Σενάρια δελφινομαχίας, εξηγήσεις Τσίπρα για το rebranding, χαμηλά αντανακλαστικά Νίκου, το στριμωξίδι στους Δελφούς, το «ξύλο» σε γενικό γραμματέα για το flyover, ο Μητσοτάκης και η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τα έργα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ

06:13 11/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Δύο γραμμές;

Μεγάλη συζήτηση και σενάρια πυροδότησαν οι απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στο τουρκικό ΥΠΕΞ που έθεσε και πάλι θέμα γκρίζων ζωνών με αφορμή τις εξαγγελίες των υπουργών Σκυλακάκη, Γεραπετρίτη και Αυγενάκη για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών. Η Άγκυρα διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Αιχμές για «γλυκές τοποθετήσεις»

Η απάντηση από το ελληνικό υπ.Εξωτερικών ήρθε με καθυστέρηση αρκετών ωρών και μάλλον σε ήπιους τόνους. Αντίθετα επιθετικά βγήκε ο υπουργός Άμυνας. Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές για «γλυκές τοποθετήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας. «Το απαράδεκτο casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπάρχουν και όσο είναι εκεί, είναι πραγματικά δύσκολο να υπάρξει κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» τόνισε.

Σενάρια!

Ήταν και η ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η οποία παρέπεμπε σε μανιφέστο για την επανίδρυση του κράτους, και άναψαν τα τηλέφωνα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Έγιναν πιο δυνατοί οι ψίθυροι για σενάρια δελφινομαχίας. Συνδέονται με τις δημοσκοπήσεις που πιέζουν την κυβέρνηση. Η μεγάλη εικόνα στα ελληνοτουρκικά είναι ότι

μέσα Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Άγκυρα με πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποιο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η υπονόμευση των ήρεμων νερών είτε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είτε από άλλους αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν που συνεχίζει να ξετυλίγει την βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, δεν βοηθάει στη διατήρηση ενός καλού κλίματος.

Δια χειρός Βορίδη και Δουδωνή

Ενστάσεις κατά της καθόδου στις ευρωεκλογές των Σπαρτιατών ετοιμάζουν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για τη ΝΔ και ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής για το ΠΑΣΟΚ. Το σκεπτικό είναι παρόμοιο. Στηρίζεται στο επιχείρημα της κεκαλυμμένης ηγεσίας υπό τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη. Προηγήθηκε η εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων κατά των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών — πλην του Βασίλη Στίγκα που κατήγγειλε τις συμπεριφορές δον Κορλεόνε και Greek mafia στη Βουλή– και κατά του Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2023 είχαν μπλοκάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Έλληνες του Κασιδιάρη.

Το τόξο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε συγκεντρώνοντας τότε τα πυρά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι ψαρεύει σε θολά νερά. Αν θα αλλάξει τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη είναι άγνωστο ακόμη. Η στήλη έθεσε το ερώτημα στην εκπρόσωπο του κόμματος Βούλα Κεχαγιά και αναμένει την απάντηση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένα άλλο

κόμμα, το Πατριωτικό Τόξο να είναι επίσης δούρειος ίππος του Κασιδιάρη. Όταν στην Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν εικόνα για την ηγεσία του θα πάρουν και την απόφαση αν θα καταθέσουν ή όχι ένσταση στον Άρειο Πάγο ζητώντας και την δική του απαγόρευση από την συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Διαλύονται οι Σπαρτιάτες

Φουρτούνες έχουν οι Σπαρτιάτες. Διαλύονται σιγά-σιγά. Ο Βασίλης Στίγκας έμεινε με έξι βουλευτές (7 με τον ίδιο). Μετά την τελευταία ανεξαρτητοποίηση του Διονύση Βαλτογιάννη, χθες, έφτασαν του πέντε οι βουλευτές που έφυγαν από τους Σπαρτιάτες. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Κωνσταντίνος Φλώρος, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης. Στις 24 Απριλίου στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τα κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές οπότε η ώρα της αλήθειας για τους Σπαρτιάτες πλησιάζει. Εάν τους βάλει μπλόκο, θα είναι ένας ακόμη προπομπός ότι θα βρεθούν εκτός και της ελληνικής Βουλής πολύ σύντομα. Αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου.

Τσίπρας για rebranding

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη θα δώσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η συζήτηση διάρκειας μισής ώρας θα αφορά τα διεθνή θέματα αλλά και τα σενάρια περί rebranding Τσίπρα που πυροδότησε η φωτογραφία η οποία έδειχνε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε πτήση από το Παρίσι να διαβάζει μία μελέτη γαλλικής εταιρείας επικοινωνίας με ανάλογο τίτλο και περιεχόμενο. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι το rebranding θα αφορά το Ινστιτούτο που ετοιμάζει. Τον γενικό συντονισμό έχει ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να συζητήσει για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Θα αναφερθεί στις ευρωεκλογές αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.

