Φιντάν: Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο

20:17 14/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σήμερα Τρίτη (14.5.24).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα αποτέλεσε «ανταποδοτική επίσκεψη» για το ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα,

τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Φιντάν, οι δύο ηγέτες, «οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με την υποστήριξη του λαού» μετά τις εκλογές του 2023, «έχουν τη βούληση να μεταφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε υψηλότερο επίπεδο, να επιλύσουν προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία, επιλύοντάς τα με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

«Να συζητάμε όλα τα προβλήματα»

Κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα» της Ελλάδας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοικτό τρόπο, αλλά και στις κατάλληλες βάσεις».

«Με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητάμε άνετα για πολλά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, ιδιαίτερα για το Αιγαίο και τις μειονότητες. Πώς μπορούμε να λύσουμε τρέχοντα ζητήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε μακροχρόνια προβλήματα, τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης. Ολα αυτά συζητιούνται τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και στη βάση της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο ζήτημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στις τακτικές συναντήσεις μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας Πληροφοριών με την ελληνική πλευρά.

«Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία, πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική κατάσταση εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη».

«Το Αιγαίο να λειτουργήσει ευνοϊκά για οικονομία και τουρισμό»

«Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο το Αιγαίο μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά σε έργα που σχετίζονται με την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινή ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι ο τουρισμός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Από την άποψη αυτή, βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες μας αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη θέλησή τους για αμοιβαίες επενδύσεις. Ειλικρινά, τις ενθαρρύνουμε», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρός μας τόνισε ότι πρέπει να καταβάλουμε πολύ σοβαρές προσπάθειες για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, πρότεινε οι δύο χώρες να μοιραστούν και να προωθήσουν από κοινού την τουριστική αγορά, θέτοντας κοινούς τουριστικούς στόχους», σχολίασε.

«Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το θαλάσσιο πάρκο»

Ο Φιντάν αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο, την οποία έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας. Στα μάτια μας, δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο και αν προχωρήσει, θα εισέλθει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Είπαμε ότι δεν θα το δεχτούμε», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Υπήρξε επίσης κατανόηση επί της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν, μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκατέρωθεν βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα», κατέληξε ο Φιντάν.

 
 

To άρθρο Φιντάν: Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιντάν, Ερντογάν, Μητσοτάκης,fintan, erntogan, mitsotakis