Ζει... με την τρέλα του και είναι όρθιος ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ είναι ζωντανός! Ο «Δικέφαλος του Βορρά», κατάφερε να πετύχει άλλη μία υπέρβαση στο φετινό Eurocup, κερδίζοντας με 75-72 τη Βαλένθια και κρατώντας «σφιχτά» τις ελπίδες του για πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου, ανάγκασαν μετά το πρώτο πεντάλεπτο τους Ισπανούς να... συμβιβαστούν με το δικό τους ρυθμό, με την άμυνά τους να δικαιώνεται από την επιλογή να τους αφήσει αρκετές προσπάθειες έξω από τη γραμμή

των 6.75 (10/32 τρίποντα) και αρκετούς παίκτες να συμβάλουν καθοριστικά ως «παράγοντες Χ» στην επικράτησή του. Περιμένει, πια, το αποτέλεσμα του αγώνα Όλντενμπουργκ-Λιμόζ, για να δει από ποια αφετηρία θα ξεκινήσει τον υπέρ πάντων αγώνα με τους Γάλλους την επόμενη εβδομάδα.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ουίλ Χάτσερ με 18 πόντους, τρία ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και «ολύμπια» ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών στο φινάλε. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είχε 10 πόντους, ταλαιπωρώντας την άμυνα των «Νυχτερίδων» σε μεγάλο βαθμό κατά καιρούς, όσο του επέτρεπε δηλαδή το γεγονός ότι δεν είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση. Κρίσιμες αποφάσεις λήφθηκαν σε σημαντικά σημεία του αγώνα, από τους Κακαρούδη, Τσόχλα. Ντούβνιακ και Μάρκοβιτς, ενώ ο Μιχάλης Λιάπης έκανε μία υποδειγματική εμφάνιση, ανεβάζοντας το επίπεδο της άμυνας των γηπεδούχων στα 13.5 λεπτά, όπου αγωνίστηκε. Ο Γκιγιέμ Βίβες, από πλευράς Βαλένθια, κόντεψε να κερδίσει... μόνος του στο τέλος του ΠΑΟΚ, τελειώνοντας με 19 πόντους, ενώ 12 πρόσθεσε ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς.

Το φιλμ

Η Βαλένθια ξεκίνησε με διάθεση να «ισοπεδώσει» τον ΠΑΟΚ και, έχοντας ως «όπλο» τα σουτ τριών πόντων, σε συνδυασμό με τη δράση του Χάμιλτον μέσα κι έξω από το καλάθι, έφερε το ρυθμό σε πολύ υψηλά στάνταρ (8-14 στο 5'). Το καλό νέο για τον «Δικέφαλο» σε εκείνο το διάστημα, ήταν ότι βρισκόταν σε μια σταθερή σύνδεση με το καλάθι, ενώ σημαντικό σημείο ήταν η είσοδος του Λιάπη στο ματς. Ο νεαρός, με τις εξαιρετικές ανασταλτικές του ικανότητες, έδωσε μαζί με μια πεντάδα από την οποία έλειπαν οι Χάτσερ και Σχορτσανίτης, την απαραίτητη σκληρά για να πέσει το τέμπο, σταματώντας έτσι το εύκολο σκοράρισμα από τους φιλοξενουμένους. Ο Μαργαρίτης έγινε σημείο αναφοράς στη ρακέτα, οι γηπεδούχοι ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών, κι έτσι ήρθε η ισοφάριση στο τελος της πρώτης περιόδου (19-19).

Στην «εξίσωση» προστέθηκαν, με το ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου οι Κακαρούδης-Τέπιτς και, όχι μόνο έδωσαν το πρώτο προβάδισμα στην ομάδα τους, αλλά με τρίποντο του πρώτου η διαφορά έφτασε στο +7, σε ένα ιδανικό διάστημα για τον ΠΑΟΚ (26-19 στο 13'). Ύστερα από πέντε λεπτά χωρίς καλάθι εντός παιδιάς, ο Ντιο σκόραρε για τη Βαλένθια έξω από τη γραμμή των 6.75, «σπάζοντας» έτσι την «αφλογιστία» των «Νυχτερίδων». Αυτή η εξέλιξη δε θα είχε ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς οι Ισπανοί προσπαθούσαν να βρουν λύσεις μόνο με τα σουτ τριών πόντων, σκοράροντας έτσι μόλις δύο δίποντα στην περίοδο αυτή. Απεναντίας, η ευστοχία από την περιφέρεια βρισκόταν σε μεγαλύτερα επίπεδα για τους παίκτες του Μαρκόπουλου, οι οποίοι επωφελήθηκαν από τη δημιουργία του Σχορτσανίτη και τις πρώτες καλές εμπνεύσεις του Χάτσερ, για να διατηρήσουν το υπέρ τους προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο (39-33).

