Mετά το Αιγαίο και τη Σικελία, οι μετανάστες επιλέγουν πλέον την ισπανική οδό

Το καλοκαίρι του 2015 η οδός από την οποία έφταναν στην Ευρώπη πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ήταν το Αιγαίο. Το καλοκαίρι του 2016 ήταν η Μεσόγειος, το επικίνδυνο πέρασμα από την Λιβύη στην Ιταλία.

Το καλοκαίρι

του 2017 όλα δείχνουν ότι το πέρασμα από το Μαρόκο στην Ισπανία αρχίζει να γίνεται η οδός που αναγκάζονται να ακολουθήσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τρεις φορές περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αιτία της αύξησης το ότι η ισπανική οδός φαίνεται πλέον πιο ασφαλής.

Διατυπωμένο σε αριθμούς, πρόκειται για 8.385 αφίξεις, με την Ελλάδα να καταγράφει 11.713 αφίξεις. Συνολικά στην Ισπανία έχουν φτάσει από την αρχή του έτους 11.849 άτομα σε σχέση με τα 13.246 ολόκληρο το 2016. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί αύξησης για την Ισπανία πιθανόν θα την φέρουν μπροστά από την Ελλάδα.

Η Ιταλία εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ με 96.861 καταγεγραμμένες αφίξεις από την αρχή του έτους. Πάντως η ιταλική κυβέρνηση καταγράφει αφίξεις μειωμένες στο μισό τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες τηρεί αυστηρότερη πολιτική (περί τις 11.000 αφίξεις έναντι 23.000 τους προηγούμενους μήνες).

Ενα βίντεο που ήλθε στη δημοσιότητα προ ημερών δείχνει ανάγλυφα την αλλαγή στην Ισπανία. Μέσα σε λαστιχένια βάρκα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν σε μια παραλία στο Καντίθ δίπλα στα μάλλον έκπληκτα μάτια των λουομένων.

Αλλοι 10 άνδρες διασώθηκαν στην Ταρίφα, κοντά στο Καντίθ, μέσα σε βάρκα. Και μόλις στις αρχές της εβδομάδας εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν την φρουρά στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου στον θύλακο της Θέουτα και να περάσουν στην Ισπανία και άρα την ΕΕ.

Χώρες προέλευσης των ανθρώπων που πραγματοποιούν το πέρασμα είναι οι αφρικανικές: κυρίως η Σενεγάλη, Γκάμπια, Γουινέα και Ακτή του Ελεφαντόδοντος.

Για τους ανθρώπους αυτούς η άφιξη στην Ισπανία είναι η αρχή ενός δύσκολου ταξιδιού. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να παραμείνουν στην ΕΕ και να φύγουν από τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας όπου συνήθως διαμένουν.

The post Mετά το Αιγαίο και τη Σικελία, οι μετανάστες επιλέγουν πλέον την ισπανική οδό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα