Τα 10 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου

11:31 12/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Δεν είναι λίγοι οι επιβάτες που κατά την απογείωση και την προσγείωση των αεροπλάνων, νιώθουν ένα σφίξιμο στο στομάχι. Πολλές φορές η… αγωνία έχει να κάνει και με το αεροδρόμιο.

Μπορεί τα αεροπλάνα να διευκολύνουν τα ταξίδια μας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επιθυμούμε να ταξιδέψουμε, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αεροδρόμια, τα οποία είναι επικίνδυνα.

Κυρίως για την τοποθεσία που κατασκευάστηκαν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι, λόγω των ιδιαίτερων διαδρόμων, προσγείωσης και απογείωσης.

Ας δούμε δέκα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου…

Αεροδρόμιο
Princess Juliana, Saint Martin

Το αεροδρόμιο στο νησί Saint Martin της Καραϊβικής, που βρίσκεται στην ολλανδική πλευρά του νησιού στη χώρα Sint Maarten, θεωρείται ως ένα από τα επικίνδυνα του κόσμου, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα ίπτανται ελάχιστα μέτρα πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων της παραλίας Maho. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον διάδρομο 10 του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα κατά την προσγείωση τους να να πετούν σε ύψος μικρότερο των 30 μέτρων πάνω από το έδαφος. Μπορεί η παραλία να είναι δημοφιλής για όσους επιθυμούν να απαθανατίσουν τις πτήσεις των αεροπλάνων, ωστόσο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων.

Αεροδρόμιο Juancho E. Yrausquin

To αεροδρόμιο στο νησί Saba της Ολλανδικής Καραϊβικής είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ο διάδρομος του είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ο συντομότερος εμπορικός διάδρομος στον κόσμο, με μήκος μόλις 400 μέτρα. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον γκρεμό και την θάλασσα. Όπως είναι λογικό, δεν γίνεται να προσγειωθούν μεγάλα αεροσκάφη, παρά μόνο ελικοφόρα αεροπλάνα.

Ice Runway, Aνταρκτική

Ο Ice Runway είναι ο κύριος διάδρομος για το Πρόγραμμα της Ανταρκτικής των ΗΠΑ κατά την θερινή περίοδο, λόγω της γειτνίασής του με το ερευνητικό σταθμό McMurdo, όπου μεταφέρει προμήθειες.

Αεροδρόμιο Γιβραλτάρ

Το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, αφού τέμνει τον αυτοκινητόδρομο στην λεωφόρο Winston Churchill που έχει τέσσερις λωρίδες. Κατά την προσγείωση και την απογείωση των αεροπλάνων στον διάδρομο μήκους 1.777 μέτρων, διακόπτεται προηγουμένως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για δέκα λεπτά.

Διεθνές Αεροδρόμιο Toncontin

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Toncontín είναι ένα πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται 6χλμ. από την πρωτεύουσα της Ονδούρας. Το αεροδρόμιο θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, λόγω της γειτνίασης του με κατοικημένες περιοχές, αλλά και της δυσκολίας να προσεγγιστεί ο διάδρομος 02, ειδικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αεροδρόμιο Μαδέρα, Πορτογαλία

Το αεροδρόμιο της Μαδέρα που μετονομάστηκε επίσημα ως Διεθνές Αεροδρόμιο Cristiano Ronaldo, προς τιμήν του διεθνούς φήμης Πορτογάλου σούπερ σταρ βρίσκεται στην πολιτική ενορία Santa Cruz στο πορτογαλικό αρχιπέλαγος και την αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα. Το αεροδρόμιο θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο λόγω της γειτνίασης του με την θάλασσα.

Αεροδρόμιο Lukla, Νεπάλ

Το αεροδρόμιο Lukla, είναι ένα μικρό αεροδρόμιο στην ομώνυμη πόλη, στην περιοχή Solukhumbu στο Νεπάλ. Η ακραία τοποθεσία του (αεροδρομίου υψόμετρο 2.846 μ.) στα ύψη της οροσειράς των Ιμαλαΐων κάνει τόσο την απογείωση όσο και την προσγείωση των αεροσκαφών αρκετά δύσκολη, συνεπώς, οι πιλότοι των αεροσκαφών πρέπει να είναι πολύ έμπειροι. Και αυτό, διότι η κλίση στο τέλος του διαδρόμου είναι ανηφορική, όταν απογειώνονται τα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα, να είναι κατηφορική κατά την διάρκεια της απογείωσης, ενώ μεγάλο ρόλο επίσης παίζουν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αεροδρόμιο Courchevel, Γαλλία

Το Courchevel Altiport είναι είναι ένα μικρό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Courchevel, το χιονοδρομικό κέντρο των Γαλλικών Άλπεων που βρίσκεται στην κοιλάδα Tarentaise. Το αεροδρόμιο έχει πολύ σύντομο διάδρομο, μόλις 537 μέτρων με κλίση 18,6%. Το αεροδρόμιο θεωρείται επικίνδυνο, καθώς αφενός είναι δύσκολη η προσέγγιση του, αφετέρου έχει ανηφορικό διάδρομο προσγείωσης και χιονοδρομικές πίστες στον παρακείμενο χώρο.

Αεροδρόμιο Barra, Σκωτία  

Το αεροδρόμιο Barra είναι ένα αεροδρόμιο μικρού διαδρόμου (STOLport) που βρίσκεται στον μεγάλο ρηχό κόλπο του Traigh Mhòr του νησιού Barra στις Εξωτερικές Εβρίδες (Σκωτία). Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο χρησιμοποιεί την παραλία ως κύριο διάδρομο για τις περισσότερες πτήσεις. Λόγω του ιδιαίτερου αεροδιαδρόμου του, το αεροδρόμιο λειτουργεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα, την παλίρροια.

Αεροδρόμιο Saint Barthelemy’s Gustaf III

Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο νησί Saint Barthelemy της Καραϊβικής. Το αεροδρόμιο θεωρείται επικίνδυνο καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα αλλά και την κυκλοφοριακή λωρίδα, ενώ ο διάδρομος του είναι πολύ σύντομος.

Φωτογραφίες iStock

To άρθρο Τα 10 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα