Στο Λονδίνο για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας

18:50 27/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για να προωθήσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Η Τουρκία έχει προκρίνει τα Eurofighter ως την καλύτερη εναλλακτική λύση μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, με τον ίδιο τον Γκιουλέρ να δηλώνει πρόσφατα πως το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτήν τη στιγμή η Άγκυρα είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό».

Τα

Eurofighter είναι μαχητικά 5ης γενιάς, που παράγονται από κοινού από την Γερμανία, την Βρετανία και την Ισπανία. Ωστόσο η επιθυμία της Τουρκίας να προμηθευτεί συνολικά 40 αεροσκάφη, 20 σε πρώτη φάση και άλλα 20 σε δεύτερη, σκοντάφτει στην άρνηση της Γερμανίας.

Ο Γκιουλέρ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς, με τον οποίο είχε συνυπογράψει δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στις 11 Νοεμβρίου στην Άγκυρα.

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μάς παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας», είχε δηλώσει, κατά τον ετήσιο απολογισμό του υπουργείου του, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ. Η κατασκευάστρια εταιρεία ΤΑΙ έχει υπογράψει από το 2017 συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική BAE Systems για την ανάπτυξη του αεροσκάφους.

To άρθρο Στο Λονδίνο για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λονδίνο, Eurofighter, Άμυνας, Τουρκίας,londino, Eurofighter, amynas, tourkias