Τα πρώτα πέντε λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, ήταν μία υπόθεση... δύο παικτών της Βαλένθια. Λούτσιτς και Βίβες, έκαναν όση ζημιά δεν είχε κάνει κανένας αντίπαλος, σκοράροντας απανωτούς πόντους, αλλά χωρίς να καταφέρνουν να βάλουν στον ίδιο ρυθμό τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, παρότι η ισοφάριση σε 48-48 ήρθε με τρίποντο του Ντούμπλιεβιτς. Ο Σχορτσανίτης ήταν ασταμάτητος στη ρακέτα και ανέλαβε περισσότερο ρόλο εκτελεστή από κοντά, ενώ και ο Χάτσερ ήταν «ζεστός», με τους Ντούβνιακ και Μάρκοβιτς να βοηθούν για να φτάσει εκ νέου η διαφορά στο +8 για τους Θεσσαλονικείς (56-48 στο 27'). Σε εκείνο το σημείο, ο ΠΑΟΚ σταμάτησε να έχει τη σταθερή επαφή που διατηρούσε εξαρχής με το σκοράρισμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Βαλένθια ανέβασε ψηλά την άμυνά της, με αποτέλεσμα να μικρύνει η «ψαλίδα» σε απόσταση τριπόντο στο τέλος της περιόδου, χάρη σε απίθανο σουτ του Σούρνα από την περίμετρο (58-55).

Ο «Δικέφαλος» κατάφερε, συνεχίζοντας να ευστοχεί από τη γραμμή των βολών, να παραμένει μπροστά, με μία έξοχη ενέργεια του Τέπιτς να διαμορφώνει το 64-58 στο πρώτο κιόλας λεπτό της τελευταίας περιόδου. Εκεί ξεκίνησε την αντεπίθεσή της η Βαλένθια, αρχής γενομένης στην άμυνα που εκτός της δεδομένης πίεσης, άφηνε τον Χάτσερ να κάνει κατάχρηση ντρίμπλας και να τελειώνει «σκοτωμένες» επιθέσεις, ενώ στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο Ντούμπλιεβιτς έκανε «θραύση» και το ματς ήρθε σε ισορροπία με καλάθι του Βίβες στα μέσα του δεκαλέπτου (64-64). Οι δύο ομάδες, έκτοτε, σκόραραν με το «σταγονόμετρο» και στο... άτυπο διαγωνισμό για την αποτελεσματική άμυνα, κέρδισε αρχικά ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έμπαινε με προβάδισμα τεσσάρων πόντων στα τελευταί 73 δεύτερα του αγώνα, χάρη σε τρίποντο του Χάτσερ (70-66).

Ο Βίβες μείωσε αμέσως μετά από τη γραμμή των βολών και ο Κακαρούδης έκανε επιθετικό φάουλ στον Σίκμα, δίνοντας στη Βαλένθια τη δική της ευκαιρία. Η άμυνα επέλεξε να δώσει δύο συνεχόμενα σουτ τριών πόντων στον Μαρτίνεθ κι εκείνος αστόχησε ισάριθμες φορές, για να δώσει προβάδισμα με +3 ο Τσόχλας, ευστοχώντας σε 1/2 βολές, με 16" για τη λήξη (71-68). Στα 13.8", ο Βίβες ήταν και πάλι εύστοχος από τα 4.5 και διαμόρφωσε το 71-70. Μία νέα ανταλλαγή μεταξύ Χάτσερ και Βίβες έκανε το 73-72, ενώ ο Αμερικανός ήταν εκ νέου ψύχραιμος για το 75-72, με 4.8" για την εκπνοή. Αυτή την φορά, ο ΠΑΟΚ επέλεξε να παίξει καθαρή άμυνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Χάμιλτον αστόχησε κι έτσι πήρε το αποτέλεσμα.

Δεκάλεπτα: 19-19, 39-33, 58-55, 75-72

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 8, Λιάπης 4, Κακαρούδης 7 (1), Τσόχλας 9 (2), Μαργαρίτης 4, Σχορτσανίτης 10, Ντούβνιακ 9 (1), Μάρκοβιτς 6, Χάτσερ 18 (3)

Βαλένθια (Μαρτίνεθ): Στέφανσον 4, Ντιό 5 (1), Λούτσιτς 5 (1), Ντούμπλιεβιτς 12 (2), Βίβες 19 (1), Μαρτίνεθ 9 (1), Σαν Εμετέριο, Σούρνα 7 (2), Χάμιλτον 9 (2), Σίκμα 2

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα