Η ζωή είναι ωραία για τον Στ. Κασσελάκη, ο Κυριάκος βλέπει προς το 2029 με σενάριο πρόωρων εκλογών, τα λιμάνια χωρίς τρένο, το ρεκόρ 25ετίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κατάρα της Βερβερόντας

05:57 8/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Business and Pleasure!

Μετά το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανασχηματισμό τομεαρχών στο κόμμα, ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ έκαναν μια πενθήμερη απόδραση, αυτήν τη φορά στην Αρκαδία. Περιηγήσεις και ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο, στην Δημητσάνα είχε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα. Και κάποια πολιτικά βιντεάκια. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τσίκνισε με στελέχη του κόμματος στην Στεμνίτσα και στην Τρίπολη. Έφαγε σουβλάκια και

μπριζολάκια που μοιράστηκε με τον Τάιλερ. Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα. Στις 6 το απόγευμα θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποτίμηση της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ και θα ψηφιστεί αργά το βράδυ. Θα είναι παρών και ο πρόεδρος. Μετά θα ξαναετοιμάσει τις βαλίτσες του για το 26ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη. Στις 15 Μαρτίου θα παρουσιαστεί στο στρατό για να υπηρετήσει 21 μέρες ως κάτοικος εξωτερικού.

Με το βλέμμα στο 2029!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μαζί με τον Κροάτη ομόλογο του οι πιο ισχυροί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο Βουκουρέστι, στο συνέδριο του ΕΛΚ, ήταν ο πλέον δημοφιλής ηγέτης. Του ζητούσαν πολλοί να τραβήξουν selfie. Μόλις είχε φτάσει από την Ουκρανία όπου έζησε το πραγματικό δράμα του πολέμου, τον ρωσικό βομβαρδισμό σε μικρή απόσταση από την πομπή της ελληνικής αποστολής. Ήθελαν να ακούσουν την εμπειρία του από πρώτο χέρι. Και πάλι αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για ευρωπαϊκό πόστο. Όμως διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών δείχνουν το 2029, μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και τα νέα κοινοτικά όργανα που θα συγκροτηθούν τότε.

Σενάριο πρόωρων εκλογών

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Για παράδειγμα την Άνοιξη του 2026. Η αντιπολίτευση δύσκολα θα έχει ανασυγκροτηθεί (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) και η ΝΔ θα κερδίσει. Μέχρι το 2029 που θα γίνουν οι ευρωεκλογές με κάποιον τρόπο θα δρομολογηθεί και η διαδοχή στη ΝΔ.

Στα σαλόνια

Τρεις φορές πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με το ευρωπαϊκό προφίλ που κτίζει δεν αποκλείεται να βρεθεί στα σαλόνια των Βρυξελλών. Τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είθισται να την παίρνει πρώην ή νυν πρωθυπουργός.

Βέβαια σενάρια για πρόωρες εκλογές στα δυόμιση χρόνια κλπ. ακούγονταν και μετά την πρώτη νίκη της ΝΔ το 2019. Εξαντλήθηκε όμως η τετραετία. Και όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του «εμένα θα ακούτε τι λέω, όχι τους άλλους»! Και ο ίδιος έχει διαψεύσει τα περί ευρωπαϊκού πόστου και έχει τονίσει ότι είναι τιμή του να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας.

80% «Yes» για την Ούρσουλα

Την στήριξη του στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την θέση της προέδρου της Κομισιόν, επαναβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Βουκουρέστι με το οποίο άναψε τις μηχανές ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στην ψηφοφορία που έγινε, ψήφισε YES για την Ούρσουλα το 80% και το 20% NO ή λευκό. Οι μικρές απώλειες πιθανόν να προέρχονταν από Γαλλία, Σλοβενία κλπ.

Θολό για τον Μισέλ

Άγνωστο είναι ακόμη αν θα πάρει μια δεύτερη θητεία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Προκάλεσε αναταράξεις και δυσαρέσκεια όταν εξέφρασε την πρόθεσή του να κατέβει ευρωβουλευτής στη χώρα του στο Βέλγιο. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι θα έπρεπε νωρίτερα να εγκαταλείπει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει στον Βίκτορ Όρμπαν καθώς η Ουγγαρία είναι αυτή που θα έχει την προεδρία της ΕΕ για το εξάμηνο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2024, δηλαδή, τους μήνες που θα αποφασιστούν όλα τα πρόσωπα για τα νέο κοινοτικά όργανα. Τελικά πείστηκε να μην το κάνει αλλά επειδή προκάλεσε δυσαρέσκεια τον έχουν στο περίμενε.

Πολλά καρπούζια!

Πολύ σκόνη σήκωσε η δήλωση που έκανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Χάρβαρντ Όθων Ηλιόπουλος ότι έχει φόρτο εργασίας και κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξει τι θα κρατήσει. «Τρέχω μια κλινική, τρέχω ένα εργαστήριο, έχουμε πάρα πολύ μεγάλες κλινικές επιτυχίες τελευταία, δουλεύω με τους απόδημους πάρα πολύ, προσπαθώ να είμαι στη Βουλή και πηγαινοέρχομαι» δήλωσε στο Attica. «Κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα υπάρξει το ερώτημα τι κρατάω, τι αφήνω». Καθότι δυο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη. Σε ερώτημα της στήλης αν έχει κάποιον ορίζοντα πότε θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του ο κ. Ηλιόπουλος δεν απάντησε.

Πέντε παραιτήσεις

Μια παραίτηση Ηλιόπουλου, ανοίγει το δρόμο για να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι 9ος στο Επικρατείας και για να εκλεγεί βουλευτής θα πρέπει να παραιτηθούν οι ενδιάμεσοι πέντε επιλαχόντες. Το ενδεχόμενο να πάρει αυτόματα τη θέση του Ηλιόπουλου ως απόδημος δεν υπάρχει. Ο νόμος επιβάλει στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι ο ένας απόδημος αλλά δεν επιβάλει να είναι και μέσα στους εκλεγμένους.

Σφίγγα η Πόπη!

Η πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη είναι οι επιλαχόντες. Η στήλη έθεσε το ερώτημα στην Πόπη Τσαπανίδου εάν θα παραιτηθεί ή εάν θα κρατήσει την έδρα, αλλά δεν απάντησε. Θα είναι δύσκολο, πάντως, να αρνηθεί εάν δηλώσουν οι άλλοι τέσσερις ότι θα παραιτηθούν για τον πρόεδρο. Κατά τα άλλα, διαφορετικό είναι η αδιαμεσολάβητη επαφή του Κασσελάκη με τους πολίτες, η άνεση του λάθους και της διόρθωσης σε ένα TikTok ή σε ένα βιντεάκι και άλλο η αδιαμεσολάβητη (χωρίς τον Φάμελλο) επαφή με τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Βουλή. Εκεί θα δείξει αν είναι ηγέτης.

Κουίζ: Είναι αλήθεια ότι γνωστά πολιτικά στελέχη πλήρωσαν πρόστιμο για κατάχρηση sms στην προεκλογική περίοδο; Αν ναι η υποκρισία θα χτυπήσει κόκκινο διότι ειδικά ο ένας είναι λάβρος για τα e mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Και πρόστιμο να της επιβάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πάντως, υψηλόβαθμες πηγές του Μαξίμου δηλώνουν ότι θα κατεβεί κανονικά στις ευρωεκλογές.

Το Λαύριο και τα άλλα λιμάνια χωρίς τρένο

Ξεκίνησε, λοιπόν, το ΤΑΙΠΕΔ το διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού του Λαυρίου χωρίς να υπάρχει ορατότητα για το πότε θα συνδεθεί με τον προαστιακό ή πότε θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, μία από τις οποίες φτάνει μέχρι το Λαύριο. Και ακούμε πως ενδιαφέρονται διάφοροι επενδυτές, γνωστά ονόματα οι περισσότεροι. Και αναρωτιέται κάποιος, με ποια αξία θα παραχωρούσαμε ένα λιμάνι που έχει σύνδεση με το σιδηρόδρομο και με ποια αξία θα το παραχωρήσουμε τώρα που δεν διαθέτει αυτό το πλεονέκτημα. Μήπως εκεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που προκήρυξαν το διαγωνισμό για το έργο επέκτασης του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Λαύριο να δώσουν κάποια προτεραιότητα; Και, κυρίως, να βρουν τα χρήματα. Βέβαια ο Χρ. Σταϊκούρας έχει να κλείσει πολλές τρύπες και είναι συνέχεια με το τεφτέρι στο τσεπάκι.

Τα ρεκόρ 25ετίας για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Νέο ρεκόρ 25ετίας σημείωσε χθες η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία έκλεισε ανοδικά, σε μια αρνητική συνεδρίαση, στα 15,22 ευρώ. Οι αναλυτές, όπως πρόσφατα η Axia που έβαλε την τιμή – στόχο στα 24,8 ευρώ ανά μετοχή, θεωρούν πως στη μετοχή του ομίλου αποτυπώνεται σταδιακά η Αττική Οδό. Και πως η αποτίμηση του ομίλου πρέπει να είναι αντίστοιχη με άλλες εταιρείες παραχωρήσεων, που έχουν μακρά διάρκεια ζωής όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μια τέτοια εταιρεία είναι η ισπανική Ferrovial που διαπραγματεύεται με αποτίμηση 25 φορές τη σχέση επιχειρησιακής αξίας πως λειτουργικά κέρδη (EV / EBITDA). Οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου τρέχουν όπως δείχνει και η άνοδος κοντά στο 100% για τη μετοχή της ΑΒΑΞ τον τελευταίο χρόνο και η άνοδος άνω του 230% για τη μετοχή της Intrakat.

