Το κοινοβουλευτικό φιάσκο με τα Τέμπη, ο Δένδιας στα χιόνια της Φινλανδίας, το μούδιασμα που δείχνει η πιστωτική επέκταση, οι ξένοι που φεύγουν με μεγάλα κέρδη, η σχέση Ροδόπουλου – Αποστολόπουλου και ο γρίφος των εργοταξίων

06:01 29/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Ντροπή! 9 πορίσματα για τα Τέμπη

Ούτε για την εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς – η πλειονότητα ήταν κάτω από 30 χρόνων – δεν κατάφερε το πολιτικό σύστημα να καταλήξει σε ένα πόρισμα διερευνώντας τα πως, τα γιατί και το ποιοι είναι οι ένοχοι. Το πιο πιθανό είναι τα πορίσματα να είναι όσα και τα κόμματα. Εννέα! Χθες (28.2,2024) έφτασε στην Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Ενημερώθηκαν τα 25 μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και από σήμερα θα μπορούν να προσέρχονται στο γραφείο του ειδικού

γραμματέα της Βουλής, Βασίλη Μπαγιώκου, ή σε άλλη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής για να ενημερωθούν. Θα είναι υπό αστυνομική επιτήρηση. Απαγορεύεται να βγάλουν αντίγραφο ή να τραβούν φωτογραφίες με το κινητό. Μόνο σημειώσεις θα μπορούν να κρατούν.

Παράταση της Εξεταστικής

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ενώ είχε δοθεί διορία στα κόμματα να ολοκληρώσουν τα πορίσματα τους έως τις 8 Μαρτίου και στις 11 να συζητηθούν  στην Επιτροπή, θα δοθεί παράταση πιθανόν μιας εβδομάδας. Οπότε η αυλαία στην ολομέλεια της Βουλής, το θα πέσει πριν ή μετά την παρέλαση, στις 27 Μαρτίου. Και να κατατεθεί πρόταση για προανακριτική επιτροπή, δεν θα περάσει διότι θα την καταψηφίσει η πλειοψηφία.

Κοινοβουλευτικό φιάσκο

Το πολιτικό σύστημα απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων για μια φορά ακόμη. Η παρωδία των εξεταστικών επιτροπών θα πρέπει να προβληματίσει και να επανεξεταστεί η χρησιμότητα τους. Μετά από το κοινοβουλευτικό φιάσκο για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, οι ελπίδες πλέον στρέφονται στην Δικαιοσύνη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έστειλε παραγγελία στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων «για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη».

Αποκάλυψη σοκ!

Χαρακτηριστικό των παραλείψεων που αποτελεί πρόκληση και δείχνει ασέβεια στη μνήμη των νεκρών και των οικογενειών τους είναι ότι δεν ερευνήθηκαν τα εύφλεκτα υλικά που εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες των συγγενών, ούτε τα βίντεο της τραγωδίας, και ιδιαίτερα κατά την φόρτωση του τραίνου. Σβήστηκαν τα αρχεία και θα επιχειρηθεί να ανακτηθούν. «Το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει πως πιθανότητα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο One. Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να εισακουστούν οι κραυγές των οικογενειών που κατήγγειλαν την βιασύνη των αρχών να μπαζώσουν τον τόπο του δυστυχήματος, καταστρέφοντας ίσως αποδεικτικά στοιχεία. Οι επιζώντες, οι συγγενείς των θυμάτων, όλη η Ελλάδα απαιτούν να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλοι οι ένοχοι. Θα δικαιωθούν οι νεκροί;

Έλληνας στα χιόνια της Φινλανδίας

Την σκληρή εκπαίδευση, μέσα στα χιόνια, το δάσος και το κρύο, των στρατεύσιμων και των εφέδρων, του φινλανδικού στρατού, στο Σύνταγμα Guard Jaeger Regiment, έξω από το Ελσίνκι, παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον ομόλογο του Antti Häkkänen. Ανάμεσα στους Φινλανδούς στρατιώτες ήταν και ένας Έλληνας. «Πως πάει η εκπαίδευση;» τον ρώτησε ο υπουργός. «Καλά, ίσως έπρεπε να είχα προετοιμαστεί καλύτερα» απάντησε.

Θητείες 5,5 μηνών – 347 ημερών

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, σχολίασε ο υπουργός. Γίνεται μεγάλη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Έλληνες αξιωματικοί θα ταξιδέψουν στην Φινλανδία για να παρακολουθήσουν την  εκπαίδευση και να την προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα. Ο στρατός των πολιτών, όπως τον αποκαλεί ο υπουργός Άμυνας, είναι αυτός που θα υπερασπιστεί την χώρα εκτός από τους επαγγελματίες στρατιωτικούς. Η θητεία στην Φινλανδία είναι 5,5 μήνες για στρατιώτες απλών καθηκόντων, 8,5 μήνες για ειδικές κατηγορίες και 11,5 μήνες για έφεδρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Προβλέπεται και κοινωνική θητεία 255- 347 ημερών για άοπλους, προφανώς αντιρρησίες συνείδησης.

Ο «στρατηγός» Νέζης

Πολλά στελέχη αλλά και  άτομα πέραν της πολιτικής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατεβούν με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, που έχει το γραφείο του στο Μαξίμου, περνάει από ακτίνες Χ τους ενδιαφερόμενους. Πολλές συναντήσεις κάνει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που γνωρίζει τον κομματικό μηχανισμό από τότε που ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και γραμματέας της ΝΔ. Ο βασικός κορμός του ευρωψηφοδελτίου είναι έτοιμος. Υπάρχουν υποψηφιότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναζήτηση συνεχίζεται για πρόσωπα πέραν της πολιτικής που απευθύνονται σε ειδικά εκλογικά ακροατήρια. Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει γύρω στους εννέα ευρωβουλευτές. Δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση ότι οι έξι θέσεις είναι πιασμένες κατά κάποιο τρόπο. Άρα η μάχη θα δοθεί για τις τρεις.

Κλείδωσαν

Οι υποψηφιότητες που έχουν κλειδώσει  στη ΝΔ είναι: Βαγγέλης Μειμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αυτιάς, Πύρρος Δήμας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νόνη Δούνια, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βίκυ Φλέσσα, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γιώργος Αμυράς κ.α

Ίσως!

Οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων πάντα έχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια. Απευθύνονται σε ειδικά κοινά στα δεξιά της ΝΔ, όπου έχει απώλειες προς την Ελληνική Λύση. Ακούγεται ο συνδικαλιστής των αστυνομικών, Γιώργος Καλλιακμάνης. Έχει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενίοτε και 2-3 ημερησίως. Έχει μιλήσει με το Μαξίμου. Ο ίδιος θα ήθελε να κατεβεί για ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο Φλώρος

Συζητήθηκε έντονα το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Χαίρει της εκτίμησης πολλών στην κυβέρνηση και του πρωθυπουργού. Αποστρατεύτηκε όμως πρόσφατα. Τιμήθηκε με ένα υψηλό αξίωμα και δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να το εξαργυρώσει. Δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά το θέμα μιας υποψηφιότητας του αν και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα του πρώην συμβούλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και διεθνολόγου Σωτήρη Σέρμπου. Διχογνωμία υπάρχει για τον ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη.

Η πιστωτική επέκταση του πρώτου διμήνου κάτι δείχνει!

Δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά τα πράγματα από τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης στο πρώτο δίμηνο του έτους όπως λένε οι τραπεζίτες. Μέχρι και οι ρυθμοί ανακοινώσεων δανείων με χαμηλό επιτόκιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περιοριστεί. Η κατάσταση από το μέτωπο των τραπεζών δείχνει πως «το αφήγημα έχει αρχίσει να ξεθωριάζει» και πως η κυβέρνηση, αφού τελείωσε τη δίμηνη ενασχόληση (πολιτικά και επικοινωνιακά) με το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, πρέπει πλέον να αρχίσει να βλέπει και την οικονομία. Και οι πανηγυρισμοί, με κάθε ευκαιρία, δε μπορούν πλέον να κρύψουν το σοβαρό πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πραγματικά έργα. Και όχι για επιδοτήσεις λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, που είναι απαραίτητο μέτρο για τη δημόσια υγεία αλλά έπρεπε να αναζητηθούν χρήματα από άλλες πηγές.

Ποια εργοτάξια λειτουργούν και πότε θα ξεκινήσουν τα άλλα;

Έχουν αραιώσει οι εμφανίσεις ορισμένων υπευθύνων για το Ταμείο Ανάκαμψης τελευταία! Μια καλή ιδέα για να αντιμετωπιστεί η υφέρπουσα φιλολογία για τη μεγάλη (χρονική) απόσταση που χωρίζει την ανάθεση ενός έργου από την εκκίνηση των εργασιών είναι να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένας κατάλογος με τα εργοτάξια που έχουν ξεκινήσει. Και να δοθεί μια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσουν τα εργοτάξια σε έργα που έχουν προσωρινούς αναδόχους ή βρίσκονται σε τελικό διαγωνιστικό στάδιο. Γιατί το γράφουμε; Επειδή ακούγεται πως στην καλύτερη των περιπτώσεων τα έργα στο κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ θα ξεκινήσουν γύρω στα τέλη του 2026! Αφού η σύμβαση παραχώρησης του τμήματος ΧανιάΗράκλειο προβλέπει διετή περίοδο μελετών. Και εκεί τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη. Στα εργοτάξια που υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις τι συμβαίνει; Πόσα έχουν ξεκινήσει;

Οι ξένοι επενδυτές φεύγουν με μεγάλα κέρδη από την Ελλάδα

Η αποχώρηση του βρετανικού κολοσσού London + Regional Hotels από το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστημίου με κέρδος που ακούγεται πως φτάνει το 50% σε σύγκριση με την τιμή που είχε αγοράσει το 2019 κάτι δείχνει. Πολλοί ξένοι επενδυτές, όπως η L+R, που είχε κάνει την πρώτη κίνηση στην Ελλάδα το 2017 αποκτώντας το πρώην Amathus Beach στη Ρόδο, μπήκαν την περίοδο της κρίσης στη χώρα μας. Έχουν εξασφαλίσει πολύ μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων ή των ξενοδοχείων. Γι’ αυτό και σιγά – σιγά αρχίζουν να φεύγουν για να γράψουν αυτά τα πολύ μεγάλα κέρδη. Θα έχουμε και συνέχεια όπως φαίνεται. Βέβαια υπάρχει και εισροή νέων επενδυτών, πάλι σε ακίνητα και ξενοδοχεία, αλλά η καθίζηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2023 είναι ένα μήνυμα που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση.

Νέες συνθήκες, παλαιά κόλπα

Εμείς οι κάποιας ηλικίας, θύματα ή παρατηρητές της μεγάλης φούσκας του ελληνικού χρηματιστηρίου την περίοδο 1999 – 2000, έχουμε μάθει να διακρίνουμε μεταξύ των εξαγορών ή συγχωνεύσεων προσθέτουν πραγματική αξία στις εταιρείες που εμπλέκονται και των deals που θα αρχίσουν σιγά – σιγά να γίνονται προκειμένου να δικαιολογηθούν αποτιμήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται! Λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε! Όταν διαβάζετε μια φήμη για επικείμενο deal, αναζητείστε τις αποτιμήσεις των εταιρειών που εμπλέκονται την τελευταία διετία. Αν είναι ξένος όμιλος ο αγοραστής, ηρεμήστε. Αν διαβάσετε για εγχώριο γάμο, μελετήστε! Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως ακόμα πιο κακόγουστη φάρσα. Το γράφουμε γιατί ήδη βγήκαν στη ρούγα οι ίδιοι φιδέμπορες που τους πληρώσαμε ακριβά την προηγούμενη φορά.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ΙΕΚ Ακμή και το Ιατρικό Κέντρο

Η ηλικία, εκτός από την εμπειρία της τελευταίας «φούσκας» στο ΧΑ, προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα στην αξιολόγηση της φημολογίας. Πάρτε για παράδειγμα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την ίδρυση ιατρικής σχολής από το Ιατρικό Κέντρο της οικογένειας Αποστολόπουλου μετά την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Όσοι αξιολογείτε τη σχετική πληροφορία λάβετε υπόψη τις στενότατες σχέσεις του ιδρυτή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Ντίνου Ροδόπουλου, (που πώλησε το 80% στην BC Partners) με την οικογένεια Αποστολόπουλου. Το Ιατρικό Κέντρο ήταν αυτό που στήριξε στα πρώτα βήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση τον Ντίνο Ροδόπουλο όταν του ανέθεσε την κατάρτιση νοσηλευτριών. Πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Από τότε χρονολογείται η στενή τους σχέση.

To άρθρο Το κοινοβουλευτικό φιάσκο με τα Τέμπη, ο Δένδιας στα χιόνια της Φινλανδίας, το μούδιασμα που δείχνει η πιστωτική επέκταση, οι ξένοι που φεύγουν με μεγάλα κέρδη, η σχέση Ροδόπουλου – Αποστολόπουλου και ο γρίφος των εργοταξίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
χιονια, γριφος, δειχνει, τεμπη, φιασκο, ιεκ ακμη, βουλη, μνήμη, σημαίνει, φλωριδης, ελλαδα, συνταγμα, στρατος, μαρινακης, οννεδ, ψηφοδελτια, λύση, γεεθα, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, βοακ, χανια, ηρακλειο, london, hotels, τιτανια, beach, deals, deal, ιεκ, αει, ακμη, newsit, εθνικη τραπεζα, Αμυρας, μετρο, αξια, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, νεκρος συνταγμα, αξιολογηση, κομματα, πυρρος δημας, επιδοτησεις, παρελαση, ιατρικο κεντρο, μνήμη, βιντεο, το θεμα, ακμη, ακινητα, αυλαια, γεεθα, εθνικη, θεμα, θητεια, ιεκ, ξενοδοχεια, οικονομια, ρωτησε, υγεια, φωτογραφιες, αει, αρθρο, αννα, ακτινες, βικυ, βοακ, βοζεμπεργκ, βικυ φλεσσα, γεωργια, γινεται, γινονται, γιωργος αυτιας, δασος, διαστημα, δοθει, διορια, ευη, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, εκκινηση, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελσινκι, εργα, ενιοτε, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ζευγαρια, ιδεα, ιδρυση, ηλικια, υφυπουργος, ιδιωτικα πανεπιστημια, κυβερνηση, κινητο, κινηση, κορμος, λύση, μαξιμου, μειμαρακης, μηνες, μητσοτακης, νικο, ντινο, ξενοδοχειο, παντα, ομιλος, οικογενεια, ονομα, οννεδ, πιθανοτητες, ρυθμοι, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τιτανια, τμημα, φτανει, φινλανδια, φημη, φορα, χρονος, αυτιας, beach, βηματα, deals, deal, ελληνικα, εμφανισεις, εννεα, hotels, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, ξενος, κωνσταντινου, κυριακου, london, μια φορα, παυλος, πηγες, ροδο, σημαίνει, θανασης, θεσεις, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Δένδιας, Φινλανδίας, Ροδόπουλου – Αποστολόπουλου,tebi, dendias, finlandias, rodopoulou – apostolopoulou