Γερμανία: Έσπασε το «φράγμα» του 2% ο πληθωρισμός στην Έσση

12:14 2/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία συνέχισε να μειώνεται τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα ομόσπονδα κρατίδια. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, το Βρανδεμβούργο, την Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και τη Σαξονία από ό,τι τον Φεβρουάριο. Αυξήθηκαν μεταξύ 1,6% και 2,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όπως ανακοίνωσαν οι κρατικές στατιστικές υπηρεσίες σήμερα (02.04.24).

Τον Φεβρουάριο, ο εθνικός ρυθμός πληθωρισμού ήταν ακόμα στο 2,5%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση

του Reuters ανέφεραν ότι υποχώρησε στο 2,2% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Το απόγευμα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιεύσει μια αρχική εκτίμηση για ολόκληρη τη Γερμανία με βάση τα στοιχεία των έξι χωρών.

Ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα χαμηλός στην Έσση, όπου στο 1,6% είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό 2% εκατό. Η πτώση του πληθωρισμού οφειλόταν κυρίως στη φθηνότερη ενέργεια.

Στην Έσση, για παράδειγμα, κόστισε 5,4% λιγότερο από τον Μάρτιο του 2023, ενώ οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,4%.

Η πτώση των προσδοκιών των εταιρειών για τις τιμές, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον Μάρτιο, υποδηλώνει συνεχιζόμενη πτώση τους επόμενους μήνες.

Το βαρόμετρο υποχώρησε στις 14,3 μονάδες από 15,0 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο στην επιχειρηματική του έρευνα. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί και είναι πιθανό να πέσει κάτω από το όριο του δύο τοις εκατό το καλοκαίρι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βόλμερχόιζερ (Timo Wollmershäuser). «Από γερμανικής πλευράς, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια σύντομα».

To άρθρο Γερμανία: Έσπασε το «φράγμα» του 2% ο πληθωρισμός στην Έσση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα