Στις φλόγες η Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία - Αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της Unesco

20:09 23/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι της Βοιωτίας έφτασε η φωτιά που καίει στην περιοχή με το μνημείο της Unesco να απειλείται με ολική καταστροφή από τις φλόγες. 

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά εκκενώθηκε γρήγορα ενώ η φωτιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίγεια και εναέρια τμήματα έδωσαν

μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα ήταν ανεπανόρθωτη.  Το μοναστήρι του οσίου Λουκά συγκαταλέγεται στα προστατεύμενα μνημεία της Unesco.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Στην Μονή έχει μεταβεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φανής Σπανός, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να σώσουν την ιστορική Μονή αφού όμως πρώτα προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα κτίρια του περιβόλου, με την κατάσταση, ωστόσο, που επικρατεί στην πολύ δύσβατη περιοχή να χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι  χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στο όρος Στείρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά.

Να σημειωθεί ότι η Μονή του Οσίου Λουκά περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα, σε ένα τοπίο ανέγγιχτο από τον χρόνο, δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Στην κορυφή του λόφου της μονής Οσίου Λουκά υπάρχει κάστρο,χτισμένο στη θέση παλαιότερης οχύρωσης. Σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου περιλαμβάνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

Μεγάλη αναζωπύρωση στα Βάγια

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας, όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν δύο κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος. 

Η φωτιά, που καίει από χθες (22.08.2023) στην Υλίκη, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ο άνδρας και ο 16χρονος γιος του, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και τους έσωσαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Φωτογραφίες: Tvstar.gr

 

To άρθρο Στις φλόγες η Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία - Αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της Unesco δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα