Οι Χούθι επιτέθηκαν σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά

13:14 15/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Επίθεση δέχθηκε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Λιβερίας, που ανήκει στην Hapag-Lloyd  – πιθανότατα από τους Χούθι – σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βόρεια του λιμανιού Μόκα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey σε ενημερωτικό σημείωμα νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (15.12.2023) το πρωί.

Το πλοίο Al Jasrah ταξίδευε νότια μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν επλήγη

από βλήμα, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στο κατάστρωμα, ενώ ένα εμπορευματοκιβώτιο έπεσε στη θάλασσα, ανέφερε η Ambrey. Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό, ωστόσο οι… Χούθι θεωρούνται ύποπτοι.

«Γνωρίζουμε ότι κάτι που εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης έπληξε πλοίο το οποίο υπέστη ζημιές και στο οποίο αναφέρθηκε πυρκαγιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Η Hapag-Lloyd θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hapag-Lloyd χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic, το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και ο προορισμός του ήταν η Σιγκαπούρη.

The ship that supposedly came under attack near Yemen the Al Jasrah a Liberian flagged container ship operated by Hapag Lloyd @Michellewb_ #hapaglloyd #albasrah #yemen pic.twitter.com/SXn7etEUyZ

— Aviation and Naval Assets (@AirAssets) December 15, 2023

Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, επιτίθενται σε σκάφη που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπολύουν πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα πριν από δύο μήνες, σε μια εκστρατεία που σύμφωνα με τους ίδιους έχει στόχο τη στήριξη των Παλαιστινίων.

#BREAKING

According to information accessed by "South24", "Al #Jasrah" was sailing toward #Malaysia. Satellite data gathered by "MarineTraffic" shows that the ship sailed for 3 hours, and 16 minutes in international waters, west of Al-Hodeidah, controlled by #Houthis#south24 pic.twitter.com/QP7Qjn2XN5

— South24 | English (@South24E) December 15, 2023

«Οι Χούθι απειλούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «αποτελούν υπαρκτή απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στη Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε σήμερα στο Τελ Αβίβ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε ξεχωριστή αναφορά σήμερα, η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση για ένα μικρό σκάφος με 10 επιβαίνοντες που δήλωσαν ότι ανήκουν στις αρχές της Υεμένης και οι οποίοι έδωσαν εντολή σε σκάφος να αλλάξει ρότα κοντά στο Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, 50 ναυτικά μίλια βόρεια της Μόκας.

Σε άλλη αναφορά, η UKMTO δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση ότι σκάφος επλήγη από άγνωστο αντικείμενο δυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Χοντέιντα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι ενημερώσεις αυτές αφορούσαν το ίδιο περιστατικό.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

To άρθρο Οι Χούθι επιτέθηκαν σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα