Τα στοιχήματα του Κυριάκου, του Στέφανου και του Νίκου, η πρόβα της Ούρσουλα, ο τζούνιορ Μαρινάκης, οι εξαφανισμένοι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές και μόνιμη γκρίνια της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος

07:47 8/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Πόλωση μέχρι τέλους

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με σκληρά διλήμματα που παραπέμπουν σε εθνικές εκλογές, έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο της ΝΔ που ολοκληρώθηκε χθες στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του

ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε περιοδεία στην Κρήτη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του. Και οι τρεις έχουν δύσκολα στοιχήματα μπροστά τους τις επόμενες 60 μέρες. Μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι σε τρία χρόνια (αν δεν γίνουν πρόωρες) αλλά τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στις ευρωεκλογές θα τα συνοδεύουν μέχρι τις επόμενες κάλπες και ιδιαίτερα την ΝΔ που κυβερνά και θα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση.

Παίζει τα ρέστα του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει μπροστά και καλεί τα στελέχη να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα και να εξηγήσουν «τη σημασία της σύγκρουσης του Ιουνίου». Παίζει το προσωπικό του χαρτί. «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας» τόνισε. «Αλλά και κάτι άλλο: κρύβεται και το δικό μου όνομα. Γιατί κάθε ψήφος στις Ευρωεκλογές θα μου δίνει νέα δύναμη για να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα». Αναδεικνύει το εκλογικό αποτέλεσμα σε προσωπική πρόκληση, με το ρίσκο που εμπεριέχει μια τέτοια επιλογή.

Ο πήχης

Ο πήχης για τη ΝΔ είναι το 33,12% που πήρε στις ευρωεκλογές του 2019. Οι απαντήσεις που οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν δόθηκαν ή δόθηκαν πολύ αργά για τα Τέμπη, αλλά και η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων δείχνουν ότι τα «απρόοπτα γεγονότα» μπορούν να ακυρώσουν στρατηγικές όπως «τάξη

και ασφάλεια»,όπως και τα περί «αξιολόγησης» στο δημόσιο κλπ.

Σύγκρουση για την καθημερινότητα

Όλοι και όλα ήταν λάθος στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπως σχολίαζαν κσι στα πηγαδάκια του συνεδρίου. Από τους χειρισμούς της 22χρονης και της 60χρονης αστυνομικού που έδιωξαν την άτυχη κοπέλα, μέχρι τον σκοπό που καταδικάστηκε για εγκληματική οργάνωση και παράνομη μεταφορά μεταναστών και δεν έχει αποταχθεί ακόμη. «Δεν έχουμε απέναντί μας την αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, αλλά την πιο σκληρή, την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με την καθημερινότητα έχει κυρίως να αντιπαρατεθεί η ΝΔ.

Το 20% του Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 πήρε 23,75% και στις εθνικές 31,53%. Ο Τσίπρας τότε μίλησε για «γλυκιά ήττα». Το 2023 ήρθε η κατάρρευση. Τον Μάιο πήρε 20,07% και τον Ιούνιο 17,73%. Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλαβε το κόμμα σε αυτά τα ποσοστά. Ο στόχος που έβαλε από την Κρήτη για τις ευρωεκλογές είναι γύρω στο 19-20% ώστε να θεωρηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυναμική διεκδίκησης της εξουσίας έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γκολ με …Ζαγοράκη

Την δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έστω και «με μια ψήφο διαφορά» όπως σχολίασε στέλεχος. Θα είναι ο βατήρας ώστε την επόμενη μέρα «να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου εναντίον της ΝΔ» όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την τρίτη θέση δεν θα μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής μιας τέτοιας προσπάθειας και θα έχει μεγάλη εσωκομματική γκρίνια. «Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα βρέξει …ΠΑΣΟΚ» είπε ο Ανδρουλάκης παρουσιάζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ανάμεσα στους οποίους είναι και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου. «Θα ρίξουμε μακριά το ακόντιο» είπε για την Βερούλη .

Πικραμένοι

«Θοδωρή θα βάλουμε γκολ; Ομάδα Έχουμε!» ρώτησε τον Ζαγοράκη που μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ μετά την άρνηση της ΝΔ να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Γι αυτό το λόγο κυρίως υπάρχει δυσφορία σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Ήρθε γιατί δεν τον ήθελε ο Μητσοτάκης» σχολίαζαν κάποιοι. Κάτι ανάλογο, έγινε και με τον αστυνομικό συνδικαλιστή Γιώργο Καλλιακμάνη. Συζητούσε για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τελικά του είπαν όχι. Τον φώναξε ο Ανδρουλάκης. Έσπευσε. «Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σωστά αποφασίσαμε να μην τους βάλουμε και τους δυο στο ευρωψηφοδέλτιο μας» έλεγε στη στήλη, στο συνέδριο, κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου.

Πρωί – πρωί η Ούρσουλα

Στις 7.30 το πρωί της Κυριακής πήγε στο Ζάππειο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Όχι για να μιλήσει – ανέβηκε στο βήμα στις 11.45, πριν τον Μητσοτάκη που έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου. Πήγε για να κάνει πρόβες για το ώτο κιου – τις οθόνες στις οποίες θα διάβαζε την ομιλία της. Ήταν προσηνής με το συνεργείο. Κράτησε ώρα η πρόβα. Μετά το συνέδριο ο πρωθυπουργός έκανε το τραπέζι στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο εστιατόριο του «Βασίλαινα». Η αποχή, η δυσαρέσκεια και η Ακροδεξιά είναι η αγωνία όλων.

Ο «στρατιώτης» Μεϊμαράκης

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έβαλε και πάλι το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Δήλωσε «στρατιώτης» που θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμαλής και Αντώνης Σαμαρά δεν παραβρέθηκαν στην τελετή λήξης του συνεδρίου αν και υπήρχαν και Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι. Ειδικά ο Αντώνης Σαμαρά ήταν κατηφής την έναρξη του συνεδρίου. Μέσω συνεργατών ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι δεν θα μιλήσει στο συνέδριο διότι έχει τοποθετηθεί για όλα δημοσίως και δεν έχει αλλάξει απόψεις (ελληνοτουρκικά, ομόφυλα ζευγάρια κλπ).

Μαρινάκης τζούνιορ

Τον γιο του, έφερε στο συνέδριο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Πρόεδρε να σας γνωρίσω τον νεότερο σύνεδρο» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί δεν έχει διαπίστευση;» ρώτησε ο Μητσοτάκης χαμογελώντας και έβγαλε και του έδωσε την δική του. Ο Μαρινάκης τζούνιορ είναι μόλις έξι μηνών και κοιμόταν ήρεμος στο καροτσάκι του.

Ο Μπελέρης

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος έδωσε το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ και φωτογραφήθηκε με τον Σταύρο Παπασταύρου που εισηγήθηκε την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας στον ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο Λεονάρντο Μπελέρης, αδελφός του δημάρχου, ήρθε χθες στο Ζάππειο και έβγαλε σέλφι με τον Γιώργο Αυτιά που θα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή με την ΝΔ και δεν προλάβαινε να φωτογραφίζεται με στελέχη. Αν και δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση, όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ για την ευρωβουλή. Την επόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές σε εκδήλωση που θα γίνει. Σήμερα θα κάνει περιοδεία στη Ρόδο και αύριο Τρίτη θα μιλήσει σε εκδήλωση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, για το buillng στα σχολεία, στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου η ΝΔ καταγράφει από τα πιο χαμηλά ποσοστά της.

Με δικό του φωτογράφο

Το συνέδριο της ΝΔ με τα εκατοντάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα προσφερόταν για προεκλογικό αγώνα των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας είχε και δικό του φωτογράφο. Έβγαζε selfies συνεχώς. Μετά αρκετές φωτογραφίες τις ανέβασε στα social media. Όλοι οι υποψήφιοι δέχονταν προσκλήσεις για περιοδείες σε όλη τη χώρα. Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει 8-9 ευρωβουλευτές από τους 21 που στέλνει η Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της 5G Ventures και οι (εν αναμονή) αποδόσεις

Αν είχατε επενδύσει σε μια νεοφυή εταιρεία και διαπιστώνατε πως είχε να δημοσιεύσει κάποια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της από τον Μάιο του 2023 πιθανώς θα ανησυχούσατε. Όπως φανταζόμαστε πως ανησυχούν η διοίκηση και οι επενδυτές του κρατικού επενδυτικού ταμείου «Φαιστός» που διαχειρίζεται την 5G Ventures. Βέβαια όταν επενδύεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις λαμβάνεις και κάποιο ρίσκο. Όμως και οι επενδυτές θέλουν να βλέπουν πως βγαίνεις από κάποια επένδυση με κάποιο κέρδος, συνήθως μεγάλο. Για να δούμε πότε θα βγει η 5G Ventures από κάποια εκ των οκτώ επενδύσεων που έχει κάνει ή θα ανακοινώσει έναν σοβαρό νέο γύρο χρηματοδότησης με ισχυρούς ξένους. Στους αρχικούς επενδυτές της 5G Ventures περιλαμβάνονται εκτός από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ο όμιλος ΟΤΕ, το Latsco Family Office της κας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Εξαφανίστηκαν – ξανά – οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές

Αφού επί μια εβδομάδα έγινε μέγας θόρυβος για την επικείμενη συμφωνία εξαγοράς του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας, που σήμερα ανήκει στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital, από τους Ελληνοαμερικανούς Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνη, τους χάσαμε! Και είναι η δεύτερη φορά που τους χάνουμε μετά τη γνωστή υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έφυγαν σχεδόν νύκτα και πίσω τους πήγαινε – με όχι και τόσο καλή διάθεση – ο Γιάννης Στουρνάρας! Η στήλη, επειδή βλέπει και κάποιους άλλους Ελληνοαμερικανούς (π.χ. οικογένεια Λογοθέτη) να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη χώρα μας, εύχεται να είναι κάτι προσωρινό και οι επενδυτές από το Σικάγο να αποκτήσουν το ακίνητο – φιλέτο της Κέρκυρας. Τώρα αν θα καταφέρουν ποτέ να το αξιοποιήσουν, καλύτερα να ρωτήσουν την οικογένεια Ρότσιλντ, τον Χ. Χόλτερμαν της ολλανδικής Reggeborgh και τους άλλους κροίσους που έχουν βίλες στην ίδια περιοχή και δεν θέλουν ενοχλήσεις!

Που σκάλωσαν οι διμερείς συμβάσεις προμηθευτών ενέργειας – βιομηχανιών

Δεν προχωρούν, παρά τις χρονικές προθεσμίες που έχει θέσει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι υπογραφές στις διμερείς συμβάσεις (PPAs) μεταξύ κυρίως της ΔΕΗ και βιομηχανιών. Εκπρόσωποι των τελευταίων εμφανίζονται να ζητούν αλλαγές στους όρους και να έχουν εγείρει πρόσθετες απαιτήσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν. Αν κρίνουμε και από όσα αναφέρονται σε χθεσινό άρθρο του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων στην «Καθημερινή», η ενεργοβόρος βιομηχανία θα προτιμούσε σειρά ενισχύσεων, που όπως λέει εφαρμόζουν άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για τις πράσινες διμερείς συμβάσεις. Ειδικά μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του μηχανισμού που ήθελε να εφαρμόσει η χώρα μας (Green Pool) για επιδότηση τμήματος του κόστους της βιομηχανίας.

Τα στοιχειωμένα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ

Ορισμένα στελέχη της αγοράς real estate δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων ή τουριστικών λιμένων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί έναντι τοπικών αντιδράσεων που θα μπλοκάρουν τις επενδύσεις. Η απάντηση είναι πως σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις… Ενίοτε από μικροσυμφέροντα ή ισχυρούς παράγοντες που δεν θέλουν φασαρία σε περιοχές που διαθέτουν εξοχικά!

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η μαρίνα Αρετσούς στην Καλαμαριά για την οποία στο ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζουν να βγάλουν στον αέρα το διαγωνισμό εντός διμήνου ενώ η νέα δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου αντιδρά. Κυρίως επειδή προβλέπονται χρήσεις φιλοξενίας, κ.λπ. στη χερσαία ζώνη της μεγαλύτερης μαρίνας της Βορείου Ελλάδας. Αντιδράσεις, στα κρυφά, υπάρχουν και για το ακίνητο – φιλέτο της Βερβερόντας στο Πόρτο Χέλι όπου προγραμματίζεται άμεσα νέος διαγωνισμός ενώ έχουν κηρυχθεί άγονοι οι προηγούμενοι.

Τι εταιρείες ιδρύονται στην Ελλάδα φέτος;

Μέσα από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ μπορεί κάποιος, με λίγο κόπο ομολογουμένως, να διαπιστώσει τις δραστηριότητες των εταιρειών που ιδρύονται φέτος στην Ελλάδα. Λόγω περιορισμένου χρόνου (Σαββατοκύριακο βλέπετε) η στήλη έριξε μια γρήγορη ματιά στις περίπου 40 εταιρείες που ιδρύθηκαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή με τη μορφή της ΑΕ και της ΙΚΕ. Σχεδόν δέκα αφορούσαν ακίνητα (κάποιες είχαν ιδρυθεί από ξένους υπηκόους πιθανώς για να αποκτήσουν ένα ακίνητο), τρεις – τέσσερις συνδέονταν με τον καφέ, τουλάχιστον πέντε με τον τουρισμό και άλλες τόσες με την ενέργεια. Με λίγη υπομονή μέσα στην εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικότερα στοιχεία για τη δραστηριότητα όλων των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα το 2024. Αλλά θα στενοχωρηθείτε!

To άρθρο Τα στοιχήματα του Κυριάκου, του Στέφανου και του Νίκου, η πρόβα της Ούρσουλα, ο τζούνιορ Μαρινάκης, οι εξαφανισμένοι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές και μόνιμη γκρίνια της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
μαρινακης, κυριακου, Τελετή Λήξης, γιάννης στουρνάρας, ιουνίου, διλήμματα, εκλογες, νεα δημοκρατια, συριζα, κρητη, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, νέα, πήχης, τσιπρας, γκολ, ερτ3, σαμαρας, σχολεια, θεσσαλονικη, media, εταιρεία, τραπεζες, οτε, office, κας, capital, στουρναρας, δεη, green, pool, real, γεμη, newsit, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, Τελετή Έναρξης, real news, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ξανα, κομματα, ακινητα, βημα, γεμη, ερτ3, ζαππειο, οθονες, ονοματα, πιεση, ρωτησε, φωτογραφιες, ωρα, capital, office, real, αγωνια, αρθρο, ανδρουλακης, αυτια, βιλες, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, διοικηση, δικη, διλήμματα, δειχνει, δωσει, δυτικη, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργεια, ενιοτε, εξι, επενδυσεις, εταιρεία, ζευγαρια, ζωνη, ιδια, υπηρχαν, υπομονη, υποθεση, υφυπουργος, θορυβος, ομιλια, κας, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λογο, μακρια, μαξιμου, ματια, μητσοτακης, μορφη, νικο, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, οκτω, ονομα, πεμπτη, πηγαινε, πήχης, πορτο χελι, πρωι, ρυθμιση, ρισκο, ροτσιλντ, σακης αρναουτογλου, σειρα, σικαγο, τεμπη, τρια, τριτη, φορα, χελι, ανηκει, αρναουτογλου, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κοπελα, κρυφα, κωστας, media, μπροστα, παυλος, ροδο, σπυρος, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
Κυριάκου, Στέφανου, Νίκου, Ούρσουλα, Μαρινάκης, Ελληνοαμερικανοί,kyriakou, stefanou, nikou, oursoula, marinakis, ellinoamerikanoi