#9. Μπεναζίρ Μπούτο / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για

να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Από την απομόνωση στην εξουσία

Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός του Πακιστάν από τον Δεκέμβριο του 1998 έως τον Αύγουστο του 1990 και από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Νοέμβριο του 1996. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1953, δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2007. Κόμμα: Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα. Παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών.

Το πορτρέτο: Πληθωρική, ελαφρώς σνομπ και μοναδικής ομορφιάς, η Μπεναζίρ Μπούτο κυβέρνησε το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά, δυο φορές. Μετά το τέλος της δεύτερης θητείας της ηγήθηκε της αντιπολίτευσης, ενώ η συνέχεια την βρήκε στο εξωτερικό, ανάμεσα στο Ντουμπάι και το Λονδίνο. Επέστρεψε για να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Και ενδεχομένως θα τα είχε καταφέρει εάν στο τέλος μιας πολιτικής συγκέντρωσης, στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, δεν την σκότωνε με τρεις σφαίρες ένας καμικάζι πυροδοτώντας ταυτόχρονα και μια βόμβα (μάλλον για να είναι σίγουρος).

Σιίτισα στο θρήσκευμα, η Μπούτο ήταν γόνος μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας. Ο πατέρας της ήταν ο μεγάλος ηγέτης Αλί Μπούτο. Πριν τον διαδεχθεί, είχε σπουδάσει οικονομικά, νομικά και φιλοσοφία στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη. Στην πολιτική την έσπρωξε η εκτέλεση του πατέρα της από τον πραξικοπηματία στρατηγό Ζία Ουλ Χαν και η φυλάκιση της ίδιας σε συνθήκες απομόνωσης. Εγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Πακιστάν, αποπέμφθηκε δυο φορές για διαφθορά και την τρίτη μπορεί να είχε πάρει και τη ρεβάνς εάν ο φανατισμός δεν την έσπρωχνε στον θάνατο.

Αύριο: Μαίρη Ρόμπινσον

The post #9. Μπεναζίρ Μπούτο / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα