Η υψηλή ανάπτυξη φέρνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια; Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης και έκτακτα επιδόματα

06:37 8/11/2022 - Πηγή: NewsIt

Με «όπλο» την υψηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022, που όλα δείχνουν ότι θα υπερβεί το 6% από 5,3% που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στήσει όσα περισσότερα αναχώματα μπορεί απέναντι στην ακρίβεια, που συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της.

Μάλιστα οι προβλέψεις για το 2023 σε ότι αφορά το ύψος του πληθωρισμού, μόνο αισιόδοξες δεν είναι, αφού ενώ όλοι περίμεναν σταδιακή αποκλιμάκωση, εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να γίνεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς, με την ακρίβεια να μην πηγαίνει πουθενά.

Όπως αναφέρουν

οι σχετικές πληροφορίες ο πληθωρισμός για εφέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 10% από 8,8% που ήταν στο προσχέδιο, ενώ για του χρόνου θα ανέλθει κοντά στο 5% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Οκτωβρίου.

Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 15% της αγοραστικής τους δύναμης. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι με κάποιο τρόπο η απώλεια αυτή θα πρέπει σε ένα μέρος της να αναπληρωθεί.

Τρείς είναι οι επιλογές που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση:

Μείωση φόρων που θα δώσουν μία μικρή ανάσα στα νοικοκυριά.

Αυξήσεις αποδοχών, σε ένα μέρος της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, που θα πρέπει να περιμένουν αύξηση πάνω από 7%, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Έκτακτα επιδόματα.

Σε αυτό το τελευταίο εκτιμάται ότι θα δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση από την Πολιτεία που σε συνδυασμό με θεσμικές παρεμβάσεις θα γίνει προσπάθεια, θα αμβλυνθούν οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά βασικά αγαθά.

Και σε αυτό θα βοηθήσει η υψηλότερη ανάπτυξη. Πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έχει προσδιορίσει στο 6%, ενώ χθες και η UBS την ανέβασε στο 6,4%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρχει θετική αναθεώρηση και από 5,3% θα αυξηθεί περίπου στο 5,8%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με την φαρέτρα να είναι περισσότερο γεμάτη από το αναμενόμενο, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους στραμμένα στις αγορές και στην εξέλιξη των τιμών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να παρέμβουν αν αυτό απαιτηθεί και στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό.

Για παράδειγμα χθες ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου η επιδότηση στην αντλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου προς το τέλος του μήνα και αφού φανεί η πορεία της λιανικής τιμής που επί του παρόντος φαίνεται να μειώνεται η τιμή, έστω και με ρυθμούς χελώνας.

Αντίθετα ο Κ. Μητσοτάκης ξέκοψε κάθε περίπτωση για μείωση του ΦΠΑ.

To άρθρο Η υψηλή ανάπτυξη φέρνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια; Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης και έκτακτα επιδόματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα