4. Οταν έκλαψε ο Χέγκελ

Επομένως, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ερμηνευτεί μονοδιάστατα ως πρόεδρος ενός αριστερού κυβερνητικού κόμματος, αλλά ως επικεφαλής της εθνικοπατριωτικής και αντιδυτικής παράταξης που αποτελείται από συνιστώσες μέσα σε όλες τις παρατάξεις. Μια διακομματική παράταξη που θα συνεχίσει να ενισχύεται για όσο καιρό υπάρχει ένας Πρωθυπουργός που οξύνει την κρίση. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η κρίση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από αυτή την κυβέρνηση. Η όξυνση της κρίσης – θα το επαναλάβουμε – μοιάζει με προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό ο λαός μπορεί να εγκαταλείπει

ένα κυβερνητικό κόμμα επειδή «δεν μπορεί να κυβερνήσει», όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που καθησυχάζουν όσους τις διαβάζουν επιφανειακά, αλλά πυκνώνει ταυτόχρονα τις τάξεις του μπλοκ που επιθυμεί επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αρχηγός του οποίου έχει κατορθώσει να είναι ο ηγέτης του κόμματος που «δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Αν ισχύει η προτροπή του Χέγκελ ότι στην πολιτική πρέπει να εντοπίσεις το παράδοξο, αυτό είναι το κεντρικό παράδοξο που ερμηνεύει την σημερινή πολιτική πραγματικότητα στη χώρα αυτή, η οποία μάλιστα θα ιδρύσει και διαστημική υπηρεσία, ίσως για να διευκολυνθεί η μετανάστευση σε αφιλόξενους πλανήτες όλων όσοι θα διεκδικήσουν για τον εαυτό τους το ανθρώπινο δικαίωμα να ζήσουν υπό συνθήκες καλύτερες εκείνων που θα επικρατούν στη χώρα τους.

«Το μυστικό είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές»

Στη χιονισμένη πρωτεύουσα βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο ιστορικά υπουργικά γραφεία, εκεί όπου σε προηγούμενες εποχές διέπρεψαν ως υπουργοί ορισμένες από τις φυσιογνωμίες της πολιτικής ζωής αυτού του βραχώδη και θαλάσσιου τόπου, εκεί που γράφτηκαν νομοσχέδια που έμειναν στην ιστορία, άλλοτε γιατί ήταν νόμοι πρωτοποριακοί, νόμοι που έδωσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση νέους βαθμούς ελευθερίας (και νέες δυνατότητες διαφθοράς…) κι άλλοτε γιατί ήταν νόμοι τόσο «αναπτυξιακοί» ώστε η ψήφισή τους γέμιζε με εκατομμύρια δολάρια ελβετικούς λογαριασμούς πυροδοτώντας σκάνδαλα και ειδικά δικαστήρια.

Σε αυτό λοιπόν το ιστορικό γραφείο με θέα στο σπουδαιότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού, στο γραφείο όπου γράφτηκαν οι καλύτεροι εκλογικοί νόμοι για την κακομεταχείριση της Δημοκρατίας, οι τοίχοι με την ξύλινη επένδυση που έχουν αυτιά (γιατί πάντα οι τοίχοι έχουν αυτιά…) άκουσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. «Αν γίνουν εκλογές την άλλη Κυριακή φυσικά θα κερδίσει το μεγάλο κόμμα της Κεντροδεξιάς», λέει πρόσωπο που συμμετέχει στη συζήτηση, για να συμπληρώσει με νόημα: «Αλλά το μυστικό είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές την επόμενη Κυριακή».

Το μυστικό είναι ότι το κλειστό κυβερνητικό επιτελείο δεν προετοιμάζει εκλογές, αλλά ένα δημοψήφισμα με καθαρό ερώτημα την έναρξη διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση από την ευρωζώνη, ακριβώς στο πρότυπο του Brexit. Ας δούμε λοιπόν αν μπορεί να γίνει αυτό το δημοψήφισμα, (δηλαδή αν είναι «συνταγματικό»), ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός πράγματι ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο και πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι ενδείξεις, ποια είναι η άποψη των ξένων δυνάμεων, που πάντοτε επενεργούν στη χώρα αυτή, ποια μπορεί να είναι τα επακόλουθα της προκήρυξης ενός δημοψηφίσματος, ποιες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει η λύση της εξόδου και, τέλος, ποια θα είναι εκείνα τα αποτελέσματα, πολιτειακά, εθνικά και οικονομικά σε περίπτωση που επικρατήσει σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα η άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσει μια διαπραγμάτευση για την αποχώρηση από την ευρωζώνη.

5. Ο Πρόεδρος που δεν ξέρει να λέει «όχι»→

The post 4. Οταν έκλαψε ο Χέγκελ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα