Το τεχνολογικό όραμα του Σίλβερ για το NBA

Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ παρευρέθηκε στο Las Vegas, στη έκθεση CES, με στόχο να δώσει μια μικρή γεύση, για το πως οραματίζεται το ΝΒΑ, στο τομέα της τεχνολογίας. Στην στην εκδήλωση του Sports Bussiness Innovation, με τους Μαρκ Έμmερτ (πρόεδρος

NCAA), Γκραντ Χιλ (παλαίμαχος NBA), και Σου Μπερντ (θρύλος WNBA), ερωτήθηκε για το πως θα παρακολουθούν τα παιχνίδια σε 5 χρόνια από τώρα, οι fan του NBA. Ο 54χρονος ισχυρός άνδρας του NBA, που αντικατέστησε το 2014 τον έμπειρο Ντέιβιντ Στερν, ανέφερε πως θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να παρακολουθούν αγώνες ή σημεία αυτών μέσα από φορητές συσκευές. Συγκεκριμένα: “Είναι δύσκολο προς το παρών αλλά στο προσεχές μέλλον οι fan του NBA θα έχουν περισσότερες επιλογές προβολής, και ευκολότερους τρόπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε stream”.

Ο Σίλβερ διατύπωσε την άποψη, ότι υπάρχει το σχέδιο και το πλάνο να μπορεί ο φίλος μιας ομάδας να πληρώσει ένα μικρό κόστος ώστε να παρακολουθήσει μέσω stream τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Μπορεί κάποιος να θέλει να παρακολουθήσει τα τελευταία πέντε λεπτά ενός παιχνιδιού. Θα υπάρξει η δυνατότητα λοιπόν, να ορίσουμε ένα χαμηλό κόστος που θα τον διευκολύνει από το να πλήρωνε περισσότερα για να παρακολουθήσει ολόκληρο των αγώνα. Αυτή η υπηρεσία θα διευκολύνει τους ανθρώπους που το θέλουν”. Επιπλέον σε ότι αναφορά την προβολή των αγώνων και τα τηλεοπτικά ισχυρίστηκε πως στο μέλλον οι φίλοι του χώρου θα μπορούν να παρακολουθούν όποιο παιχνίδι θέλουν σε όποια συσκευή επιθυμούν. Οι σκέψεις για το λεγόμενο over-the-top (OTT), δηλαδή να κυκλοφορεί το βίντεο στο ίντερνετ χωρίς την παρέμβαση τηλεοπτικού φορέα κυριαρχεί. Παρόλα αυτά και ο ίδιος παραδέχτηκε τις δυσκολίες και τα εμπόδια σε συμφωνίες και δικαιώματα που υφίστανται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το σύστημα του NBA League Pass. Μια πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ώστε όποιος θέλει να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι, πληρώνοντας ένα αντίτιμο, να το παρακολουθεί live σε επίπεδα που αγγίζουν, ποιότητα εικόνας 4Κ! Αυτό το κομμάτι θα εξελιχθεί και άλλο στο μέλλον. “Σίγουρα θα στεναχωρήσουμε τους τηλεοπτικούς μας συνεργάτες, αλλά αυτή η εξέλιξη μοιάζει αναπόφευκτη. Είναι πολύ θετικό το ότι οι φίλοι του NBA, μπορούν να “ζήσουν” εκτός από μια εταιρεία ΜΜΕ. Δεν χρειάζεται να είσαι συνδρομητής σε μια δέσμη προϊόντων”! Αυτή η δήλωση του Σίλβερ, έτριξε τα θεμέλια μεταξύ NBA και τηλεοπτικών εταιρειών.
Ο χώρος του ΝΒΑ, έχει κάνει τεράστια βήματα τεχνολογικής εξέλιξης. Η καινοτομία του Instant Replay καθώς και η πλήρης καταγραφή των στατιστικών δεδομένων των παιχτών, έχουν καθιερώσει το NBA, να είναι το ποιο καινοτόμο επαγγελματικό αθλητικό γεγονός, στην χρήση τεχνολογίας. Ο Σίλβερ, τόνισε την προσπάθεια που γίνεται, οι fan του ΝΒΑ να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, σε εν-εξελίξη αγώνα βλέποντας κάποιες ειδικές φάσεις, “ενεργοποιώντας” τους περισσότερο. Θέλει να παρέχει σε όλους τους fans του NBA την ίδια δυνατότητα να απολαυάνουν ένα παιχνίδι σαν να βρίσκονται στην πρώτη θέση του γηπέδου.



Καθημερινά αναλύεται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων από coaching staff, ώστε να βελτιώνονται οι παίχτες σε συγκεκριμένους τομείς. Οι ειδικοί αναλυτές που εμπλέκονται με τις ομάδες έχουν αυξηθεί δραματικά. Πλέον καταγράφονται ακόμα και οι πιο λεπτομερείς κατηγορίες όπως: “Με ποιο πόδι πατάει καλύτερα ένα παίκτης για να σουτάρει”, “Πόσες προσπάθειες πήρε και με ποιον τρόπο” και άλλα πολλά. Ο Silver χαριτολογώντας δήλωσε: “Έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που πριν καταγραφεί μια ασσίστ ξέρουμε ότι θα συμβεί”!


Πολλά αθλήματα χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα αλλά όχι στο επίπεδο και την λεπτομέρεια του NBA. Και στα 29 γήπεδα υπάρχουν εγκατεστημένες ειδικές πλατφόρμες και συστήματα παρακολούθησης για την καταγραφή των στατιστικών και των analytics των παιχτών. Πολλές ομάδες βέβαια έχουν πλήρη εξάρτηση από τις στατιστικές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να χάνουν την ουσία. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Σίλβερ θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κρίσης των τεχνικών επιτελείων και των στατιστικών. Τα apps σε smartphones-tablets μπορούν να γίνουν πιο ουσιώδη στην χρήση τους διευκολύνοντας τους fan. Μπορούν να παρέχουν την ιδανικότερη διαδρομή προς το στάδιο, ποια είσοδο να χρησιμοποιήσουν, αλλά και ενημέρωση σε σχέση με αποκλειστικές προσφορές. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Πλέον γνωρίζουν τις προτιμήσεις του κάθε fan και αναλόγως μπορούν να παρέχουν προσφορές κατά την διάρκεια του αγώνα. Από την φανέλα του αγαπημένου του παίκτη μέχρι φαγητά και λιχουδιές που προτιμάει και αναλόγως να του παραδίδονται στην θέση του στο γήπεδο. Το NBA καινοτομεί συνεχώς αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία δεν έχει όρια, όταν μπορεί να βελτιώσει αμοιβαία, την κατάσταση μιας ομάδας και ενός fan.

Keywords
Τυχαία Θέματα