Champions League/ Ο Σιμεόνε κλωτσάει και ο Σουάρες δαγκώνει

12:00 6/4/2016 - Πηγή: Protagon

Στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης τα πάντα έγιναν… παραδοσιακά, το βράδυ της Τρίτης.

Νίκησε (2-1) η Μπαρτσελόνα. Οπως και στα έξι προηγούμενα παιχνίδια της απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή η έβδομη διαδοχική νίκη αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των αναμετρήσεων των δυο ομάδων. Επιπλέον, οι Καταλανοί είχαν χάσει προ ημερών από τη Ρεάλ – και δυο σερί ήττες στο γήπεδό τους έχουν να κάνουν από το 1998.

Εχασε η Ατλέτικο. Οπως πάντα στο «Καμπ Νου», την τελευταία δεκαετία. Μετά το χθεσινό ματς μετράει -εκεί- 11 ήττες και τέσσερις ισοπαλίες σε 15 αγώνες.

Νίκησε

(η Μπαρτσελόνα) αλλά δέχτηκε γκολ. Στα 12 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της με ομάδες από την Ισπανία, μόνο μια φορά κατάφερε να κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνα. Ηταν στο «Μπερναμπέου», κόντρα στη Ρεάλ, τον Απρίλιο του 2011.

Ο προπονητής της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε, έφυγε από τη Βαρκελώνη με σκυμμένο κεφάλι. Σε αυτό το γήπεδο έχει πανηγυρίσει μόνο μια νίκη. Εννέα φορές έχει χάσει κι άλλες πέντε γλίτωσε με ισοπαλία.

Η Ατλέτικο δυσκόλεψε πολύ την Μπαρτσελόνα. Οπως και στα δυο φετινά παιχνίδια των δυο ομάδων για το ισπανικό πρωτάθλημα, στα οποία η Μπαρτσελόνα νίκησε με το ίδιο σκορ (2-1). Αλλωστε, η άμυνα του Σιμεόνε είναι ονομαστή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις οκτώ τελευταίες εξορμήσεις της για το Champions League, η Ατλέτικο είχε δεχθεί μόλις τρία γκολ.

Η Μπαρτσελόνα δέχτηκε γκολ από τον Φερνάντο Τόρες. Διόλου πρωτότυπο. Ο συγκεκριμένος παίκτης την έχει πληγώσει 11 φορές σε 15 ματς. Ακόμη και στο «Καμπ Νου» έχει πετύχει έξι γκολ.

Αυτός ήταν και ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Μέσα σε μισή ώρα (και κάτι) πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στο ματς. Στο 25′ άνοιξε το σκορ και έδωσε φτερά στην Ατλέτικο. Αλλά λίγο αργότερα, στο 36′, αποβλήθηκε -με δεύτερη κίτρινη κάρτα- και τη χαντάκωσε. Η απερισκεψία του ανέτρεψε την αριθμητική ισορροπία του αγώνα, κατέστρεψε το τέλειο ανασταλτικό πλάνο του Ντιέγκο Σιμεόνε, και έδωσε την ευκαιρία στον Λουίς Σουάρες -με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο- να χαρίσει στην Μπαρτσελόνα ένα σαφές προβάδισμα για πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Μιας και μιλούσαμε για παραδόσεις, η Ατλέτικο δεν τα κατάφερε ποτέ -στην ευρωπαϊκή της ιστορία- όταν είχε χάσει τον πρώτο από τους νοκ-άουτ αγώνες με 2-1.

Γι’ αυτή τη φάση – της αποβολής – που καθόρισε την έκβαση του αγώνα, συζητάει σήμερα όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος. Ο Τόρες, με τον ενθουσιασμό του σπουδαίου γκολ που είχε μόλις πετύχει, έπεσε με φόρα πάνω στον Μπουσκέτς, από πίσω, και τον βρήκε με το γόνατο. Σε οποιοδήποτε σεμινάριο διαιτησίας, η παράβαση διδάσκεται ως περίπτωση κίτρινης κάρτας. Ο Γερμανός διαιτητής, Μπριχ, του την έδειξε. Το επιχείρημα όσων φωνάζουν πως με αυτή την απόφασή του διευκόλυνε τη ζωή της Μπαρτσελόνα, είναι οτι ο Τόρες είχε δει και άλλη κίτρινη -για ένα σκληρό φάουλ στον Νεϊμάρ- έξι λεπτά νωρίτερα. Επομένως, ο ρέφερι όφειλε να προσμετρήσει οτι η εφαρμογή του κανονισμού κατά γράμμα θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς δυνάμεων πολύ νωρίς στον αγώνα. Ξεχνούν, όμως, οτι ο διαιτητής ήταν Γερμανός…

Ο Φερνάντο Τόρες (αριστερά) αντικρύζει την κόκκινη κάρτα. Η αποβολή του άλλαξε τις ισορροπίες στο ματς της Ατλέτικο με την Μπαρτσελόνα (Reuters / Sergio Perez)

Στο κάτω κάτω, μεγάλο παιδί είναι ο Τόρες. Ας πρόσεχε. Γνώριζε οτι έχει ήδη μια κάρτα, έβλεπε οτι ο Μπριχ δεν είχε χαριστεί σε κανέναν, μέχρι εκείνη τη στιγμή, και το φάουλ που έκανε ήταν εντελώς αχρείαστο. Περισσότερο από διαιτητική αδικία, η αποβολή του ήταν μια απερισκεψία ασυγχώρητη για έναν παίκτη με τη δική του πείρα. Στο τέλος του ματς, ο Τόρες ξεσπάθωσε κατά του Γερμανού: «Το κακό είναι ότι η UEFA ασχολείται με τις φανέλες των ομάδων, και όχι με το να ορίσει έναν διαιτητή που θα είναι άξιος της περίστασης. Είναι πραγματικά κρίμα. Αν πάρεις τις φάσεις ξεχωριστά, μπορείς να δώσεις κίτρινη κάρτα. Αλλά εδώ, τα κριτήρια είναι διαφορετικά». Βεβαίως, ο Τόρες χάνει τη ρεβάνς της Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα, η οποία χθες συμπλήρωσε 30 αποβολές υπέρ της στο Champions League, φιγουράρει στην πρώτη θέση -μακράν- της λίστας με τις ομάδες που έχουν παίξει με αριθμητικό πλεονέκτημα. Ακολουθούν οι Μπάγερν Μονάχου (20), Αρσεναλ (18), Ρεάλ Μαδρίτης και Αϊντχόβεν (16), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Λιόν και Γαλατασαράι (14). Καθόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κάποιος πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει τους μεσο-επιθετικούς της με θεμιτούς τρόπους. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και στο χθεσινό παιχνίδι, που ειλχε συνολικά 11 κίτρινες κάρτες (οκτώ σε παίκτες της Ατλέτικο). Με ακόμα μία, θα είχαμε αριθμό – ρεκόρ στο Champions League.

Μετά την αποβολή, το γήπεδο… έγειρε. Από το 46′ έως το 94′, η Μπαρτσελόνα – η οποία στο πρώτο ημίχρονο έκανε μόλις μια τελική προσπάθεια- σφυροκόπησε την εστία του Ομπλάκ σαν αφηνιασμένη. Ενα φοβερό ψαλιδάκι του Μέσι (49′) έφυγε ξυστά από το αριστερό δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα, τον Νεϊμάρ τον σταμάτησε το οριζόντιο. Ο Ομπλάκ έπιανε ό,τι πήγαινε μέσα, όμως στο 62′ ήρθε η ισοφάριση. Με τον Λουίς Σουάρες, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εξαφανισμένος στο ματς. Αλλά τη δουλειά του την έκανε άριστα. Στο 74′ ο Ουρουγουανός -με κεφαλιά- πέτυχε και δεύτερο γκολ, για να φτάσει τα 15 συνολικά στη διοργάνωση σε μόλις 23 συμμετοχές.

Η Ατλέτικο πήγε στο «Καμπ Νου» με 11 ποδοσφαιριστές – καμικάζι αποφασισμένους να «κλέψουν» το ματς, πρεσάροντας ακόμη και στην πρώτη πάσα, όμως κάτι εντελώς απρόβλεπτο της χάλασε τα σχέδια. Είναι δύσκολο, έτσι κι αλλιώς, να μη χάσεις από την Μπαρτσελόνα. Πόσω μάλλον με παίκτη λιγότερο.

O Αρτούρο Βιντάλ που διακρίνεται δεξιά πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της Μπάγερν Μονάχου (REUTERS/Michael Dalder)

Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς, στο Μόναχο, αποδείχτηκε οτι ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε δίκιο που ανησυχούσε. Η (μέτρια) Μπάγερν νίκησε την Μπενφίκα (1-0) χάρη στον απόλυτο αιφνιδιασμό. Με ένα γκολ του Βιδάλ από… τα αποδυτήρια, μόλις στο 108ο δευτερόλεπτο. Στο υπόλοιπο του αγώνα οι Βαυαροί τα βρήκαν σκούρα με την άμυνα της Μπενφίκα, ενώ οι Πορτογάλοι έχασαν και δυο καλές ευκαιρίες κοντά στο 60′. Το χειρότερο γι’ αυτούς είναι πως, εκτός από το ματς, έχασαν και τον έναν από τους δυο «φονιάδες» τους. Τον Ζόνας, ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες και θα απουσιάσει από τη ρεβάνς.

Η Μπάγερν πήρε μια αγχωτική νίκη (για πρώτη φορά στο φετινό Champions League πέτυχε λιγότερα από τέσσερα γκολ στο Μόναχο), όμως στη συνέντευξη Τύπου ο Γκουαρντιόλα εμφανίστηκε με ένα φαρδύ χαμόγελο. Τόσο πολύ τον είχε τρομάξει αυτό το ματς; Ή, μήπως, πιστεύει στους οιωνούς; Που λένε οτι, και τις τρεις προηγούμενες φορές που οι Πορτογάλοι βρέθηκαν στο δρόμο τους, σε νοκ-άουτ παιχνίδια, οι Γερμανοί πήγαν τελικό.

The post Champions League/ Ο Σιμεόνε κλωτσάει και ο Σουάρες δαγκώνει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα