Σε νέο σταυροδρόμι η Ουκρανία: «Plan B» επιβίωσης αναζητούν οι εγχώριες επιχειρήσεις ελλείψει πληθυσμού και οικονομικών πόρων

09:56 24/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Σε αναζήτηση “plan B” για την επιβίωση τους  οι επιχειρήσεις και συνολικά η ουκρανική οικονομία, καθώς ο πόλεμος στη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022 δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Η χώρα αντιμετωπίζει μειωμένους πόρους μετά από μια αντεπίθεση που απέτυχε να αποφέρει σημαντικά κέρδη. Η νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, έχει εμπλακεί στην εσωτερική τους πολιτική. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρέθηκε στην Ουάσινγκτον πρόσφατα για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη, αν και του είπαν να περιμένει.

Στη συνέχεια, η ΕΕ απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Την ίδια ώρα, ο Φινλανδός πολιτικός, Όλι Ρεν, δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί να αξιοποιήσει ένα ελάχιστα χρησιμοποιημένο ταμείο διάσωσης ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (88 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να στηρίξει τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, καθώς η ροή χρημάτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού απειλεί να στερέψει, σύμφωνα με τον Φινλανδό Όλι Ρεν.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη για την παροχή δανείων σε προβληματικές χώρες της ζώνης του ευρώ, όταν ήταν επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο ενός πολυετούς “σχεδίου Β” για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, είπε.

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές εταιρείες έχουν στραφεί σε νέες αγορές και προϊόντα – πολλές από αυτές στον τομέα της άμυνας – και οι καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα όσο τα έχουν.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 9% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση σχεδόν 20% το δεύτερο τρίμηνο, διαψεύδοντας όλες τις προσδοκίες.

Το ΑΕΠ μπορεί να φθάσει ακόμη και το προπολεμικό επίπεδο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, δήλωσε η επενδυτική τράπεζα Dragon Capital τον Δεκέμβριο. 

Και αυτό παρά την υποτίμηση του νομίσματος τον Ιούλιο του 2022 και την μετανάστευση του πληθυσμού από τη χώρα λόγω του πολέμου.

“Ο πόλεμος είναι μακρύς και η κατάσταση και η ποιότητα της οικονομίας θα καθορίσουν την έκβασή του”, δήλωσε ο Andriy Zdesenko, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Biosphere. “Η συζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια θα πρέπει να κάνει τον πρόεδρο και την κυβέρνηση να κοιτάξουν προς τα μέσα – στις ουκρανικές επιχειρήσεις. Κατανοούμε την ευθύνη που φέρουμε. “

Οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα από τρόφιμα μέχρι σακούλες σκουπιδιών και τεχνολογία συναγερμών ασφαλείας – πολλές από τις οποίες έχουν χάσει εργοστάσια, εμπορικούς εταίρους και προσωπικό – εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους συμβάλλοντας παράλληλα στην πολεμική προσπάθεια.

Επί του παρόντος, τα έσοδα του προϋπολογισμού αντιστοιχούν περίπου στο 60% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών, ενώ τα  χρήματα της ξένης βοήθειας συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των μισθών του δημόσιου τομέα και της υγειονομικής περίθαλψης.

Με τημ ξένη βοήθεια να είναι αμφίβολη, τα στελέχη των ουκρανικών επιχειρήσεων λένε ότι δημιουργούν μια πηγή βιώσιμου εισοδήματος σε μια χώρα, η οποία διαθέτει “ιστορικό” διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε προ ημερών ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του επόμενου έτους θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Τα χρήματα που θα εισρεύσουν θα ανέλθουν συνολικά σε 1,58 τρισεκατομμύρια γρίβνα (42,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί στο 93% των προγραμματισμένων αμυντικών δαπανών.

Σε αυτήν την κατάσταση, έχουν καταγραφεί επιχειρήσεις που μεταφέρουν την υποδομή τους προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ή ακόμα και εκτός της χώρας αυτής.

“Η τρέχουσα στρατηγική μου είναι ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ”, δήλωσε στέλεχος επιχείρησης, ο οποίος κατατάχθηκε μεταξύ των 20 πλουσιότερων Ουκρανών το 2022 από το Forbes Ukraine. “Πρέπει να βασιστούμε σε αυτό που έχουμε εδώ και τώρα.”

Ουκρανικές επιχειρήσεις που είχαν εξαγωγές προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σταμάτησαν τις συναλλαγές με τις χώρες αυτές, μετά την ημέρα της εισβολής των στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.

Από τότε, επίσης, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη αγορά για πράγματα όπως πάνες και προϊόντα καθαρισμού.

Η McKinsey & Co. διαπίστωσε ότι το 1/5 των ουκρανικών επιχειρήσεων έχασε το 50% των εσόδων του ή και περισσότερο από την έναρξη του πολέμου.

Οι μεγαλύτερες απειλές εξακολουθούν να είναι οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις, η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού ή της ενέργειας και το χαμηλό ηθικό των εργαζομένων.

Όμως οι εταιρείες έχουν γίνει πιο ευέλικτες και ανθεκτικές, ενώ έχουν συσπειρώσει τους εργαζόμενους πίσω από τον σκοπό, δήλωσε η Όλγα Γκορντουσένκο (Olga Gordusenko), εταίρος της εταιρείας συμβούλων.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά λόμπι στην Ουκρανία.  Το 74% των εταιρειών κατάφερε να επιτύχει τα προβλεπόμενα οικονομικά αποτελέσματα το 2023.

Παράδειγμα είναι η Milk Alliance, η οποία επεξεργάζεται το 1/10 του γάλακτος της Ουκρανίας. Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, οι κατεχόμενες περιοχές έχασαν το 90% των αγελάδων τους, καθώς οι αγρότες έσφαξαν τα ζώα και έφυγαν, ενώ άλλα ζώα σκοτώθηκαν στις μάχες.

Η Danone SA σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή τον πρώτο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι στράφηκαν στη Milk Alliance για προϊόντα όπως οι παιδικές τροφές. Στη συνέχεια, όμως, η ζήτηση κατέρρευσε όταν γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το πρόβλημα της Milk Alliance τώρα είναι πώς να ανταποκριθεί στις παραγγελίες, αντί να τις ακυρώσει, ιδίως στις εξαγωγικές αγορές, δήλωσε ο Σεργκέι Βοβσένκο (Sergiy Vovchenko), επικεφαλής του εποπτικού της συμβουλίου. Η Milk Alliance διαθέτει τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, αλλά δυσκολεύεται με τη μεταφορά σε μέρη όπως το Καζακστάν για να παραδώσει τυρί με το ζωικό λίπος να έχει αντικατασταθεί με λίπος φυτικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν επίσης αρκετοί οδηγοί και άνδρες που μπορούν να κάνουν βαριά ανύψωση, δήλωσε ο Βοβσένκο. “Το κύριο πράγμα είναι η νίκη”, είπε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος εκτροχίασε το σχέδιό του να αποσυρθεί. “Έτσι οι άνθρωποι επιστρέφουν, ώστε να έχουμε εργαζόμενους και καταναλωτές. “

Πράγματι, οι καταναλωτές φαίνεται να διασώζουν την οικονομία με τρόπο που λίγοι περίμεναν. Το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής Rozetka βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης τον Μάρτιο του 2022, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να επεκταθεί. Η αβεβαιότητα για το μέλλον ενισχύει τις αγορές, σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη του, Βλάντισλαβ Τσεκότκιν.

“Μια τέτοια αγχωτική κατάσταση όπως ο πόλεμος οδηγεί στην αύξηση της κατανάλωσης”, είπε. “Ένα άτομο σκέφτεται κάπως έτσι: “γιατί να απέχω από το να αγοράσω κάτι, αφού αύριο μπορεί απλώς να μην υπάρχω;””

Ήταν μια υπαρξιακή επιλογή που αντιμετώπισε πέρυσι ο Ουκρανός επιχειρηματίας Ολέξι Κομλισένκο (Oleksii Komlichenko). Η επιχείρησή του που ασχολείται με το κυνήγι κεφαλών βρισκόταν στον 14ο χρόνο της όταν εντάχθηκε σε μια μονάδα εδαφικής άμυνας. Αφού υπηρέτησε για αρκετούς μήνες ως αστυνομικός, έπρεπε να σκεφτεί τι θα έκανε στη συνέχεια. Ο Κομλιτσένκο δήλωσε ότι ανέκαθεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα ήταν μακρύς από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας.

Έτσι, δημιούργησε ένα ταμείο με τον φίλο του, πρώην τραπεζίτη, για να επενδύσει σε εταιρείες στρατιωτικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν λογισμικό και μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα. Το ταμείο, που ονομάζεται Resist UA, αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο σε έναν κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών με έδρα τη δυτική περιοχή Lviv της Ουκρανίας.

“Οι κύριες επιχειρήσεις περιλάμβαναν πρόσφατα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή κάτι σχετικό με την οικολογία, αλλά τώρα πρόκειται για άμυνα, άμυνα, άμυνα”, δήλωσε ο Κομλιτσένκο κατά τη διάρκεια πρωινού σε καφέ του Κιέβου αυτό το μήνα. “Υπήρξε σαφής κατανόηση ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής. “

 

(Bloomberg) -Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί να αξιοποιήσει ένα ελάχιστα χρησιμοποιημένο ταμείο διάσωσης ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (88 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να στηρίξει τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, καθώς η ροή χρημάτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού απειλεί να στερέψει, σύμφωνα με τον Φινλανδό Olli Rehn.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη για την παροχή δανείων σε προβληματικές χώρες της ζώνης του ευρώ, όταν ήταν επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο ενός πολυετούς “σχεδίου Β” για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, είπε.

“Δεν έχουμε άμεση ανάγκη για τον ΕΜΣ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά έχουμε μια βαθιά επείγουσα ανάγκη, μια υπαρξιακή επείγουσα ανάγκη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Rehn στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Πέμπτη. “Είναι θέμα ελευθερίας, δημοκρατίας και υπεράσπισης της Ευρώπης”

Με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποτυγχάνει να εξασφαλίσει στην Ουάσινγκτον εγγυήσεις για περισσότερη αμερικανική βοήθεια και με τη χρηματοδότηση της ΕΕ να μπλοκάρεται ή τουλάχιστον να καθυστερεί από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, το Κίεβο κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του επόμενου έτους για να το βοηθήσουν να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Η ταχεία εξεύρεση κεφαλαίων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της “απειλής και των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών” του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Rehn. Οι νομοθέτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας φέτος για νέα βοήθεια ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι συνομιλίες για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ μετατέθηκαν για τον Φεβρουάριο.

To άρθρο Σε νέο σταυροδρόμι η Ουκρανία: «Plan B» επιβίωσης αναζητούν οι εγχώριες επιχειρήσεις ελλείψει πληθυσμού και οικονομικών πόρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
ουκρανια, olli rehn, νέα, ηπα, αεπ, τραπεζες, dragon, capital, ukraine, ρωσία, σημαίνει, mckinsey, olga, lviv, εμσ, bloomberg, newsit, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, newsit.gr, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, mckinsey, lviv, χωρες, ρωσία, αεπ, εδρα, ζωα, ηπα, θεμα, οικονομια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bloomberg, capital, ukraine, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμυνα, ατομο, βοηθεια, γινει, δευτερο, δυτικη, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εμπορικο επιμελητηριο, εμσ, επρεπε, ετος, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ηθικο, καζακσταν, κυβερνηση, κυνηγι, κιεβο, λομπι, μηνες, ολγα, ολι ρεν, οχηματα, παιδια, πεμπτη, πηγες ενεργειας, πηγη, ποιοτητα, ροη, πουτιν, σαφης, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, ταση, τυρι, φυσικα, αγορες, dragon, εξαγωγες, ενωση, χωρα, υπουργειο, εισβολη, λιπος, οδηγοι, olli rehn, πακετο, πηγες, σημαίνει, τραπεζα, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα