Νέα αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Δεκέμβριο

15:15 4/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σήμερα το απόγευμα βάσει προκαταρκτικής εκτίμησης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν την αύξηση στο 3,7%. Ο επικεφαλής της  κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Χόακιμ Νάγκελ

(Joachim Nagel), επισήμανε επίσης πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι προσωρινά.

Αυτό οφείλεται επίσης σε ένα στατιστικό αποτέλεσμα: πριν από ένα χρόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε εφάπαξ τις μηνιαίες δόσεις για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Τον Νοέμβριο, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας είχαν ωθήσει τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, με τις τιμές καταναλωτή να εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 3,2% εκείνη την περίοδο.

Σημειώνεται πως πληθωρισμός στη Γαλλία, επίσης, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα και το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε μετά τη μείωση της στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.

Η ετήσια μέτρηση 4,1% ήταν υψηλότερη από το 3,9% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (04.01.24).

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (05.01.24) για τη ζώνη του ευρώ συνολικά αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός επανήλθε στο 3%, αν και αναμένεται να συνεχίσει την επιβράδυνσή του καθώς προχωράει το έτος.

Πριν τις ανακοινώσεις για τον πανεθνικό πληθωρισμό στη Γερμανία, η Handelsblatt είχε αναφέρει πως o πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυξήθηκε και πάλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Στο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία στο Ντίσελντορφ. Τον Νοέμβριο, είχε ανέλθει στο 3,0%. Σε μηνιαία σύγκριση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο.

To άρθρο Νέα αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα