«Ακόμα και από την αυλή μαζεύουμε σφαίρες» δηλώνει εγκλωβισμένος Έλληνας στο newsit.gr από το Σουδάν

15:23 18/4/2023 - Πηγή: NewsIt

«Δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια, είναι επικίνδυνα. Ακόμα και από την αυλή μαζεύουμε σφαίρες», λέει στο newsit.gr ο κ. Χρήστος, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σπίτι του μαζί με άλλα άτομα, στο Χαρτούμ του Σουδάν, ζώντας τον εμφύλιο πόλεμο από απόσταση αναπνοής.

Πολιορκημένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι στο Σουδάν, δηλώνει στο newsit.gr πως «σήμερα (18.04.2023) άρχισαν να χτυπάνε στις 2:30

τα ξημερώματα και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου. Το πρωί είχαν ηρεμήσει λίγο τα πράγματα αλλά τώρα ξανάρχισαν πάλι. Είμαστε πολύ άσχημα. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Ησυχάζουν για λίγο αλλά υπάρχουν μεμονωμένες εχθροπραξίες».

Μάλιστα και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον κ. Χρήστο ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις από τις εχθροπραξίες που σημειώνονται στο Σουδάν από το περασμένο Σάββατο.

Ο κ. Χρήστος, όπως μας λέει, βρίσκεται στην οικία του στο Χαρτούμ, μαζί με κάποιους εργαζόμενούς του και συγκλονίζει καθώς περιγράφει την στιγμή που βρήκαν τρεις σφαίρες στην αυλή του σπιτιού.

«Ήρθαν τρεις σφαίρες μέσα στο σπίτι, αδέσποτες. Δεν είχαμε καταλάβει εκείνη την στιγμή αλλά όταν τις είδαμε, φοβηθήκαμε πολύ. Οι σφαίρες πέρασαν από πάνω από την μάντρα μου. Έχω τρία μέτρα μάντρα και ελπίζω να μας προστατεύει. Δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια, είναι πολύ επικίνδυνα. Έχω και άλλο όροφο πάνω αλλά δεν ανεβαίνουμε καν».

Ο κ. Χρήστος παρ’ ολίγον να ήταν ένα από τα 15 εγκλωβισμένα άτομα μέσα στην Μητρόπολη, που είναι περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες.

«Ήταν να πάω στην Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου στην Εκκλησία αλλά ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί, οπότε εγκλωβίστηκαν γνωστοί μου στην Μητρόπολη που είχαν πάει για την πρωινή Ανάσταση αλλά εγώ είχα μείνει εδώ. Είναι εκεί τώρα 15 άτομα και τα πράγματα δεν είναι καλά. Κάποιων τα κινητά είναι απενεργοποιημένα. Δεν είναι μεγάλη παροικία, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι κομμένο γενικά το ρεύμα στην πρωτεύουσα, γιατί έχουν χτυπήσει τα κεντρικά της ΔΕΗ εδώ. Όλοι μας είμαστε με γεννήτριες».

Ευτυχώς, όπως μας αναφέρει, «η οικογένειά μου είχαν φύγει για διακοπές του Πάσχα και είμαι μόνος εδώ στο Σουδάν».

Οι Έλληνες ομογενείς βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Πρεσβεία του Καΐρου. «Επικοινωνούμε καθημερινά με τον Πρέσβη. Στην τηλεόραση βλέπω ότι έχουν πιάσει αρκετούς από αυτούς τους παραστρατιωτικούς. Νομίζω σε τρεις-τέσσερις μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ελπίζω να πάνε όλα καλά».

Μέσα στην στην «πολιορκημένη» ελληνορθόδοξη Μητρόπολη

Στο newsit.gr μίλησε και η κ. Αλεξάνδρα που βρίσκεται μαζί με άλλους 14 ανθρώπους μέσα στην «πολιορκημένη» ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν.

«Συνεχίζουν να πυροβολούν, προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να βγούμε από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στην Μητρόπολη τέσσερις μέρες. Η ψυχολογία μας είναι χάλια. Σκεφτόμαστε τί θα κάνουμε, τί θα γίνει μετά. Έχει μιλήσει ο μητροπολίτης με την Πρεσβεία του Καΐρου και του λένε ότι προσπαθούν να μας βγάλουν από τη χώρα. Τώρα θέλουν να βρουν τρόπο να μας βγάλουν από το κέντρο της πόλης, γιατί εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ακούμε συνέχεια πυροβολισμούς, εκρήξεις. Είμαστε χάλια ψυχολογικά».

Οι συνθήκες που βιώνουν είναι τραγικές. «Το νερό είναι κομμένο και δεν έχουμε ούτε ρεύμα, αλλά ευτυχώς έχουμε γεννήτρια. Κάνουμε οικονομία και την ανάβουμε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για να γεμίσουμε νερά, να κάνουμε μπάνιο και να φορτίσουμε τα κινητά μας. Σήμερα δεν έχουμε ανάψει καθόλου την γεννήτρια. Ελπίζουμε να κρατήσει έως ότου τελειώσει όλο αυτό» καταλήγει η κ. Αλεξάνδρα μιλώντας στο newsit.gr.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

To άρθρο «Ακόμα και από την αυλή μαζεύουμε σφαίρες» δηλώνει εγκλωβισμένος Έλληνας στο newsit.gr από το Σουδάν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακόμα, Έλληνας, Σουδάν,akoma, ellinas, soudan