Η Barclays υπόσχεται να επιστρέψει 10 δισ. λίρες στους επενδυτές στο πλαίσιο της αναθεώρησης

12:45 20/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Barclays ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική προσπάθεια περικοπής του κόστους, θα αναδιοργανώσει τη δομή της και θα επιστρέψει τουλάχιστον 10 δισ. λίρες στους μετόχους της τα επόμενα χρόνια, τερματίζοντας τις πολύμηνες εικασίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η βρετανική τράπεζα

πέτυχε απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 9% για το 2023 και στοχεύει να φτάσει τη μέτρηση αυτή πάνω από το 12% το 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη (20.2.2024). Για να επιτύχει τους νέους στόχους της, η Barclays δήλωσε ότι θα μειώσει το κόστος κατά 2 δισ. στερλίνες (2,52 δισ. δολάρια) σε αυτό το διάστημα.

Η εταιρεία αναθεωρεί επίσης τις δραστηριότητές της και αναδιοργανώνεται σε πέντε νέα τμήματα: τη βρετανική τράπεζα λιανικής, μια βρετανική εταιρική τράπεζα, μια ιδιωτική τράπεζα και έναν βραχίονα διαχείρισης πλούτου, ένα τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και μια αμερικανική καταναλωτική τράπεζα.

«Αναδιοργανώνουμε τις επιχειρήσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πελάτες μας και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και είναι τόσο απλό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος C.S. Venkatakrishnan κατά την τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. «Θα διαχειριστούμε το κόστος μας, το οποίο είναι γενικά ένας συνδυασμός τεχνολογίας, ανθρώπων, περιουσίας και προσωπικού».

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν άνοδο 4,2% στις 9:50 π.μ. στο Λονδίνο. Στις πρώτες συναλλαγές σημείωσαν άνοδο έως και 7%, το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιανουάριο του 2021.

Ως αποτέλεσμα των αλλαγών, η Barclays αναδιοργάνωσε ορισμένα από τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της. Ο Adeel Khan διορίστηκε αποκλειστικός επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων αγορών, ενώ ο πρώην συν-επικεφαλής του Stephen Dainton γίνεται πρόεδρος της Barclays Bank Plc και επικεφαλής της διαχείρισης της επενδυτικής τράπεζας. Ο Cathal Deasy και ο Taylor Wright θα συνεχίσουν στους σημερινούς τους ρόλους ως συν-επικεφαλής του τραπεζικού τμήματος.

Ο Vim Maru είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Barclays UK και ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρόλου, Matt Hammerstein, είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρικής τράπεζας. Ο Hammerstein αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για τη δημόσια πολιτική και την εταιρική ευθύνη από τη Sasha Wiggins, η οποία είναι πλέον CEO της ιδιωτικής τράπεζας και της διαχείρισης πλούτου.

Ο Venkatakrishnan αναθεωρεί τη στρατηγική της τράπεζας τους τελευταίους μήνες και προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τα σχέδιά του για την τράπεζα. Παρόλα αυτά, η τιμή της μετοχής της εταιρείας συνέχισε να υστερεί έναντι των αντιπάλων της, καθώς οι αποδόσεις μαράζωνε τα τελευταία τρίμηνα.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι θα επιβαρυνθεί με έξοδα το τέταρτο τρίμηνο που συνδέονται με τις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος. Οι δαπάνες αυτές ανήλθαν σε 927 εκατ. στερλίνες την περίοδο αυτή, συμπεριλαμβανομένων 188 εκατ. στερλινών δαπανών που συνδέονται με τη μείωση του προσωπικού στην εταιρική και επενδυτική τράπεζα.

Οι κινήσεις αυτές θα βοηθήσουν την τράπεζα να επιτύχει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. λιρών φέτος, δήλωσαν τα στελέχη της.

Για το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρική και επενδυτική τράπεζα της εταιρείας σημείωσε συνολικά έσοδα που υποχώρησαν κατά 7%. Η μονάδα αυτή αποτελεί εδώ και καιρό πηγή συζήτησης για τους επενδυτές λόγω της ποσότητας κεφαλαίου που καταναλώνει σε σχέση με άλλα, υψηλότερης απόδοσης τμήματα της επιχείρησης της Barclays.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αναπτύξει άλλα τμήματα της επιχείρησής της προκειμένου να βελτιώσει αυτή την ισορροπία και τις τελευταίες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει μεγάλο μέρος των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Tesco Plc, καθώς ο δανειστής επιδιώκει να εδραιώσει μεγαλύτερο πάτημα στη λιανική τραπεζική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενεργητικό σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο

Η Barclays βλέπει ότι το σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό θα αυξηθεί κατά 50 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει 30 δισ. στερλίνες από αυτά στις επιχειρήσεις της με επίκεντρο το Ηνωμένο Βασίλειο: Barclays UK, την εταιρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και το τμήμα ιδιωτικής τράπεζας και διαχείρισης περιουσίας. Τα υπόλοιπα 20 δισ. στερλίνες θα διατεθούν στην καταναλωτική τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στη νομοθεσία, δήλωσαν τα στελέχη της.

Η επενδυτική τράπεζα, ωστόσο, θα αναγκαστεί να απορροφήσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων χωρίς να λάβει πρόσθετα κεφάλαια από την τράπεζα, δήλωσε ο Venkatakrishnan. Συνολικά, αυτό θα σημαίνει ότι η επενδυτική τράπεζα θα καταναλώνει περίπου το 50% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού της τράπεζας έως το 2026, σε σύγκριση με το 63% που έχει σήμερα, πρόσθεσε.

«Μεσοπρόθεσμα, αυτό θα εξισορροπήσει τα RWAs μεταξύ καταναλωτών και χονδρικής και θα υποστηρίξει πιο συνεπείς και υψηλότερες αποδόσεις», δήλωσε.

Η Barclays UK, η μονάδα που περιλαμβάνει τις προσφορές λιανικής της εταιρείας, είδε τα έσοδα να υποχωρούν κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο.

«Τονίζουμε πραγματικά την εμπιστοσύνη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ως μέρος για να κάνεις επιχειρήσεις όσο και ως μέρος από το οποίο μπορείς να κάνεις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Venkatakrishnan σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Και καθώς ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, η σημασία του να έχεις έναν αντισυμβαλλόμενο με έδρα το Λονδίνο γίνεται όλο και πιο σημαντική σε αξία. Αυτό αποτελεί επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος της στρατηγικής».

To άρθρο Η Barclays υπόσχεται να επιστρέψει 10 δισ. λίρες στους επενδυτές στο πλαίσιο της αναθεώρησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Barclays,