MWC 2024: O ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού δημόσιου τομέα παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο από την Telekom

15:53 13/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος στην Βαρκελώνη η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, το Mobile World Congress (MWC), το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 100.000 επισκέπτες από περίπου 200 χώρες του κόσμου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά περίπτερα που κέρδισαν τις εντυπώσεις συγκαταλέγεται και εκείνο της Telekom, ενός από τους κορυφαίους ομίλους τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, στον οποίο ανήκει και η COSMOTE.

Στο επίκεντρο του booth της, που συγκέντρωσε πάνω από 27.000 επισκέπτες, ήταν η τεχνητή νοημοσύνη με λύσεις που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά των ανθρώπων, ενώ μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στην ψηφιακοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο περίπτερο της Telekom

Τα μεγάλα βήματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα, ανέδειξε -μεταξύ άλλων- στο περίπτερό της η Telekom. Σε ένα ειδικό session με θέμα «Το ταξίδι της Ελλάδας σε έναν ψηφιακό δημόσιο τομέα», συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μαζί με την κα. DominiqueLeroy, Μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Telekom, Υπεύθυνη για την Ευρώπη και τον κ. Γρηγόρη Χριστόπουλο, Chief CommercialOfficer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κυρανάκης μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία με την COSMOTE στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών, όπως ο «Ψηφιακός Βοηθός» – «mAigov», που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ενώ αναφέρθηκε στα μελλοντικά πλάνα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο και τη Ναυτιλία. Από την πλευρά της η κα. Leroy σχολίασε την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα αποτελεί παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την ψηφιακοποίηση του δημοσίου τομέα τα επόμενα χρόνια, χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας και την αξιοπιστία της COSMOTE και της Telekom.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στα μεγάλα έργα ICT που έχουν υλοποιηθεί από την COSMOTE και συμβάλλουν καθοριστικά στην ψηφιακοποίηση της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ήταν έργα που αφορούν στον τομέα του e-health, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) και το myhealth app.

H «καρδιά της τεχνολογίας» χτύπησε στο περίπτερο της Telekom

Με κεντρικό μήνυμα την υπόσχεση του brand της, “Connecting Your World” η Telekom παρουσίασε smartphones τεχνητής νοημοσύνης, όπου ένας ψηφιακός βοηθός αντικαθιστά τις αμέτρητες εφαρμογές, έναν φορητό σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας για την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες κάλυψης 4G και 5G, αλλά και αυτόνομα ρομπότ, που καθοδηγούνται από απόσταση, και μπορούν να αξιοποιηθούν σε γεωργικές καλλιέργειες, καθαρισμό πόλεων κ.ά.

Με το «Concept T» και χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά παραδείγματα σχεδιασμού, η Telekom παρουσίασε πώς οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα κλασικό router. Βοηθός της ήταν η «Emma», ένα εντυπωσιακό άβαταρ με τη μορφή ΑΙ ολογράμματος, που έκανε διάλογο με τους χρήστες, ενώ υπήρχε και ένα router με τη μορφή ρομπότ, που μπορεί να λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός στο σπίτι, δίνοντας πληροφορίες για την κατανάλωση ρεύματος, για το αν χρειάζονται πότισμα τα φυτά κ.ά.

Ποια είναι η Telekom

Η Telekom είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με περισσότερους από 252 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, 25 εκατ. γραμμές σταθερής και 22 εκατ. ευρυζωνικές γραμμές. Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και λύσεις ICT για επιχειρήσεις και εταιρικούς πελάτες. Η Telekom δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Απασχολεί περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενους (31 Δεκ 2023) σε όλο τον κόσμο, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν σε 112 δισ. ευρώ το 2023[1]. Σήμερα εξελίσσεται από μια εταιρεία τηλεφωνίας σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών: μια εταιρεία λογισμικού που προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας, μέσα από την ψηφιακοποίησή της, την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών. Κάτι που έχει πετύχει χάρη στην παρουσία της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όραμα της Telekom είναι να γίνει η κορυφαία Digital Telco, διατηρώντας την κύρια δραστηριοποίησή της στη λειτουργία και πώληση δικτύων και συνδέσεων.

Περισσότερα δεδομένα, μεγαλύτερες ταχύτητες, μια ενιαία πηγή

Έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πελάτη, στόχος της Telekom είναι να ανταποκρίνεται διαρκώς στις ανάγκες του. Η κοινωνία των gigabit, στην οποία το γρήγορο internet θεωρείται δεδομένο, τόσο στο σπίτι όσο και εν κινήσει, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Οι εφαρμογές του Διαδικτύου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορούμε να κατεβάζουμε ταινίες, να παρακολουθούμε αγώνες ποδοσφαίρου στο κινητό μας, να στέλνουμε φωτογραφίες και αρχεία βίντεο από το smartphone και να τα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας στα social media. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα dataπρέπει να μεταφέρονται με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Γι’ αυτό η Telekom ενώνει όλα αυτά τα στοιχεία για να προσφέρει στους πελάτες της σταθερή, κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση από μία ενιαία πηγή. Αυτό όμως προϋποθέτει ολοένα και πιο αποδοτικά δίκτυα. Η Telekom μπορεί να αναπτύξει αυτά τα δίκτυα, τα οποία όχι μόνο θα καλύψουν την αλματώδη ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις στο μέλλον, αλλά θα είναι και αρκετά έξυπνα ώστε να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες σε κλάδους όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η αυτοκινητοβιομηχανία. Για να το πετύχει αυτό η Telekom προχώρησε και το 2023 σε επενδύσεις ρεκόρ που έφτασαν τα 16,5 δισ. ευρώ, κυρίως στην ανάπτυξη των υποδομών της σε όλο τον κόσμο. Η επέκταση των δικτύων της εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής της και οι επενδύσεις της είναι απαραίτητες για την επιτυχή ψηφιακοποίησή της.

Ολοκληρωμένες λύσεις για εταιρικούς πελάτες

Με το αποτύπωμά της να εκτείνεται σε περισσότερες από 20 χώρες και να περιλαμβάνει περίπου 26.000 εργαζόμενους (2023), η T-Systems είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους λύσεων πληροφορικής και ψηφιακοποίησης παγκοσμίως. Μέσω της T-Systems, η Telekom προσφέρει μια σειρά ολοκληρωμένων λύσεων για εταιρικούς πελάτες, όπως η ασφαλής λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και οι κλασικές υπηρεσίες πληροφορικής, η μετάβαση σε υπηρεσίες cloud, καθώς και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τα έργα ψηφιακοποίησης για επιχειρηματικούς τομείς του μέλλοντος, όπως η ανάλυση δεδομένων, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Έτσι, η T-Systems ηγείται του ψηφιακού μετασχηματισμού εταιρειών σε όλους τους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και οι μεταφορές, αλλά και στον δημόσιο τομέα, όπως η υγειονομική περίθαλψη. Η εταιρεία είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα παραπάνω χάρη στην παγκόσμια εμβέλειά της στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, στα ασφαλή data centers της, σε ένα ολοκληρωμένο cloudοικοσύστημα που έχει αναπτύξει, αλλά και στην ικανότητά της να προσφέρει κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και αυτονομίας.

Υιοθέτηση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης

Πιστή στη δέσμευσή της να λειτουργεί υπεύθυνα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, η Telekom έχει πετύχει να βάλει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργίας και επιχειρηματικής της δράσης. Η Telekom δεν συνδέει απλώς ανθρώπους. Κάνει τη ζωή τους ασφαλέστερη, προάγει τις ίσες ευκαιρίες και συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στη διατήρηση των πόρων. Το μήνυμα «Ενεργούμε υπεύθυνα» αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της και είναι προτεραιότητα για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η περιβαλλοντική και η κοινωνική ευθύνη αποτελούν βασικές πτυχές της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής της διακυβέρνησης. Η στρατηγική της Telekom για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εστιάζει σε τέσσερις προτεραιότητες: Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία σε όλα τα προϊόντα & τις υπηρεσίες, Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και Ψηφιακή Κοινωνία για όλους με την ισότιμη συμμετοχή όλων στον ψηφιακό κόσμο.

[1] Όλα τα μεγέθη βασίζονται στην Ετήσια Έκθεση 2023.

To άρθρο MWC 2024: O ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού δημόσιου τομέα παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο από την Telekom δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
mwc, mwc, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, mobile, world, cosmote, ελλαδα, session, business, οτε, leroy, ict, ηλεκτρονική, smartphones, router, emma, δεκ, εταιρεία, ηπα, media, σημαίνει, cloud, νέα, logistics, data, βιωσιμότητα, συμμετοχή, newsit, κινηση στους δρομους, newsit.gr, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, κοινωνια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνταγογραφηση, βιντεο, χωρες, ηλεκτρονική, αβαταρ, βαρκελωνη, εργασια, ηπα, θεμα, κτηματολογιο, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, τα νεα, ταινιες, τηλεοραση, φυτα, φωτογραφιες, αγωνες, αγωνες ποδοσφαιρου, αρθρο, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, γινει, δεδομενο, δεκ, δυναμη, δημοσιο, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, δοθηκε, ευρω, εκθεση, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφαρμογες, ζωη, υπηρεσιες, υφυπουργος, ισες ευκαιριες, κινητο, κυρια, λειτουργια, μειωση, μοντελα, μορφη, ναυτιλια, νοημοσυνη, παντα, οραμα, οφελος, πηγη, ρεκορ, ρομποτ, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, συγχρονο, τρια, υλοποιηση, ψηφιακη, ψηφιακο, κωνσταντινος, αλυσιδα, ανηκει, health, βηματα, mobile, business, cloud, data, εξυπνα, εμφαση, εθνικο, χωρα, ict, κομματι, leroy, media, πληροφοριες, πωληση, router, session, σημαίνει, smartphones, systems, ταξιδι, βοηθος, world
Τυχαία Θέματα