Αεροπορική (και ποδοσφαιρική) τραγωδία στην Κολομβία

Οι αεροπορικές τραγωδίες στέκονται από μόνες τους στη συλλογική μνήμη. Οταν όμως συμβαίνει στο μοιραίο αεροσκάφος να επιβαίνει μια ολόκληρη ομάδα; Τότε γίνεται αμέσως μύθος. Θυμηθείτε τους Μπέμπηδες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο το 1958, ή την ουρουγουανή ομάδα ράγκμπι στις Ανδεις το 1972. Ετσι και τώρα, με την τραγωδία που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος) στην Κολομβία: αεροσκάφος με τουλάχιστον

81 επιβαίνοντες συνετρίβη στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα στην επαρχία Μεντεγίν, στην κεντρική Κολομβία. Από αυτούς, οι 72 ήταν επιβάτες και οι εννέα μέλη του πληρώματος.

Αλλά αυτό που συνεπήρε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν η ποδοσφαιρική τραγωδία μέσα στην αεροπορική τραγωδία: στο αεροπλάνο επέβαινε η αποστολή της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε Ρεάλ, η οποία μετέβαινε στο Μεντεγίν για τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Σουδαμερικάνα την Τετάρτη.

Elkin Ospina, mayor of La Ceja, confirms at least 25 dead according to firefighters reports

— Martin Mazur (@martinmazur) November 29, 2016

Οι πρώτες πληροφορίες ήταν, όπως αναμενόταν, συγκεχυμένες και έκαναν λόγο για πέντε επιζώντες. Ο δήμαρχος της πόλης Λα Σέχα, Ελκίν Οσπίνα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 25 σοροί έχουν ανασυρθεί μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα τον ανταποκριτή του Guardian Μάρτιν Μαζούρ στο σημείο.

Primer sobreviviente que llega al hospital San Juan de Dios, Alan Ruschel. #Chapecoense pic.twitter.com/OumHvKPLEY

— Juan Pablo (@Jupab21) November 29, 2016

Ο Αλαν Ράσελ, αναπληρωματικός μέσος της Τσαπεκοένσε, είναι ο πρώτος που εντοπίστηκε ζωντανός στα συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Λα Σέχα, ενώ οι τερματοφύλακες Ντανίλο και Τζάκσον Φόλμαν, που βρέθηκαν ζωντανοί λίγο αργότερα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Ριονέγκρο.

#EnVideo: Organismos de socorro están en la zona del desastre aéreo. Hospitales de la región en alerta. #EnDesarrollo pic.twitter.com/OyvH4Nk9rT

— MiOriente (@MiOriente) November 29, 2016

Οι κακές καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι δυσκολεύουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, οι οποίοι εντόπισαν τους τρεις ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε βαριά τραυματισμένους. Σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου, η οδική πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Μεντεγίν, δεν είναι δυνατή λόγω «των καιρικών συνθηκών».

Στην επίσημη σελίδα της Τσαπεκοένσε στο Facebook, είχε αναρτηθεί βίντεο με την αποστολή του συλλόγου στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, λίγο πριν την επιβίβαση.

This was the plane that crashed in Colombia, used to transport Argentina national team earlier this month (photo: @BriEmmanuel_U ) pic.twitter.com/h5LZnZI9fS

— Martin Mazur (@martinmazur) November 29, 2016

Τη φωτογραφία του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κολομβία έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ανταποκριτής του Guardian. Oπως σημειώνει, πρόκειται για το αεροσκάφος που χρησιμοποίησε σε μετακινήσεις της νωρίτερα μέσα στον μήνα η Εθνική Ομάδα της Αργεντινής.

Από τις πρώτες φωτογραφίες του αεροπλάνου που συνετρίβη στο Μεντεγίν (Twitter)

Οι αεροπορικές αρχές της Κολομβίας νωρίτερα έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι στην πτήση CP2933, που ταξίδευε από τη Βολιβία, επέβαινε η ομάδα της βραζιλιανικής Τσαπεκοένσε. Ο δήμαρχος της πόλης του Μεντεγίν, Φεντερίκο Γκουτιέρεθ, έκανε λόγο για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων», αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι υπάρχουν επιζώντες.

Airport authorities state 72 passengers from Chapecoense football team and 9 crew onboard #LMI2933. https://t.co/ayIDZCJVZs pic.twitter.com/HwgVWg5e9w

— Flightradar24 (@flightradar24) November 29, 2016

Οπως ανέφεραν οι αρχές του αεροδορομίου, η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος φέρεται να ήταν 30 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο του Μεντεγίν, ενώ το αεροπλάνο είχε ήδη εκπέμψει σήμα για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα.«Φαίνεται πως το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Οσπίνα, προσθέτοντας ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και τα ιατρικά κέντρα της περιοχής ετοιμάζονται να δεχθούν τους τραυματίες.

Η Ταπεκοένσε είχε αποκλείσει στα ημιτελικά τη Σαν Λορέντσο από την Αργεντινή και ταξίδευε στην Κολομβία για να αντιμετωπίσει στον πρώτο τελικό την Ατλέτικο Νασιονάλ. Στο αεροπλάνο επέβαιναν και 15 δημοσιογράφοι, για να καλύψουν τον αγώνα.

The post Αεροπορική (και ποδοσφαιρική) τραγωδία στην Κολομβία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα