O Τραμπ τσακώθηκε και με τους Αυστραλούς!

09:41 2/2/2017 - Πηγή: Protagon

Η πρώτη επικοινωνία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε διπλωματική ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες, παρότι η Αυστραλία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.

Αφορμή για την επικοινωνία τους ήταν το περιβόητο διάταγμα του αμερικανού προέδρου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τον τρόπο που αυτό θα επηρεάσει τις σχετικές συμφωνίες των δύο χωρών. Επί της προεδρίας

Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να δεχτούν περίπου 1.250 πρόσφυγες από τους δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας της Αυστραλίας.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η συμφωνία ισχύει κανονικά και ότι η Αυστραλία εξαιρείται από τις απαγορεύσεις, κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών υπήρξε μεγάλη ένταση με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα ως «το χειρότερο» από όσα έχει κάνει ως τώρα από τη θέση του προέδρου.

Αργότερα σχολίασε μέσω Twitter: «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ηλίθια συμφωνία!»

Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στην Wasington Post πως η συνομιλία Τραμπ- Τέρνμπουλ ήταν «αρκετά φορτισμένη» αλλά επισήμανε ότι οι περισσότερες συνομιλίες του Τραμπ με ξένους ηγέτες –όπως της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας– ήταν όλες παραγωγικές κι ευχάριστες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ο Τραμπ δήλωσε προς τον αυστραλιανό πρωθυπουργό ότι αν επικυρωθεί η συμφωνία, θα ισοδυναμεί με τον «πολιτικό θάνατό» του, ενώ υποστήριξε ότι αν συναινέσει, θα είναι σαν να εισάγει «τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης».

Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ είπε προς τον Τέρνμπουλ: «Αυτή δεν είναι “καλή μέρα”, φίλε», χρησιμοποιώντας την καθημερινή συνήθη έκφραση των Αυστραλών «mate». Η συνομιλία τους έληξε νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε 35 λεπτά πριν από την καθορισμένη λήξη του.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας από την πλευρά του κράτησε χαμηλούς τόνους και δεν δέχθηκε να σχολιάσει τη συνομιλία τους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο και τη διάρκεια της επικοινωνίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα «εμπιστευτικά», και περιορίστηκε στη… διπλωματική διατύπωση πως το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές».

The post O Τραμπ τσακώθηκε και με τους Αυστραλούς! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα