Τράπεζες: Επιστρέφουν φέτος στη διανομή μερίσματος μετά από 15 χρόνια

05:44 3/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Την επιστροφή τους στη διανομή μερισμάτων, μετά από 15 χρόνια, θα σηματοδοτήσει για τις τράπεζες το 2024. Μετά την επιτυχή δοκιμασία τους στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023, αλλά στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πάρει ατύπως το o.k. του SSM για τη διανομή μερισμάτων το 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023.

Ωστόσο, επισήμως το «πράσινο

φως» του επόπτη αναμένεται να ανάψει μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και το αργότερο πριν από τις γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού. Ήδη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακοινώσει στους αναλυτές την πρόθεσή τους για διανομή μερίσματος κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2023, τον περασμένο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank προχώρησε τον Δεκέμβριο στη διανομή προαιρετικών αποθεματικών, συνολικού ποσού 410 εκατ. ευρώ, στον μοναδικό μέτοχό της, την Eurobank Holdings, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανταμοιβή των μετόχων της. Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς η Eurobank Holdings δεν διαθέτει η ίδια κεφάλαια. Από το ποσό αυτό, περί τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για το μέρισμα (ποσοστό έως 30%), ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν λειτουργικά και άλλα έξοδα. Όπως είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων 9μήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Eurobank. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, την ολοκλήρωση της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, κάνοντας πλήρως ιδιωτική τράπεζα την Eurobank), θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Πρώτη προτεραιότητα, μετά την επιτυχή διάθεση του 22% των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές, αποτελεί η ανταμοιβή των μετόχων και για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. «Το πλεόνασμα κεφαλαίου (ύψους 7,4 δισ. ευρώ) προσφέρει στην ΕΤΕ σημαντική στρατηγική ευελιξία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς. Το ποσό που σχεδιάζει να μοιράσει ως μέρισμα η Εθνική κινείται περί το 25% των κερδών που θα παρουσιάσει το 2023, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανταμοιβής των μετόχων και μέσω επαναγοράς μετοχών.

Μέρισμα της τάξεως του 20% των κερδών του 2023 έχει ως στόχο να μοιράσει η Alpha Bank. Για την διοίκηση της Τράπεζας και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Ψάλτη, η διανομή μερίσματος συνιστά «θέμα τιμής», καθώς η Alpha Bank είναι η μόνη εισηγμένη που από το 1949 έδινε σταθερά μέρισμα κάθε χρόνο, μέχρι το 2008 όταν με την έναρξη της κρίσης οι τράπεζες έλαβαν στήριξη με τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη.

Για συμβολικό μέρισμα της τάξεως του 10% που, όμως, θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, έχει προϊδεάσει τους αναλυτές, η Τράπεζα Πειραιώς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, έχει κάνει λόγο για διανομή περίπου 80 εκατ. ευρώ ως μέρισμα το 2024, προσθέτοντας ότι ο στόχος για το 2024 και το 2025 είναι να διανεμηθεί το 15% και 25% των κερδών αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σχέδιο για διανομή μερίσματος – τουλάχιστον 30% από τα κέρδη του 2023 -, έχει και η διοίκηση της Optima Bank, με τον πρόεδρο, Γιώργο Τανισκίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Κυπαρίσση να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις τον Ιούνιο του 2024.

To άρθρο Τράπεζες: Επιστρέφουν φέτος στη διανομή μερίσματος μετά από 15 χρόνια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα