Άνθρακας ο θησαυρός για τον Ανδρουλάκη; Ο Χαρούλης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Oι δυο Βαρβιτσιώτηδες, o Δημ. Κουρέτας και οι κλωστοϋφαντουργίες, οι 20 ΚΥΑ για να λειτουργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, οι ξένοι παίκτες για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» και ο νέος γύρος σεναρίων για τα deals στις εταιρείες συμβούλων

06:15 9/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Θα του πουν, αλλά τι;

Πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή την επομένη, να καθαρογραφεί και να έρθει στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό (αντιενωσιακό) το νόμο Τσιάρα του 2021 που επέβαλε γενική απαγόρευση στην ενημέρωση όσων τελούν υπό παρακολούθηση της ΕΥΠ. Αυτό αναφέρουν πηγές της στήλης. Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο ώστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης να ζητήσει να ενημερωθεί γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, επί τρεις μήνες, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021. Μόλις παραλάβει την απόφαση ο κ. Ράμμος, θα ζητήσει από την ΕΥΠ το υλικό παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη για να του το παραδώσει. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφθηκε χθες για να του ζητήσει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι πολύ καθαρή, δεν επιδέχεται καμίας νομικής ερμηνείας και να συγκληθεί η ολομέλεια της ΑΔΑΕ (την οποία δεν ελέγχει) δεν υπάρχουν περιθώρια για ενστάσεις.

Άνθρακας ο θησαυρός;

Το ερώτημα είναι τι θα δώσει η ΕΥΠ και πόσο θα φωτιστούν οι λόγοι παρακολούθησης του τότε ευρωβουλευτή και στη συνέχεια πολιτικού αρχηγού. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών η εικόνα που υπήρχε είναι ότι η ΕΥΠ ανά τακτά διαστήματα αυτόματα σβήνει το υλικό καταγραφής όταν αφορά πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Όμως, το σκεπτικό των υπηρεσιακών παραγόντων με το οποίο εισηγούνται την παρακολούθηση ενός προσώπου αλλά και η έγκριση του αιτήματος από την εισαγγελέα δίνουν ένα στίγμα και δεν σβήνονται. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί αντί για ενημέρωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βομβαρδιστεί με διατάξεις που να παραπέμπουν στο ότι ήταν υπό παρακολούθηση για παράδειγμα «για λόγους εθνικής ασφάλειας» χωρίς να αναφέρονται, όμως, ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι ασφάλειας. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα ξεσπάσει νέα πολιτική αντιπαράθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ εντολή για την παρακολούθηση του.

Ο Χαρούλης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε πολιορκητικό κριό να κατεβεί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο ταλαντούχος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Γιάννης Χαρούλης όπως αναφέρουν πηγές της στήλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στα πρόσωπα που χωρίς να είναι life style μπορούν να προσελκύσουν ένα ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο. Το σκέφτεται ο Χαρούλης αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Κατάγεται από το Λασίθι και το ενδιαφέρον του Στέφανου Κασσελάκη αναθερμάνθηκε κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κατά Σπαρτιατών

Η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει ένσταση στο τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει κόμματα και υποψήφιους, στην περίπτωση που οι Σπαρτιάτες καταθέσουν αίτημα να κατεβούν στις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας στο Οpen. Σε αυτήν την περίπτωση πηγές του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό από κοινού να ληφθεί η πρωτοβουλία, όπως συνέβη τον Μάιο του 2023 όταν τα δυο κόμματα μαζί μπλόκαραν τους «Έλληνες» του Κασιδιάρη από την εκλογική διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένσταση και για τον συνδυασμό του Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι Σπαρτιάτες να πάρουν το πράσινο φως για τις ευρωεκλογές μετά την εισαγγελική παραγγελία για ποινικές διώξεις σε βάρος 11 βουλευτών με την κατηγορία της πολιτικής εξαπάτησης διότι λειτουργούσαν ως δούρειος ίππος του Κασιδιάρη. Στις 24 Απριλίου θα γίνει η ανακήρυξη των κομμάτων και θα φανεί εάν οι Σπαρτιάτες θα δουν κάλπες ή θα τις ξεχάσουν δια παντός. Παράλληλα αναμένεται και η απόφαση του Εκλογοδικείου όσον αφορά στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί εναντίον των Σπαρτιατών με ανάλογες κατηγορίες.

Βιβλίο Γκίνες!

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μέχρι αυτήν τη στιγμή μπορεί άνετα να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Τυπικά είναι σε δύο κόμματα. Δηλαδή είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και ανακοινώθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν θα τον διαγράψει καν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Τον αντιμετωπίζει μάλλον απαξιωτικά. Ο ίδιος δεν έκρινε απαραίτητο, έστω για λόγους τυπικούς να στείλει μια επιστολή παραίτησης. Ούτε τον Νίκο Ανδρουλάκη τον ενδιαφέρει το διπλό καθεστώς Ζαγοράκη αφού κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ. Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί (στο ΠΑΣΟΚ) μεταξύ των διαφωνούντων με την υποψηφιότητα του πρώην ποδοσφαιριστή είναι το εξής: Τι έκανε στην ευρωβουλή 10 χρόνια ο Ζαγοράκης; Φίλο τον Ανδρουλάκη! Οι ψήφοι που θα πάρει θα δείξουν πόσο σωστή ή λάθος ήταν η επιλογή και των δύο.

«Άδειασμα» σοκ

Αιφνιδίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το μήνυμα που έστειλε μέσω συνεργατών του ότι δεν στηρίζει πρώην συνεργάτη του στο Μαξίμου που κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ διότι έχει απομακρυνθεί από το 2015. Και έτσι να είναι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν τον τρόπο να ενημερώνουν κάποια στελέχη ποιον θέλουν να στηρίξουν και ποιον όχι. Να φτάνει όμως αυτό και στους δημοσιογράφους είναι τουλάχιστον τραβηγμένο…

Οι δυο Βαρβιτσιώτηδες

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αν και αποχώρησε από την πολιτική και ασχολείται πλέον με τη ναυτιλία, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο της ΝΔ. Πολλά στελέχη τον πλησίαζαν και του ζητούσαν να φωτογραφηθούν. Ήταν χαλαρός μακριά από τα βάσανα τις πολιτικής. Συζητήθηκε πολύ, όμως, και η παρουσία στο συνέδριο του Θωμά Βαρβιτσιώτη, αδελφού του πρώην υπουργού. Μετά το μεγάλο deal που έκανε με τον συνέταιρο του Γιάννη Ολύμπιο – η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων V+O, πουλήθηκε σε ποσοστό 70% στον όμιλο InvestCorp- πυκνώνουν οι φήμες ότι μπορεί μα ασχοληθεί με την πολιτική και μάλιστα σε υπουργικό πόστο. Η συμβολή του στην προεκλογική καμπάνια των εθνικών εκλογών ήταν καθοριστική. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Συζητήθηκε πολύ σε πηγαδάκια του συνεδρίου. Ο χρόνος θα δείξει. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται μετά τις ευρωεκλογές στην λογική του restart.

Ο Δημ. Κουρέτας και οι νέες κλωστοϋφαντουργίες στην Θεσσαλία

Με ένα μακροσκελές άρθρο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, που εδώ και αρκετές εβδομάδες δίνει μάχη ώστε να μην συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση αντικατάστασης του βαμβακιού με κάποια άλλη καλλιέργεια στον κάμπο, εξηγεί πως η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει κλωστοϋφαντουργίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Κουρέτα, «η τόνωση της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας, από την άλλη πλευρά, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, και τουλάχιστον 5.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης, αποφέροντας τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ σε μισθούς και αντίστοιχες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η αναζωογόνηση του κλάδου θα απαιτήσει επενδύσεις 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ, με «χρόνο ζωής» τα 10 χρόνια, οπότε με 1,5 δισ. ευρώ εξοπλισμό στη δεκαετία θα έχουμε 40 δισ. ευρώ εξαγωγές και εισοδήματα περίπου 4,5 δισ. ευρώ στην τοπική κοινωνία».

Για να είναι ολοκληρωμένη η πρόταση του περιφερειάρχη, πάντως, θα έπρεπε να συνοδεύεται και από τα κίνητρα που δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να εγκατασταθούν κλωστοϋφαντουργίες στην περιοχή. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι τοπικές αρχές δίνουν γη και ύδωρ προκειμένου να προσελκύσουν βιομηχανίες. Από δωρεάν γη μέχρι φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις, κ.α. Μας λέει μόνο πως «για την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπάρχοντα άδεια ή εγκαταλελειμμένα πρώην βιομηχανικά κτίρια, που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιφέρεια…».

Ο ΟΔΥΘ και οι 20 ΚΥΑ που εκκρεμούν!

Για να μείνουμε στην Θεσσαλία, το μοντέλο νομοθέτησης στην Ελλάδα αποτυπώνεται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Μια πρόχειρη ματιά στα σχετικά άρθρα δείχνει πως για να λειτουργήσει πλήρως ο ΟΔΥΘ πρέπει, όπως αναφέρεται στο ίδιο το πολυνομοσχέδιο, να εκδοθούν τουλάχιστον 20 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), από διάφορους υπουργούς, που ρυθμίζουν αρκετές λεπτομέρειες. Για κάποια ΚΥΑ το σχέδιο νόμου δίνει περιθώριο ενός μηνός από την ψήφισή του. Για κάποιες άλλες δεν αναφέρεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έκδοσης. Και αρκετές ΚΥΑ είναι κρίσιμες επειδή αφορούν μετατάξεις προσωπικού, αμοιβές Δ.Σ. και άλλα καυτά θέματα. Βέβαια, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες αν σκεφτεί κανείς πως ένα τόσο ευρύχωρο σχέδιο νόμου κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κυριακάτικα χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Οι ρυθμίσεις που ανοίγουν νέες δραστηριότητες για την ΕΥΔΑΠ

Στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπονται αλλαγές στο καταστατικό της ΕΥΔΑΠ που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να λαμβάνει ενισχύσεις για επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και να υλοποιεί επενδύσεις για παραγωγή νερού προς επαναχρησιμοποίηση. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ειδικότερη δυνατότητα επέκτασης των σκοπών της ΕΥΔΑΠ ώστε να καλύπτονται και ζητήματα επεξεργασίας λυμάτων.

Έτσι στις δραστηριότητες της επιχείρησης περιλαμβάνεται «η χρησιμοποίηση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης παραλλήλως και για άλλους σκοπούς, ιδίως για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών δραστηριοτήτων, όπως η μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, αναβάθμιση, επέκταση και εκμετάλλευση έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων επεξεργασίας, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων, η εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων διανομής και αποθήκευσης ανακτημένου νερού, (…), εφόσον δεν επηρεάζεται η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος». Προστίθεται επιπλέον η «παραγωγή ύδατος προς επαναχρησιμοποίηση, η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών και η εκμετάλλευση μη πόσιμου ύδατος, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, ιδίως για αρδευτικούς σκοπούς, για τον εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, για βιομηχανική και δημοτική χρήση, καθώς και η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση δικτύων άρδευσης…»

Ξένοι παίκτες διαγκωνίζονται για τη μελέτη επέκτασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Από το εξωτερικό προέρχονται οι μισοί υποψήφιοι για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού το τεύχος του διαγωνισμού προβλέπει πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μελετήσει, από το 2010 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον δύο έργα επέκτασης αεροδρομίων που να περιλαμβάνουν την κατασκευή τερματικών σταθμών με επιφάνεια τουλάχιστον 80.000 τετραγωνικών μέτρων το καθένα. Έτσι τα ελληνικά γραφεία αρχιτεκτονικών μελετών βρήκαν και διεθνείς συνεταίρους με την κατάλληλη εμπειρία.

Η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχει ανακοινώσει σχέδιο επέκτασης της ετήσιας δυναμικότητας από 26 εκατ. επιβάτες σε 50 εκατ. μέχρι το 2046. Υποψήφιοι είναι οι Foster & Parterns μαζί με το γραφείο Τομπάζη, η αμερικανική KPM με την KGW, η επίσης αμερικανική Pascall + Watson με το γραφείο Χάρρυ Μπουγαδέλλη, η Grimshaw με το K studio, η σκανδιναβική Nordic με την Betaplan, η SOME με την Bobotis Architects και την AEDAS και το γραφείο A&M Architects.

Νέες περιπέτειες στα deals των εταιρειών συμβούλων

Η στήλη είχε αποκαλύψει πρώτη όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά συμβούλων επιχειρήσεων με τα deals που κυοφορούνται σε Διαδικασία, Planet, Bright, Toolbox και κάποιους άλλους εκ των υγιών παικτών του χώρου. Η αλήθεια είναι πως τα deals έχουν πάει λίγο πίσω για διάφορους λόγους. Στη Διαδικασία εξακολουθεί να προχωρά η συμφωνία απόκτησης του ποσοστού Χρ. Καινούργιου από την Bright (ισχύουν οι φήμες πως θα αναλάβει πρόεδρος ο Τάσος Αβραντίνης;), ενώ στην Planet διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για συζητήσεις με το family office της Μαριάννας Λάτση. Βλέπετε υπάρχει και η Εθνική Τράπεζα που ελέγχει το 30% της μεγαλύτερης εταιρείας συμβούλων. Στην Toolbox, που κυριαρχεί στα έργα τεχνολογίας του δημοσίου, όλα προχωρούν αργά επειδή κάποιοι μέτοχοι ανθίστανται στις σειρήνες. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

To άρθρο Άνθρακας ο θησαυρός για τον Ανδρουλάκη; Ο Χαρούλης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Oι δυο Βαρβιτσιώτηδες, o Δημ. Κουρέτας και οι κλωστοϋφαντουργίες, οι 20 ΚΥΑ για να λειτουργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, οι ξένοι παίκτες για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» και ο νέος γύρος σεναρίων για τα deals στις εταιρείες συμβούλων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
συριζα, κυα, βενιζελος, deals, χαρουλης, γυρος, θησαυρος, κυα, deals, ελευθέριος βενιζέλος, εθνικη τραπεζα, αδαε, ευπ, ΠΑΣΟΚ, νέα, βουλη, life, style, κρητη, νεα δημοκρατια, κασιδιαρης, εκλογες, φως, σαμαρας, deal, εταιρεία, ελλαδα, ηπα, συγκεκριμένο, μεταταξεις, ευδαπ, απε, αθηνα, δαα, foster, watson, studio, planet, bright, office, τραπεζες, newsit, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, newsit.gr, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, εσπα 2021, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αμοιβες, επιδοτησεις, πολυνομοσχεδιο, αδεια, γη και υδωρ, δωρεαν, εθνικη, ευδαπ, ευπ, ηπα, φημες, φως, office, watson, αγορα, αδαε, αρθρα, αρθρο, ανδρουλακης, ανεκδοτο, ασφαλιστικα ταμεια, εβδομαδες, βιβλιο, βρισκεται, γκινες, γινει, γιαννης χαρουλης, γραφεια, δυνατοτητα, δειχνει, δωσει, διπλο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ενημερωση, εργα, ενσταση, επενδυσεις, επρεπε, εταιρεία, ευρωπη, ζαγορακης, ιδιο, θεσεις εργασιας, θεσσαλια, θοδωρης, εικονα, κτιρια, λαθος, λασιθι, λειτουργια, λεπτομερειες, μακρια, μαξιμου, ματια, μηνες, μιλτιαδης, ναυτιλια, νικο, πηγες ενεργειας, ρυθμισεις, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντηρηση, στιγμα, σχεδιο, τασος, τμημα, υδωρ, φτανει, χρονος, ασφαλεια, bright, deal, δημητρης, εξαγωγες, ελληνικα, foster, style, υπουργειο, life, μελετη, πηγες, πληροφοριες, planet, studio, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υλικο, θωμα
Τυχαία Θέματα