Σηκώνουν τα μανίκια στην ΔΙΜΕΑ με μπαράζ ελέγχων για να φρενάρουν τον πληθωρισμό της απληστίας – Κομβικό το «στοίχημα» για την κυβέρνηση

06:33 12/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και αυτό το αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση και έχουν επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο «όπλο» προκειμένου να την φρενάρουν, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού χθες στην ΔΙΜΕΑ, ήταν ενδεικτική του κλίματος αυτού. Ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα της κυβέρνησης προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πολιτεία είναι δίπλα στον πολίτη -απέναντι στην

ακρίβεια- και θα τον προστατεύσει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Από την μία πλευρά αντιλαμβάνονται ότι το φαινόμενο είναι διεθνές, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη παρακλάδι της ακρίβειας, τον πληθωρισμό της απληστίας.

Έτσι ονομάζεται η φρενίτιδα κάποιων να κερδίσουν ακόμη περισσότερο εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, έστω και αυτή αυτό δεν υπαγορεύεται από κανένα κοστολογικό στοιχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από τις υπηρεσίες και τα στελέχη της ΔΙΜΕΑ να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και να πράξουν το καθήκον τους, αποκαλύπτοντας τους παραβάτες και εφόσον αυτό υπερβαίνει κάποιο όριο, τότε αυτοί να κρεμιούνται … στα μανταλάκια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζουν άριστα ότι ναι μεν δεν διαθέτουν πολλά όπλα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό απληστία που υπάρχει σήμερα στην αγορά, ωστόσο γνωρίζουν επίσης ότι αυτά τα όπλα που έχουν είναι ισχυρά και εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός «έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΔΙΜΕΑ. Έχουν επιβληθεί, όπως γνωρίζετε, πολλά πρόστιμα. Τα μισά από αυτά τα πρόστιμα έχουν ήδη εισπραχθεί και νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις όπως π.χ. είναι η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής».

Παράλληλα ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα, το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, έχουμε όμως μια υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και όπου αυτό είναι εφικτό και στη μείωσή τους. Γι αυτό και εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5% σε πάνω από 1.200 προϊόντα έχουν ήδη μπει σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών, το καλάθι των Χριστουγέννων θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Γι’ αυτό, όπως είναι γνωστό, έχουμε θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων που τονώνουν τον ανταγωνισμό, αποτρέπουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ενδυναμώνουν τον καταναλωτή».

 

To άρθρο Σηκώνουν τα μανίκια στην ΔΙΜΕΑ με μπαράζ ελέγχων για να φρενάρουν τον πληθωρισμό της απληστίας – Κομβικό το «στοίχημα» για την κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα