WiFi4EU: Πιλοτικά και στην Ελλάδα δωρεάν δημόσιο Wi-Fi

Στην τελική της ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «WIFI4EU» που στοχεύει στην εξασφάλιση δωρεάν συνδεσιμότητας Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, σε όλη την Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος WiFi4EU ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019 και θα στηρίξει την εγκατάσταση σύγχρονου

εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα κατανεμηθεί με γεωγραφικά ισόρροπο τρόπο μεταξύ των κρατών μελών, ώστε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ΕΕ να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.

Το WiFi4EU είναι ανοικτό σε φορείς του Δημοσίου, όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο δικαιούχος θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού για 3 τουλάχιστον χρόνια, ώστε να προσφέρει δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλή σύνδεση για τους χρήστες.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Έργα, που αντιγράφουν παρόμοιες ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές δωρεάν ασύρματου δικτύου στην ίδια περιοχή, δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση εξοπλισμού υπηρεσιών δωρεάν Wi-Fi για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος, αφορά 6.000 με 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη. Οι τοπικές αρχές (δημοτικές και περιφερειακές) που θέλουν να εγκαταστήσουν WiFi σε περιοχές της περιφέρειάς τους θα μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότησης μέσω μας απλής διαδικασίας, χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Τα έργα για τα οποία θα υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα πρέπει να προτείνουν τον εξοπλισμό περιοχών στις οποίες δεν προσφέρεται παρόμοια ασύρματη σύνδεση Wi-Fi από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

«Η πρωτοβουλία WiFi4EU συμβάλλει στο όραμα κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη να έχει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής μέχρι το 2020» – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Βασική προϋπόθεση ωστόσο για τη δημιουργία δωρεάν δημόσιου δικτύου Wi-Fi, αποτελεί η υποδομή υπερυψηλών ταχυτήτων, δηλαδή δίκτυων πέμπτης γενιάς. Και η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με το Digital Progress Report 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την κάλυψη των δικτύων νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL, και προτελευταία στις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps, με τα δίκτυα οπτικών ινών να αποτελούν μόλις το 0,2% των συνδέσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία δημόσιων δικτύων Wi-Fi, αποτελεί η δυνατότητα μαζικής πρόσβασης, κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τα δίκτυα νέας γενιάς. Γιατί ένα δίκτυο με ταχύτητες από 9 έως το πολύ 50 Mbps είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί τουλάχιστον ανεπαρκές όταν για παράδειγμα θα προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα 1.000 άτομα σε μία πλατεία.

Μία πρώτη πιλοτική δοκιμή δικτύων 5G στη χώρα μας αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους σε Τρίκαλα και Πάτρα.

The post WiFi4EU: Πιλοτικά και στην Ελλάδα δωρεάν δημόσιο Wi-Fi appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα