Η Ευρώπη στα δύο για το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου: Οι υπέρ, οι κατά και τι ακολουθεί

16:38 21/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Στα δύο είναι η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με κάποιους να είναι υπέρ και κάποιους κατά.

Η χθεσινή ανακοίνωση (20.05.2024) του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και άλλων αξιωματούχων του, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, φαίνεται πως έχει διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως αναφέρει το Politico, ορισμένοι

από αυτούς βρήκαν την ανακοίνωση «αποκρουστική και ακατανόητη», ενώ άλλοι έσπευσαν να την επικροτήσουν.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε τη Δευτέρα την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Προηγουμένως, το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει την είδηση ως εξής: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βάσει την υποψίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Λωρίδα της Γάζας.

«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς», τόνισε από την πλευρά του ο Νετανιάχου και συμπλήρωσε οργισμένα:

«Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς – που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας – με τους στρατιώτες των IDF (σ.σ. των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο».

Ενώ ισραηλινοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα επέκριναν έντονα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κορυφαίων αξιωματούχων του, οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι διχασμένες.

Οι Ευρωπαίοι που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ, σε δήλωσή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), τονίζοντας την υποστήριξη της χώρας της στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Σλοβενία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τα εγκλήματα πολέμου όπως και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες».

«Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και την εξασφάλιση της ειρήνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «εδώ και πολλούς μήνες έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα για τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών αναφορικά με τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση».

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Και οι κατά

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ανάρτησή του στα social media.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ εξέφρασε παρόμοιες επιφυλάξεις. «Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που στόχο έχει την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ, αναφέρεται ταυτόχρονα μαζί με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του ισραηλινού κράτους, είναι ακατανόητο», δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο» και «παράλογο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων στοχοθετούνται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο Αντόνιο Ταγιάνι. 

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε αποστάσεις από την κίνηση του εισαγγελέα.

«Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει σε τίποτα να επιτευχθεί κατάπαυση των μαχών, να απελευθερωθούν οι όμηροι έξω ή να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να σημειωθεί πρόοδος προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να δούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Μια γερμανική ανακοίνωση, ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα σέβεται το δικαστήριο, χαιρετίζοντας τη δημιουργία του ως θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσθεσε:

«Η ταυτόχρονη αίτηση για εντάλματα σύλληψης εναντίον των ηγετών της Χαμάς από τη μία πλευρά και των δύο Ισραηλινών αξιωματούχων από την άλλη έδωσε την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης».

Στη συνέχεια, η δήλωση απαριθμεί τα εγκλήματα που διαπράττει η Χαμάς και εκφράζει την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Η Χαμάς έχει επίσης επικρίνει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να καταθέσει αίτηση για εντάλματα σύλληψης για τα μέλη της.

Την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει ως «εξωφρενικό» το αίτημα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού ηγέτη, όπως και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της χώρας.

«Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας (Καρίμ Χαν), δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» θέση.

Τι ακολουθεί

Τα αιτήματα έκδοσης ενταλμάτων θα αξιολογηθούν τώρα από το προδικαστικό τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ας είμαστε σήμερα ξεκάθαροι σε ένα βασικό ζήτημα: αν δεν επιδείξουμε τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε τον νόμο ισότιμα, αν θεωρηθεί ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευσή του», ανέφερε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στη δήλωσή του τη Δευτέρα (20.05.2024).

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Zinaida Miller, ειδική σε θέματα διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Northeastern, η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει τα εντάλματα σύλληψης υποδηλώνει έναν βαθμό βεβαιότητας ότι θα πετύχει.

«Ο Εισαγγελέας δεν θα ζητούσε την έκδοση ενταλμάτων σε αυτό το στάδιο, εκτός αν ήταν σίγουρος για όσα έχει προσδιορίσει μέχρι στιγμής», δήλωσε η Miller στο Politico.

Ταυτόχρονα, το ότι αφορά μεμονωμένους αξιωματούχους σημαίνει ότι θα υπάρχει «περιορισμένη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των εγκλημάτων, εκτός από τους τρόπους που αφορούν άμεσα την ποινική διαδικασία», είπε.

«[Αλλά] αξίζει να παρακολουθούμε την περιορισμένη φύση της διαδικασίας, ακόμη και όταν βλέπουμε την ιστορική σημασία των αιτήσεων, ιδίως όσον αφορά τους Ισραηλινούς αξιωματούχους» σημειώνει.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

To άρθρο Η Ευρώπη στα δύο για το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου: Οι υπέρ, οι κατά και τι ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, Νετανιάχου,evropi, netaniachou