Διεθνείς Αγορές: Πως «διάβασαν» οι επενδυτές τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ – Εν αναμονή στοιχείων για γερμανικό πληθωρισμό και πετρέλαιο

08:04 12/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι επενδυτές στην οικονομική «καρδιά» της Ευρώπης συνεχίζουν να αντιδρούν αρνητικά στον εκπληκτικά υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τη νέα υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης χθες (11.04.24).

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια οδήγησε επίσης μόνο σε προσωρινή άνοδο των αξιών: όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ

δεν άγγιξε τα επιτόκια – αλλά παρέμεινε σε τροχιά για στροφή των επιτοκίων τον Ιούνιο. Οι επενδυτές στις αμερικανικές αγορές αντέδρασαν μεικτά στα νέα της ημέρας. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, αλλά οι δείκτες ανέκαμψαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ο δείκτης των blue chips Dow Jones παρουσίασε μικρή μεταβολή στο κλείσιμο των συναλλαγών. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κέρδισε 0,7% και ο τεχνολογικός Nasdaq ακόμη και 1,7%. Εν τω μεταξύ, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στις εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες συναλλαγών σήμερα (12.04.24).

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Handelsblatt, τα κρίσιμα «μέτωπα» για τις διεθνείς αγορές σήμερα είναι τα εξής:

ΗΠΑ: Κυριαρχεί ακόμη η «έκπληξη» για την ανάκαμψη του πληθωρισμού – Εν αναμονή τραπεζικών εκθέσεων και καταναλωτικού κλίματος

Τα περαιτέρω οικονομικά στοιχεία και οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές της Wall Street.

Ο δείκτης των blue chips Dow Jones έκλεισε με μικρή μεταβολή στις 38. 459 μονάδες χθες (11.04.24). Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 16. 442 μονάδες και ο ευρείας βάσης S&P 500 κέρδισε 0,7% στις 5198 μονάδες.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ -ένας πρώιμος δείκτης της εξέλιξης του πληθωρισμού- δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ όσο αναμενόταν τον Μάρτιο.

«Δεδομένης της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, αυτό αποτελεί πραγματικά έκπληξη», δήλωσε ο Πολ Νόλτε (Paul Nolte), στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Murphy & Sylvest.

Τα στοιχεία αυτά τροφοδότησαν αρχικά νέες ελπίδες για μια σχετικά πρόωρη πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, σήμερα (12.04.24) οι μεγάλες τράπεζες προαναγγέλλουν την έναρξη της περιόδου υποβολής εκθέσεων για το πρώτο τρίμηνο.

Η JP Morgan, ηγέτης του κλάδου, ενώ θα ακολουθήσουν η Wells Fargo και η Citigroup. Τα τριμηνιαία στοιχεία των τραπεζών αποτελούν συχνά δείκτη για το πώς έχει διαμορφωθεί συνολικά ο ισολογισμός.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσιεύει σήμερα, επίσης, το δείκτη καταναλωτικού κλίματος για τις ΗΠΑ. Θα δείξει αν οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα – η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Οι αναλυτές αναμένουν μικρή μείωση σε υψηλό επίπεδο.

Ασία: Προβληματισμός για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων με εξαίρεση το Τόκιο

Ενόψει των διάχυτων προοπτικών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι επενδυτές προβληματίζονται για το χρόνο και το επίπεδο των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία ήταν το μόνο πραγματικό φωτεινό σημείο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος περιλαμβάνει 225 μετοχές, σημείωσε άνοδο 0,5% στις 39. 643 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές πρωτοστάτησαν, επωφελούμενες από την ολονύκτια ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών.

Τα κέρδη του δείκτη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα αν οι μετοχές της βαριάς κατηγορίας Fast Retailing, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας Uniqlo, δεν είχαν υποχωρήσει απότομα μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,6% στις 2. 764 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 3. 032 μονάδες.

Γερμανία: Σήμερα η έκθεση για τον πληθωρισμό το Μάρτιο

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις τάσεις του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Μάρτιο σήμερα (12.04.24).

Μια γρήγορη εκτίμηση στις αρχές του μήνα έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,2%. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία.

Βρετανία: Αναμένονται στοιχεία για το ΑΕΠ και τη βιομηχανική παραγωγή

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 π.μ. ώρα Γερμανίας. Οι επενδυτές μπορεί να ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία πρόσφατα συρρικνώθηκε.

ΟΠΕΚ: Έρχεται η μηνιαία έκθεση ενώ το πετρέλαιο έχει “χτυπήσει” ρεκόρ από το Νοέμβριο του 2023

Το καρτέλ πετρελαίου Opec θα δημοσιεύσει σήμερα τη μηνιαία έκθεσή και έπειτα θα δημοσιευθεί η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του πετρελαίου έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2023.

 

 

 

To άρθρο Διεθνείς Αγορές: Πως «διάβασαν» οι επενδυτές τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ – Εν αναμονή στοιχείων για γερμανικό πληθωρισμό και πετρέλαιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνείς Αγορές, “διάβασαν”, ΕΚΤ –,diethneis agores, “diavasan”, ekt –