To «κόλπο» του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να γίνει καγκελάριος

Μέχρι το Σαββατοκύριακο μιλούσαμε για πολιτικό ρινγκ – με την Ανγκελα Μέρκελ στριμωγμένη στα σχοινιά. Φαίνεται όμως ότι πλέον, έναν χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 και λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα της τοπικής κάλπης στο Βερολίνο, στη Γερμανία βγήκαν τα μαχαίρια. Το κλίμα έχει οξυνθεί τόσο που είναι να απορείς για το αν και κατά πόσο μπορεί να αντέξει έναν ολόκληρο χρόνο η συγκυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών – Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών

με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Χαρακτηριστικά τα όσα κατήγγειλε στη Welt ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, κατηγορώντας τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι έχει ήδη αρχίσει τις μηχανορραφίες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. «Τα όρια της ντροπής έχουν ξεπεραστεί. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων. Γι αυτό και θα βαδίσει πάνω στη γέφυρα την οποία κατασκευάζει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)» είπε στη Welt o χερ Ζέντερ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς-Πρασίνων, ο οποίος θα είναι και το μοντέλο για τη Γερμανία, μετά τις εκλογές του 2017.

O χερ Ζέντερ εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της στο Προσφυγικό. Αλλωστε και η ίδια η καγκελάριος ανέλαβε την ευθύνη για τη διαχείριση του Προσφυγικού, παραδέχτηκε «λάθη χρόνων» και έλαβε αποστάσεις από την έως τώρα πολιτική της, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για κάποια αλλαγή της

«Προβλέπεται αλλαγή πολιτικής. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρόκειται για την ορθή προσέγγιση. Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» υποστήριξε ο Μάρκους Ζέντερ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία και είπε ότι «αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο (με το αδελφό CDU των Χριστιανοδημοκρατών). Το ανώτατο όριο δεν είναι ισχυρογνωμοσύνη. Ο όρος συμβολίζει ότι το μέχρι τώρα σύστημα δεν λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει», είπε.

Ο συνασπισμός του CDUCSU πρέπει «να αποδείξει από κοινού, αλλά συγχρόνως αποφασιστικά και χωρίς πολλές σκέψεις, ότι θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει Γερμανία. Στο θέμα αυτό έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμα», προσέθεσε ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του νυν προέδρου του CSU και πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ.

Ο χερ Ζέντερ προέβλεψε ότι «κατά το ανθρωπίνως δυνατό» η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017.

Την απόφαση για τον αν το CSU θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο θα την πάρει το κόμμα το 2017. Κατέστησε όμως σαφές ότι, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και θα παραμείνει στη Βαυαρία.

Ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να στείλει στο Βερολίνο την ισχυρότερη ομάδα για τις εθνικές εκλογές και ουδείς πρέπει να αποφύγει το καθήκον αυτό. Εμμέσως εννοούσε τον Μάρκους Ζέντερ…

The post To «κόλπο» του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να γίνει καγκελάριος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα