει επιστροφή», «σκοπεύουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο που ξεκινήσαμε», οι αγρότες προτίθενται να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στα προωθούμενα μέτρα για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Εν αναμονή της πανελλαδικής συνάντησης της Τρίτης -στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη-

για περαιτέρω συντονισμό, οι συμμετέχοντες στα περισσότερα μπλόκα διατηρούν μετριοπαθή στάση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και να μείνουν στους δρόμους για όσο χρειαστεί.

Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το βράδυ της Δευτέρας (19:00-20:00), «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία – αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Διαβάστε, αναλυτικά, τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό δρόμων αποφάσισαν να προχωρήσουν αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Oπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, λίγο πριν από τις 14:00, σε επ’ αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Από τις 20 Ιανουαρίου κλειστός είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Αρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι.

Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία.

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της αντολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στη Λάρισα, τα Τέμπη παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα από τις 12 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9.

Αποκλεισμοί δρόμων και στη Φθιώτιδα

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Τρίτης, στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα επτά μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και τη Δευτέρα σε διακοπή της κυκλοφορίας.

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από μία ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους. Στο μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη βρέθηκαν και κτηνοτρόφοι και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού έχυσαν δοχεία με γάλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι μετακίνησαν ήδη έναν αριθμό από τρακτέρ τα οποία τοποθέτησαν μέσα στην εθνική οδό, ενώ προετοιμάζονται να μεταφέρουν και άλλα τρακτέρ τα οποία να τοποθετήσουν στο άλλο ρεύμα της εθνικής οδού.

Για δύο ώρες περίπου έκλεισαν οι αγρότες που βρίσκονται στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης το ένα ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα.

Για μία ώρα συνάδελφοί τους έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών σε δύο σημεία όπου βρίσκονται και τα μπλόκα των αγροτών στο ύψος της Αμφίκλειας αλλά και στο παλιό Λεβέντη στα όρια τη Φθιώτιδας με την Βοιωτία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο σημείο εγκλωβίστηκαν αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε από Λαμία προς την Αθήνα είτε αντίθετα.

Konstantinos Tsakalidis/SOOC

Σε αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται σε δύο σημεία του δρόμου Λαμίας – Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και εκεί αγρότες κλείνοντας τον δρόμο δημιούργησαν έμφραγμα στην κυκλοφορία αφού ένα μεγάλο μέρος των οχημάτων αναγκάστηκε να κινηθεί μέσα από αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στον νομό της Βοιωτίας οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο για δύο ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Κάστρου δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες με πολύωρους αποκλεισμούς. Η Τροχαία διοχέτευσε την κυκλοφορία από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, μέσα από παρακάμψεις.

Μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια έστησαν αιφνιδιαστικά οι αγρότες της Κεφαλονιάς με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό. Περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες στην αρχή συγκεντρώθηκαν έξω από το Κλειστό Γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» και εν συνεχεία να κινήθηκαν προς το Αργοστόλι, κλείνοντας τον οδό Παναγή Βαλλιάνου και φτάνοντας μέχρι και την κεντρική πλατεία. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού ανανέωσαν το ραντεβού για το πρωί της Τρίτης που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και θα έχουν σειρά επαφών με τις τοπικές Αρχές.

Κλειστή σε δύο σημεία η Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Σε δύο διαφορετικά σημεία, και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, έχουν κλειστή την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλειστός λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και ο δρόμος που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική oδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Στα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιά και Κάτω Αχαΐας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Νέα μπλόκα και αποκλεισμοί στην Hπειρο

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκεντρώνει τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στον Λούρο και από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου. Παράλληλα, στήθηκε και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα. Επίσης, οι αγρότες οργανώνονται, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου. Το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα ενισχύεται με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στην έξοδο της Εγνατίας.

Στην Αρτα, στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου με τρακτέρ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 19:00 έως τις 21:00. Ανάλογη είναι η εικόνα στο μπλόκο της εθνικής οδού Aρτας – Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι.

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μέλη της Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου

Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες διατηρούν μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν στήσει, ενώ στις 06:00 το πρωί της Δευτέρας απέκλεισαν για δύο ώρες την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ στην Τρίπολη. Στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν 30 τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ιδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από τη Δευτέρα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς. Στην Αρκαδία, οι αγρότες μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης – Νεστάνης κοντά στον κόμβο Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ. Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με 15 τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και το πρωί της Δευτέρας στα διόδια του Ισθμού βρίσκονταν περί τα 10 τρακτέρ και 20 αγροτικά αυτοκίνητα.

«Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων» σημειώνει η ανακοίνωση των αγροτών.

The post Αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
μπλοκα αγροτων, ελλαδα, σκοπια, νέα, διοδια, κοζανη, θεσσαλονικη, λαρισα, χλμ, αθηνα, λαμια, παραιτηση λεβεντη, συγκεκριμένο, τρικαλα, αρτα, ογα, ιδια, protagon, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηλεια, ζεφυρος, αλβανια, αρτα, αυτοκινητα, βουλγαρια, εθνικη, ηγουμενιτσα, λευκαδα, ογα, πλαισιο, προγραμμα, σημαιες, υψος, φθιωτιδα, φρασεις, ωρα, protagon, αρκαδια, ασφαλιστικο, βοιωτια, βλεμμα, βονιτσα, βραδυ, βρισκεται, γαλα, γεφυρα, γηπεδο, δευτερα, δυναμη, δοχεια, δρομος, δικτυο, διωρο, εγνατια, ευρω, υπαρχει, εμφραγμα, επτα, ευζωνων, ιδια, ιδιο, εικονα, καρδιτσα, κυβερνηση, κομβος, λακωνια, μπλοκο, παντα, ορια, οχηματων, οχηματα, πρωι, ραντεβου, ρευμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τελωνειο, τεμπη, τρακτερ, τρια, τριπολη, τροχαια, φορτηγα, χλμ, ωρες, βηματα, εθνικο, κλειστο, protagon.gr, ταξιδι
Τυχαία Θέματα