Πρώτη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ μετά την αραβοϊσραηλινή σύρραξη του Γιομ Κιπούρ

17:28 8/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς με νεότερο τραγικό απολογισμό 1.000 νεκρούς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η νέα αναμέτρηση έρχεται ακριβώς 50 χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ ενεργοποίησε το άρθρο 40 του Συντάγματος της χώρας, άρθρο που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, για πρώτη φορά από τη σύρραξη του Γιομ Κιπούρ,

πάλι μήνα Οκτώβριο το 1973.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 40 σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία για «μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις» και πρέπει να δίνει αναφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει τονίσει ότι η χώρα «βρισκόταν σε πόλεμο μετά την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ», σκοτώνοντας εκατοντάδες.

Αυτή η απόφαση δίνει στη δήλωσή του νομική υπόσταση, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο χωρίς κυβερνητική απόφαση.

Κανένας άλλος πόλεμος στο Ισραήλ, ωστόσο, δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά σημάδια στη συλλογική μνήμη όσο εκείνος που ξέσπασε ανήμερα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ.

Στις 6 Οκτωβρίου 1973, άρχισε ο γνωστός και ως Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, από συνασπισμό αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας.

Στην 50ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγάλης κλίμακας, αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Το χρονικό του Δ’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου

Στην πιο ιερή γιορτή των Εβραίων, την ημέρα του Εξιλασμού, μια συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, εισέβαλε αιφνιδιαστικά σε μια απροετοίμαστη χώρα, περνώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν στον βορρά.

Στις 13:55, της 6ης Οκτωβρίου 1973, οι αιγυπτιακές δυνάμεις περνούν τη Διώρυγα του Σουέζ και οι συριακές, με μπουλντόζες και εξοπλισμό ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ναρκών, εισχωρούν στα υψίπεδα του Γκολάν. Στον πόλεμο κατά του Ισραήλ παίρνουν μέρος και οι αραβικές χώρες του ΟΠΕΚ.

Πάνω από 2.600 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 7.000 τραυματίστηκαν.

Στις 8 Οκτωβρίου το Ισραήλ περνά στην αντεπίθεση και στις 14 Οκτωβρίου καταφέρνει να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις προς τη Δαμασκό.

Ακολουθεί προειδοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα.

Η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ.

Δύο ημέρες αργότερα και η Αίγυπτος συμφωνεί, ωστόσο, ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά.

Ακολούθησαν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Αιγυπτίους και Ισραηλινούς και στις 28 Οκτωβρίου 1973 υπογράφηκε η τελική εκεχειρία που οδήγησε στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης.

Μάλιστα, η επιβολή εμπορικού αποκλεισμού στις εξαγωγές πετρελαίου προς αμερικάνικες εταιρείες και η μείωση των εξαγωγών κάθε μήνα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσαν την Α’ διεθνή πετρελαϊκή κρίση.

Τι γιορτάζουν οι Ισραηλινοί στο Γιομ Κιπούρ

Το Γιομ Κιπούρ είναι μία από τις ιερότερες θρησκευτικές γιορτές των Εβραίων. Eίναι η ημέρα της εξιλέωσης από τις αμαρτίες και αποκατάστασης στενών δεσμών με τον Θεό.

Η συγχώρηση των αμαρτιών από τον Θεό προϋποθέτει τη συμφιλίωση με τους συνανθρώπους, γι’ αυτό φίλοι, γνωστοί και συγγενείς ζητούν και δέχονται πρώτα αμοιβαία συγχώρηση των παραπτωμάτων τους.

Κατά την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, οι πιστοί απαγορεύεται να δουλεύουν (όπως το Σάββατο) και απέχουν από τροφή, ποτό, σεξ και πλύσιμο (για ευχαρίστηση). Επίσης, δεν επιτρέπεται κάποιος πιστός να βάζει αρώματα ή να φοράει δερμάτινα παπούτσια.

Το Γιομ Κιπούρ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 του μηνός Τισρί που φέτος ήταν η δύση της 23ης Σεπτεμβρίου με την ανατολή της 24ης Σεπτεμβρίου.

To άρθρο Πρώτη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ μετά την αραβοϊσραηλινή σύρραξη του Γιομ Κιπούρ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, Ισραήλ, Γιομ Κιπούρ,proti, israil, giom kipour