Στον «αέρα» το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης - Αρνείται να δώσει άδεια η Τροχαία

23:31 2/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Ερωτηματικά έχει δημιουργήσει στους εμπνευστές του καρναβαλιού της Θεσσαλονίκης η απάντηση της Τροχαίας στο αίτημά τους για συγκέντρωση και αποκριάτικη παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου στην Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει στο karfitsa.gr, η εμπνεύστρια του Καρναβαλιού της Θεσσαλονίκης, Θένια Δρακοπούλου, η απάντηση της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης

ήρθε σήμερα και ήταν αρνητική. Στους λόγους συμπεριλαμβάνεται η επιβαρυμένη κίνηση στην πόλη, σε συνδυασμό με το ότι στην εκδήλωση πρόκειται να συμμετάσχει απροσδιόριστος αριθμός ατόμων. Τίθενται μέσω της απάντησης ζητήματα ασφαλείας, ενώ επίσης αναφέρεται πως η διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για να γίνουν εκτροπές και διακοπές στην κυκλοφορία υπερβαίνει το μέτρο της συνήθους αστυνομικής προστασίας.

«Μας έδωσαν σήμερα επιτέλους μια έγγραφη απάντηση από την Τροχαία. Στο μέιλ έλεγε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί να κλείσουν τους δρόμους εκείνη την ώρα. Και ότι αν γίνει το καρναβάλι, ο σύλλογος που ζήτησε την άδεια θα έχει νομικές κυρώσεις. Η απάντηση ήταν αρνητική και εκφοβιστική για το σύλλογο. Άραγε για αυτό δεν είχαμε 60 χρόνια καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη; Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Έχουν ήδη πάρει όλοι τις στολές τους», δηλώνει στην η κα. Δρακοπούλου.

Η ίδια δηλώνει αποφασισμένη το μεσημέρι της Κυριακής να βρεθεί στον Λευκό Πύργο, όπου είχε προγραμματιστεί στις 15.00 συγκέντρωση στο σημείο ώστε στις 16.00 να ξεκινήσει η παρέλαση. «Πολλοί είναι διατεθειμένοι να βγουν. Εγώ θα πάω. Δεν θα κάνουμε κάτι κακό. Θα διασκεδάσουμε. Άλλοι σπάνε καταστήματα, εμείς θέλουμε απλά να περάσουμε όμορφα, ενημερώσαμε όπως θα έπρεπε και μας το απαγορεύουν;», προσθέτει.

Οι συμμετέχοντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την τροπή των γεγονότων. Σύμφωνα με την κα. Δρακοπούλου: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη μου αυτή τη στιγμή. Είναι απογοητευτικό για όλους τους Θεσσαλονικείς που αυτή τη στιγμή ζουν μια κατάσταση όπου απαγορεύεται να γιορτάσουν στην πόλη τους. Και όχι μόνο για το Καρναβάλι. Αύριο μπορεί να είναι μια άλλη ωραία κατάσταση, όπου κάποιος θα σκεφτεί να πάει να διασκεδάσει και θα του πουν ότι απαγορεύεται. Είναι τραγικό. Και πραγματικά περιμένω έγγραφες απαντήσεις για να μάθω για ποιο λόγο επιτρέπονται άλλες εκδηλώσεις και αυτή ειδικά όχι».

Β. Γάκης: «Υπάρχουν ευθύνες για ανθρώπινες ζωές»

Τον πρώτο και κύριο λόγο έχει η Τροχαία σε αυτά τα ζητήματα, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, τονίζοντας ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας των πολιτών.

«Εμείς δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την κυκλοφορία στην Τσιμισκή με Λεωφόρου Νίκης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τροχαίας. Το έγγραφο της Τροχαίας είναι ιδιαίτερα σαφές και δεν αναφέρεται μόνο σε θέματα κυκλοφοριακά. Αναφέρεται και σε θέματα διαχείρισης του κοινού και οργανωτικής ευθύνης», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Γάκης.

Και προσθέτει: «Ο δημόσιος χώρος δεν παραχωρείται έτσι. Δεν μπορεί ο καθείς να χρησιμοποιεί τον δημόσιο χώρο χωρίς να πληροί κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Ακόμη και για μια απλή μαθητική παρέλαση, ας αναλογιστεί κανείς πόσες μέρες γίνονται οι πρόβες και τι σχεδιασμός υπάρχει. Ξέρω την αγάπη που έχουμε όλοι μας για τα καρναβάλια, όμως πέρα από το συναίσθημα πρέπει να κυριαρχεί η λογική. Έχουμε ευθύνες έναντι των πολιτών. Σε καμία επικοινωνία, είτε με τη Διεύθυνση Τροχαίας είτε με μας, δεν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα και μια οργάνωση. Μια παρέλαση απαιτεί οργάνωση, διάταξη, δομή, προσωπικό, εθελοντές, συντονισμό, προγραμματισμό, στελέχωση και φυσικά έλεγχο. Αν κάποιος κάνει ένα πάρτι στο σπίτι του εκτός από την πρόσκληση για την ώρα, δεν κάνει οργανωτικές ετοιμασίες; Ας μας πουν αυτοί οι άνθρωποι, τι απ’ όλα αυτά έχουν οργανώσει; Ποιος έχει αναλάβει την περιφρούρηση και την ασφάλεια της παρέλασης; Υπάρχουν ευθύνες για ανθρώπινες ζωές».

To άρθρο Στον «αέρα» το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης - Αρνείται να δώσει άδεια η Τροχαία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκης - Αρνείται, Τροχαία,thessalonikis - arneitai, trochaia