Κάτω από το χαλί

Στις 15 Μαρτίου έφτασε στη Βουλή η δικογραφία με την υπόθεση της παράνομης συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο στο οποίο έγραφε τις συνταγές πωλούσε τα φάρμακα. Η ποινική έρευνα ξεκίνησε από το 2014. Η εκδίκαση πήρε πολλές αναβολές. Το 2016 επιβλήθηκαν στον Μπουρχάν περιοριστικοί όροι και εγγυοδοσία. Εξελέγη βουλευτής και το 2019 κσι το 2023 με την δικαστική εκκρεμότητα και θεωρείται απίθανο να μην το είχε πληροφορηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Μαρτίου ενημερώθηκε ο Παναγιώτης Δουδωνής (Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ) ότι η δικογραφία ήρθε στη Βουλή και ενημέρωσε τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος υου ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον βουλευτή, 10 μέρες μετά, λίγες ώρες πριν την ομόφωνη απόφαση για την άρση ασυλίας. Όταν κουνάς το δάχτυλο για το κράτος δικαίου πρέπει να έχεις φροντίσει η γυναίκα του Καίσαρα να είναι τίμια και να το δείχνει.

Οι Γιώργηδες

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν δυο φίλοι και συνεργάτες από τα παλιά χθες το απόγευμα. Ο Γιώργος Αυτιάς πήγε εκεί για την φωτογραφία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που συνοδεύει την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις ευρωεκλογές σήμερα. Ο Γιώργος Παπαδάκης έκανε συνέντευξη μαζί με την Μαρία Αναστασοπούλου με τον πρωθυπουργό για τον ΑΝΤ1 που προβάλλεται σήμερα το πρωί. Ο Αυτιάς ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα ως συνεργάτης του Παπαδάκη. «Είμαι ευγνώμων» του είπε. «Αυτοί που έχεις ευεργετήσει γεμίζουν γήπεδο». Ο Παπαδάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία και τον προσκάλεσε στο «Καλημέρα Ελλάδα» την Παρασκευή το πρωί.

Η σύσταση Μητσοτάκη

«Εσύ στα οικονομικά, αυτά που κάναμε ως κυβέρνηση να λες στον κόσμο» ήταν η συμβουλή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υποψήφιο ευρωβουλευτή. «Πενήντα μνημονιακούς νόμους άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ» λέει ο Αυτιάς όπου δίνει το «παρών».Άρχισε τις επισκέψεις σε ΚΑΠΗ και χώρους εργασίας που δεν πηγαίνουν οι άλλοι υποψήφιοι. Είναι πρώτος και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης (αν κατεβεί). Συζητείται και ο γιος του Πέτρος ως εναλλακτική λύση όπως ήδη έγραψε η στήλη.
Το στριμωξίδι στους Δελφούς, το «ξύλο» σε γενικό γραμματέα για το flyover, ο Μητσοτάκης και η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τα έργα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ

Όλοι στους Δελφούς!

Το αδιαχώρητο θα γίνεται από σήμερα (το συνέδριο ξεκίνησε από χθες) στους Δελφούς καθώς και φέτος θα βρίσκεται εκεί η αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν, πλήθος ξένων επισήμων (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες) και σχεδόν ολόκληρο το εγχώριο υπουργικό συμβούλιο. Οι τιμές στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής έχουν φέτος εκτοξευθεί, το στρίμωγμα αναμένεται μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Γιατί; Επειδή φέτος το φόρουμ είναι σε πλήρη ανάπτυξη μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Όσοι βρεθείτε εκεί, οπλιστείτε με υπομονή γιατί γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να γίνουν όλα σωστά σε μια κωμόπολη με περιορισμένες υποδομές.

Η πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative – 3SI). Στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσίων συμμετέχουν 15 χώρες μαζί με τη Μολδαβία και τη Ουκρανία που είναι παρατηρητές, με στόχο την από κοινού προώθηση έργων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Στον κατάλογο των έργων που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται επενδύσεις κοντά στα 169 δισ. ευρώ ενώ έχει δημιουργηθεί και κατάλογος Έργων Προτεραιότητας στις Διασυνδέσεις. Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ρόλο στους νέους κάθετους άξονες μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή, με βάση τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του νέου άξονα από την Ελλάδα στην Ουκρανία, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF) που πραγματοποιείται στο Βίλνιους. Βασικά λιμάνια θα είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Όλοι εναντίον ενός Γ.Γ. για το flyover

Μετά την εξαιρετικά αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ανατολική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης με το υπερυψωμένο τμήμα (flyover) στην κυβέρνηση επικρατεί εξαιρετικά βαρύ κλίμα. Από το υπουργείο Υποδομών παραπέμπουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα σε έναν γενικό γραμματέα του συγκεκριμένου υπουργείου που είχε αναλάβει να στηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησης κατά την εξέταση της προσφυγής τοπικού συλλόγου στο ΣτΕ. Όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη τα στοιχεία που κατέθεσε ο συγκεκριμένος γραμματέας δεν ήταν αρκετά και πλήρη με αποτέλεσμα να βγει η προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών. Όλα θα κριθούν την επόμενη Τετάρτη οπότε θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή. Και μέχρι να βγει η απόφαση τα έργα θα είναι παγωμένα…

Τα καταστήματα ΔΕΗ με franchise…

Περισσότερα από είκοσι πλήρως ανασχεδιασμένα και Pop-Up σημεία διαθέτει ήδη η ΔΕΗ στο πλαίσιο μετασχηματισμού του δικτύου της. Η διοίκηση Γ. Στάσση προχώρησε και σε μια άλλη μεγάλη αλλαγή: εγκαινίασε και τη μέθοδο του franchise για την ανάπτυξη του δικτύου νέων καταστημάτων. Τα καταστήματα σε Κηφισιά και Πετρούπολη είναι τα πρώτα που λειτουργούν με franchise με τη ΔΕΗ να δίνει την ευκαιρία σε ιδιώτες που θέλουν να αποκτήσουν κατάστημα μέσω δικαιοχρησίας να γίνουν συνεργάτες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου δικτύου της.

…και τα πέντε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης

Πέντε σημαντικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 1.600 MW προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα της αντλησιοταμίευσης. Όπως αναφέρεται στον ετήσιο απολογισμό για το 2023 η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης, για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (PHS) σε επιλεγμένες θέσεις, για τα οποία έργα έλαβε αδειοδότηση από την ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται για τα εξής έργα:
1. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
2. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
3. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 460 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 432 MW στη θέση «λίμνη Βεγορίτιδα (θέση 81 πηγάδια)» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
4. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 467 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 441 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

To άρθρο Σενάρια δελφινομαχίας, εξηγήσεις Τσίπρα για το rebranding, χαμηλά αντανακλαστικά Νίκου, το στριμωξίδι στους Δελφούς, το «ξύλο» σε γενικό γραμματέα για το flyover, ο Μητσοτάκης και η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τα έργα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
τσιπρας, δεη, εργα, μητσοτακης, ηλία κασιδιάρη, αλέξης τσίπρας, αιγαιο, αθηνα, ελλαδα, μνημονιο, νεα δημοκρατια, δημοσκοπηση, μαΐου, ΠΑΣΟΚ, κασιδιαρης, greek, mafia, εκλογες, συριζα, συμμετοχή, βουλη, ΕΡΤ, εκκρεμότητα, υου, ΑΝΤ1, καπη, λύση, initiative, νέα, itf, θεσσαλονικη, franchise, phs, κοζανη, υησ, newsit, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, ηλία κασιδιάρη, κομματα, βουλευτες, υησ, υου, χωρες, βημα, γυναικα, ηγεσια, ηθικη, θεμα, ιονιο, καριερα, κηφισια, ξενοδοχεια, ουκρανια, πλαισιο, τα νεα, φωτογραφια, ωρα, αγκυρα, αδιαχωρητο, αρθρο, αξονες, αφορμη, βεγοριτιδα, βοριδης, βρισκεται, γινεται, γιωργος αυτιας, δαχτυλο, διοικηση, δικη, δειχνει, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκκρεμότητα, ενσταση, εξι, επενδυσεις, επιτυχια, ερντογαν, ερευνα, ερχεται, ιδιο, εικοσι, υπομονη, υποθεση, εικονα, ομιλια, καπη, κυβερνηση, κλιμα, κωμοπολη, λύση, μαΐου, μαξιμου, μπλοκο, μολδαβια, μαρια, νικο, ομαδα, παρισι, πετρουπολη, πρωι, πτηση, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, τιτανια, τμημα, τοξο, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φλωρος, χρηστος, ψιθυροι, κωνσταντινος, ωρες, αγνωστο, αυτιας, φυλακες, φιλοι, franchise, greek, initiative, υπουργειο, εισβολη, mafia, μελετη, πληροφοριες, pop, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα