Φράσεις του Πλάτωνα που μας κάνουν καλύτερους

06:31 29/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι φράσεις του Πλάτωνα δε μας συντροφεύουν απλά στο πέρασμα της Ιστορίας. Μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.

Το έργο του σπουδαίου φιλόσοφου, μαθητή του Σωκράτη, άσκησε μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδας αλλά άφησε τη σφραγίδα του και στη φιλοσοφία του δυτικού κόσμου. Μέχρι και σήμερα, στις μέρες μας, ο Πλάτωνας μνημονεύεται ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία μιας ιδανικής κοινωνίας, άκρως

ελκυστικής και βέβαια, άλλο τόσο ουτοπικής.

Πριν αναφερθούμε στις φράσεις του Πλάτωνα που μας εμπνέουν να δούμε τη ζωή διαφορετικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Πλάτωνας έχει καταφέρει να κρατήσει καλά κρυμμένες τις πληροφορίες και τα μυστικά για την προσωπική του ζωή.

Οι περίφημοι «Διάλογοι» δεν αναφέρουν γεγονότα και καταστάσεις που σχετίζονται με τον ίδιο καθώς όλα τα μηνύματα μεταφέρονται μέσω του δασκάλου του, του Σωκράτη, δίχως ο ίδιος να παίρνει θέση – αποδέχοντάς τα ή απορρίπτοντάς τα.

Ο Πλάτωνας αναφέρεται μόνο στο έργο του «Απολογία» που καταπιάνεται με τη δίκη του Σωκράτη – μέχρι την τραγική κατάληξη του δασκάλου του.

Για την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, η πιο σημαντική πηγή για τη ζωή του Πλάτωνα είναι η Έβδομη Επιστολή (από τις δεκατρείς συνολικά). Ο Πλάτωνας διηγείται τη ζωή του, κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό των πεπραγμένων του.

Αν και η γνησιότητα των επιστολών αμφισβητήθηκε, έρευνα αποφάνθηκε πως η Έβδομη Επιστολή, μαζί με την Έκτη και την Όγδοη πρέπει να είναι γνήσιες – που σημαίνει πως έχουν βαρύτητα και αξιοπιστία όσα αναφέρονται σε αυτές.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

To άρθρο Φράσεις του Πλάτωνα που μας κάνουν καλύτερους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φράσεις, Πλάτωνα,fraseis, platona