Ο ΔΑΑ επενδύει στις ΑΠΕ

Ανάμεσα στις επενδύσεις που προωθεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιλαμβάνεται και η κατασκευή (έχει ήδη ξεκινήσει) φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 35.5 MW, το οποίο θα περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 82 MWh, για την επίτευξη του στόχου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero) για τις Άμεσες (Πεδίο 1) και τις Έμμεσες (Πεδίο 2) Εκπομπές Αερίων έως το 2025. Από τις άλλες λεπτομέρειες που ανακοίνωσε προχθές η διοίκηση η στήλη συγκρατεί τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες που πέρυσι ανήλθαν σε 134,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με το 2022. Τα έσοδα ανά επιβάτη 4,8 ευρώ, ήταν αυξημένα κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο της αντίστοιχης αύξησης της επιβατικής κίνησης.

Η κατάρα της Βερβερόντας!

Πρόκειται για ακίνητο με συνολική έκταση σχεδόν 628 στρέμματα, που διαθέτει απεριόριστη θέα σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Και, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ δεν κατάφερε ούτε στον δεύτερο διαγωνισμό να βρει σοβαρό αγοραστή. Η Γούτος Οικοδομή, του τοπικού μεγαλομεσίτη, δεν κατέθεσε βελτιωμένη οικονομική προσφορά και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές ένα τόσο προνομιακό ακίνητο;

Οι γνωρίζοντες λένε πως πολύ ισχυροί παράγοντες που έχουν ήδη εξοχικά στο Πόρτο Χέλι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την αξιοποίηση του ακινήτου, που διαθέτει και άδεια για ιδιωτικό αεροδρόμιο! Οι ίδιοι ισχυροί παράγοντες θεωρούν πως, όπως και σε πολλά ελληνικά νησιά, το Πόρτο Χέλι έχει πλέον κορεστεί από τουριστικές επενδύσεις. Έτσι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσουν κάτι άλλα σχέδια από σεϊχηδες και Ιρλανδούς κροίσους.

Η CVC χτυπάει πάντα δύο φορές!

Η γνωστή εταιρεία ειδών ταξιδιού, κ.λπ. με ιστορία 115 χρόνων είχε αγοραστεί το 2007 από την CVC Capital και το 2011 είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Μέσω της εισαγωγής η επενδυτική εταιρεία είχε ήδη βγάλει αρκετά λεφτά. Τώρα η CVC περιλαμβάνεται στους υποψηφίους για την εκ νέου απόκτηση ποσοστού στην Samsonite αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί την Carlyle, την Bain Capital και την DCP Capital Partners. Η αξία της εταιρείας είναι σήμερα σχεδόν τριπλάσια από την εποχή που μπήκε πρώτη φορά στο μετοχικό της κεφάλαιο η CVC.

 

 

 

To άρθρο Η ζωή είναι ωραία για τον Στ. Κασσελάκη, ο Κυριάκος βλέπει προς το 2029 με σενάριο πρόωρων εκλογών, τα λιμάνια χωρίς τρένο, το ρεκόρ 25ετίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κατάρα της Βερβερόντας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
γεκ τερνα, γεκ, τερνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, γεκ τερνα, γεκ, ζωη, ρεκορ, σεναριο, τερνα, τρενο, ελευθέριος βενιζέλος, χονγκ κονγκ, business, συριζα, αθηνα, αει, θεσσαλονικη, δραμα, νέα, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, εκλογες, ελλαδα, ιουνίου, ψηφοφορία, γαλλια, σλοβενία, ουγγαρια, βουλη, attica, τσιπρας, sms, mail, axia, εταιρεία, ebitda, αβαξ, δαα, βενιζελος, net, προσφορες, cvc, capital, newsit, κινηση στους δρομους, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αξια, newsit.gr, στρατος, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, σχεδιο αθηνα, τσαπανιδου, axia, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, οθων, σλοβενία, αβαξ, αδεια, βελγιο, εδρα, ηγετης, θαλασσα, θητεια, νησια, ντοκιμαντερ, ονοματα, ουκρανια, προγραμμα, τα νεα, attica, capital, cvc, mail, αει, αεροδρομιο, αυξηση, αρθρο, ανοιξη, ανοδος, αρκαδια, αττικη, βαλιτσες, βλεμμα, βραδυ, γινει, δαα, δευτερο, δηλωση, διοικηση, δημητσανα, δειχνει, εγινε, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ζωης, ιδια, μηχανες, θεα, καλογηρου, κεφαλαιο, κομμα, κορωπι, λαυριο, λεφτα, λεπτομερειες, μαξιμου, ματι, μηνες, μητσοτακης, νικη, ομαδα, παντα, ποπη τσαπανιδου, πορτο χελι, σαλονια, συζυγο, συνεχεια, σουβλακια, σχεδια, τεφτερι, τιμη, τμημα, τριπολη, τρυπες, φεστιβαλ, φτανει, φορα, χερι, χελι, χονγκ κονγκ, ψηφοφορία, εξοχικα, εκπομπες, ελληνικα, ηγετες, χωρα, ιουλιος, υπουργειο, ιουνίου, λευκο, οργανα, πηγες, sms, θεσεις, βουνο
Τυχαία Θέματα