Ο κυβερνητικός πονοκέφαλος με τις τράπεζες, ο Ιανουάριος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επισκέψεων, τα μίλια που γράφει ο Γ. Στάσσης και τα σενάρια για την ιστορική ΜΙΝΕΡΒΑ

05:45 8/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Γιατί θα δοκιμαστούν οι σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών

Έντονο προβληματισμό, κι ας μην διατυπώνεται επισήμως, έχουν προκαλέσει τόσο στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου τα συνεχή «κρούσματα» αδόκιμης λειτουργίας – ας μας επιτραπεί ο όρος – του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πίσω από τις επιτυχημένες διαθέσεις μετοχών και τη διαφαινόμενη νέα εποχή του τραπεζικού συστήματος συνεχίζουν να υφίστανται δομικά

προβλήματα, που επηρεάζουν τους καταναλωτές και την εγχώρια οικονομία. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες κι ότι αυτές αποτελούν τη βιτρίνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει κάποια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών να ασχοληθούν περισσότερο με την εικόνα που αποπνέουν και προς τους καταναλωτές κι όχι μόνο προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Είναι προφανές ότι έγινε τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το θέμα με τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο τέλος του 2023, η αλήθεια είναι ωστόσο ότι μέσω της διαδικασίας της διευθέτησης οι τράπεζες αποδέχθηκαν την ενοχή τους για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και επιχείρησαν να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα μία δύσκολη για αυτές υπόθεση. Η νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την κ. Σαρπ αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των τραπεζών για αποκατάσταση ενός στοιχειώδους μεταξύ τους ανταγωνισμού κι ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες οφείλουν να δείξουν ένα πιο θεσμικό πρόσωπο λειτουργίας.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο της αυστηρής εποπτείας της αγοράς. Το πρόστιμο των 250.000 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο στην Alpha Bank για παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου μάλλον ως ένα πρώτο δείγμα γραφής μετά την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ως προειδοποίηση προς το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εκληφθεί.

Η μεγάλη ψαλίδα στα επιτόκια

Από την άλλη πλευρά, για μία ακόμη φορά οι τράπεζες έδειξαν, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν προ ολίγων ημερών στη δημοσιότητα, ότι δεν έχουν διάθεση μείωσης της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων (που παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα) και χορηγήσεων (που παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.). Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκε (οριακά μεν αλλά αυξήθηκε περαιτέρω) στις 5,75 εκατοστιαίες μονάδες. Τον Νοέμβριο του 2023, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,50% και 6,25% αντίστοιχα. Τον ίδιο μήνα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,48% και 6,40% αντίστοιχα, με το σχετικό περιθώριο επιτοκίου να παραμένει αμετάβλητο στο 5,92%.

Ιανουάριος, ο μήνας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Την τιμητική τους έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτό το μήνα οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, όπως προκύπτει και από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά. Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη για το roadshow της JP Morgan και θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές ενώ, για πρώτη φορά, θα πάει και στο Σικάγο προκειμένου να συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας, στο πρώτο ραντεβού με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο (μέσα στις επόμενες ημέρες). Λίγο νωρίτερα αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με την Ελλάδα να προσδοκά σε ενδιαφέρον από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το Σάββατο στα Χανιά φαίνεται πως είχαμε θετικές εξελίξεις για την προμήθεια των F-35 καθώς από πλευράς ΗΠΑ υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως θα προωθηθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία πώλησης. Πρόκειται για θέμα που έχει συνδεθεί με την αναβάθμιση και προμήθεια F-16 στην Άγκυρα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Μπλίνκεν δε βρήκε και την καλύτερη ατμόσφαιρα στην τουρκική πρωτεύουσα λίγες ώρες νωρίτερα. Η κυβέρνηση Τ. Ερντογάν ζητάει να εγκριθεί πρώτα η συμφωνία για τα F-16 ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από την τουρκική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ζητούν να γίνει το αντίστροφο: Πρώτα να ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης και μετά η συμφωνία για τα F-16. Η διαφορά στο κλίμα των δύο επισκέψεων προκύπτει εύκολα και από τις φωτογραφίες των δύο συναντήσεων του Σαββάτου.

Πολλά μίλια «θα γράψει» και ο Γ. Στάσσης τον Ιανουάριο

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ξεδιπλωθεί και η νέα στρατηγική της ΔΕΗ καθώς ο Γιώργος Στάσσης παρουσιάζει στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο. Την επόμενη ημέρα η διοίκηση της εταιρείας θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για το roadshow της JP Morgan καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί ραντεβού με επενδυτικούς οίκους. Το νέο business plan της ΔΕΗ αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς πλέον θα αποτυπώνει τους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την εξαγορά της ENEL Romania, καθώς και τις επιδιώξεις σε νέες δραστηριότητες, όπως η λιανική μέσω της Κωτσόβολος, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων. Από τις δύο παρουσιάσεις στα τέλη του μήνα θα κριθεί αν θα φουντώσουν ή θα καταλαγιάσουν τα σενάρια των τελευταίων μηνών για νέα κίνηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Ή τα σενάρια για το νέο διεθνή στρατηγικό εταίρο της επιχείρησης στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε συνέχεια της συμφωνίας για συμμετοχή στο έργο των ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Ποιος θα πάρει τη ΜΙΝΕΡΒΑ;

Φουντώνουν τα σενάρια για την τύχη της ΜΙΝΕΡΒΑ που μπορεί να ήταν η «παλαιότερη ελαιουργία της χώρας» αλλά πλέον μόνο το 15% του κύκλου εργασιών συνδέεται με το ελαιόλαδο. Σήμερα η ιστορική εταιρεία διαχειρίζεται γνωστά brands όπως το Pummaro, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα προϊόντα ντομάτας στην Ελλάδα, και το Pelargos, πρώτο στην αντίστοιχη αγορά της Κύπρου. Το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου έχει αποφασίσει να πωλήσει τις συμμετοχές του καθώς κλείνει μια δεκαετή περίοδο επενδύσεων και στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνεται με 68% είναι η ΜΙΝΕΡΒΑ. Από 16% ελέγχουν οι EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη και η επενδυτική εταιρεία Elikonos. Μήπως οι δύο επενδυτές μειοψηφίας αυξήσουν το ποσοστό τους αφού η Deca Investements, που διαχειρίζεται το Diorama, έχει αποφασίσει να πωλήσει; Μήπως βγουν όλοι μαζί στην αγορά για την αναζήτηση επενδυτή για τη ΜΙΝΕΡΒΑ; Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα ξέρουμε. Η Deca έβγαλε αρκετά χρήματα από την πώληση της συμμετοχής στην Viva Wallet και τώρα ετοιμάζεται να μεταβιβάσει τις συμμετοχές που έχουν απομείνει όπως οι ΜΙΝΕΡΒΑ, Adam Pack και Lariplast. Το σίγουρο είναι πως οι πωλήσεις των άλλων συμμετοχών δεν θα περάσουν από τις περιπέτειες, με δηλώσεις και επιστολές, που ζήσαμε στην περίπτωση της Viva Wallet!

Προχωρούν οι ανακατατάξεις στον ελληνικό όμιλο logistics της H.I.G. Capital

Με το «καλημέρα» του 2024 ολοκληρώθηκαν και επισήμως οι διαδικασίες συγχώνευσης σειράς εταιρειών logistics που ελέγχει η αμερικανική H.I.G. Capital στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα της Streem Global. Στις 2 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία απορρόφησης τριών εταιρειών από την Contrade και συγκεκριμένα των Streem Global, Unit Hellas – Διεθνείς Μεταφορές και η Unit Shipping. Βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας, που μετονομάστηκε σε Streem Global είναι η H.I.G. Capital ενώ διατηρεί μικρό ποσοστό η οικογένεια Γ. Κωνσταντίνου. Το μεγάλο στοίχημα των Στέλιου Θεοδοσίου της H.I.G. Capital και του συνεργάτη του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα Κ. Μπήτρου είναι όμως η κατασκευή του «Hull Logistics Park» στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση των 250 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται προσεκτικά. Πρόσφατες είναι και οι πληροφορίες για αναζήτηση κρουαζιεροπλοίου που θα στεγάσει τους εργάτες που θα απασχοληθούν στο μεγάλο έργο!
 

 

To άρθρο Ο κυβερνητικός πονοκέφαλος με τις τράπεζες, ο Ιανουάριος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επισκέψεων, τα μίλια που γράφει ο Γ. Στάσσης και τα σενάρια για την ιστορική ΜΙΝΕΡΒΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
τραπεζες, ιανουάριος, μινερβα, ιανουάριος, μινερβα, πονοκεφαλος, alpha bank, jp morgan, business plan, χατζηδακης, νέα, alpha, ηπα, χανια, morgan, βουλη, ελλαδα, συγκεκριμένο, νατο, δεη, business, romania, συμμετοχή, σαμαρας, εταιρεία, κυπρος, fund, eos, capital, viva, adam, logistics, global, hellas, newsit, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, το θεμα, ηγεσια, ηπα, θεμα, κυπρου, κωτσοβολος, λονδινο, οικονομια, τυχη, φωτογραφιες, ωρα, alpha, capital, jp morgan, αγκυρα, αγορα, αρθρο, ελαιολαδο, αιολικα παρκα, ατμοσφαιρα, γινει, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, δειγμα, εγινε, ευκολα, ευρω, αιολικα, εποχη, ερντογαν, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κογκρεσο, μαξιμου, μητσοτακης, μικρο, νατο, νεα υορκη, οικογενεια, ομπρελα, ορος, οχθη, προβληματα, πωλησεις, ραντεβου, σαββατο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σικαγο, σχεδιο, φορα, ψαλιδα, ωρες, adam, business, business plan, eos, fund, global, hellas, χωρα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, logistics, morgan, πληροφοριες, πωληση, romania, viva
Τυχαία Θέματα