Bρετανός, λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Ενας άνδρας 23 ετών, Βρετανός, με καταγωγή από τη Λιβύη, είναι υπεύθυνος για την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 59, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Μάντσεστερ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22.33 της Δευτέρας (τοπική ώρα), στη «Μάντσεστερ Αρένα», στον χώρο του φουαγιέ, την ώρα που τελείωνε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Ανάμεσα στους θεατές και στα θύματα υπήρχαν παιδιά, καθώς αρκετές οικογένειες είχαν

πάει για να παρακολουθήσουν το σόου της ποπ σταρ.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία αναβαθμίστηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο». Είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πενταβάθμια κλίμακα.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Αυτό σημαίνει ότι «μια ακόμη επίθεση μπορεί να γίνει άμεσα».

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο φερόμενος ως βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο. Το όνομά του ήταν Σαλμάν Αμπέντι ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Γείτονές του ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα. Ενας άνδρας 23 ετών συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στο νότιο Μάντσεστερ, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης, σχετίζεται με την επίθεση. Οπως είχε αναφέρει και η Τερέζα Μέι, ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε μόνος, αλλά εξετάζεται το αν είχε βοήθεια από τρίτα άτομα, όπως και ποια ήταν αυτή.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν κομμάτια από καρφιά ή σίδερο, μία γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντοτε οι τρομοκράτες για να προκαλέσουν περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τις Αρχές ο βομβιστής χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και σκοτώθηκε επί τόπου.

Είναι πιθανόν ο δράστης να επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή είτε γιατί τότε βρήκε την ευκαιρία να δράσει είτε γιατί εκτίμησε ότι η προσοχή των θεατών και της ασφάλειας θα ήταν μειωμένη. Η ώρα ήταν ίδια με την επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016 (όταν ένας ισλαμιστής οδηγώντας ένα καμιόνι όρμησε στο πλήθος που περπατούσε στην παραλία της πόλης).

Χιλιάδες άνθρωποι σε δέηση στη μνήμη των θυμάτων…

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω τηλεγραφήματος στο «πρακτορείο ειδήσεων» Amaq, το κατεξοχήν προπαγανδιστικό τους όργανο. Είχαν προηγηθεί διάφορα μηνύματα που εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους για την επίθεση, αλλά και ένα βίντεο (αμφισβητούμενης αυθεντικότητας) όπου ένας άνδρας απειλούσε ότι «αυτό ήταν η αρχή».

Μουσουλμάνοι συμμετέχουν στο πένθος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας, ανέφερε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. «Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση» είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

The post Bρετανός, λιβυκής καταγωγής ο δράστης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα