Το preview του Λοκομοτίβ Κουμπάν-Μπαρτσελόνα

Η δεύτερη μέρα των play-offs της Ευρωλίγκα «ξημερώνει» και πέραν της ελληνικής πρόκλησης στην Χώρα των Βάσκων, με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τη Λαμποράλ Κούτσα (21:45), υπάρχει λίγο νωρίτερα ένα εξίσου σπουδαίο ζευγάρι. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα, υποδέχεται την Μπαρτσελόνα του Στράτου Περπέρογλου και του Αλεξάντερ Βεζένκοφ, με την εξαιρετική φέτος ρωσική ομάδα να έχει το πλεονέκτημα έδρας και το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ με τη «βαριά» φανέλα να καλείται να τη «σπάσει».

Ο Τάκης Πανούλιας, κάνει στο Basketblog.gr

την τεχνική ανάλυση του ζευγαριού, απαριθμώντας τα δεδομένα που υπάρχουν για αμφότερες τις πλευρές. Παράλληλα, κάνει τη δική του εκτίμηση για την έκβαση της εν λόγω προημιτελικής σειράς.

«Όπως είπε και ο ίδιος ο κόουτς Μπαρτζώκας εδώ η σειρά έχει δύο αναγνώσεις. Αν θα μετρήσει η εμπειρία και η "η φανέλα" που δίνει προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα ή η πορεία και τι παρουσίασε η κάθε ομάδα ως τώρα. Στην ουσία η πιο έμπειρη ή η ομάδα που έχει παίξει καλύτερο μπάσκετ στην διαδρομή της διοργάνωσης. Πάντως είμαι σίγουρος ότι η Λοκομοτίβ δεν είναι ευχαριστημένη που έφθασε έως εδώ αλλά διψάει και για κάτι παραπάνω.

Λοκομοτίβ στο Top-16

Pace: 71.5 (11η) ORAT: 109.8 (6η) DRAT: 98.4 (1η)

Η μεγαλύτερα διαφορά ανάμεσα σε ORAT και DRAT (11.4)

Μπαρτσελόνα στο Top-16

Pace: 70.4 (16η) ORAT: 108.2 (7η) DRAT: 104.5 (7η)

* Pace = είναι ο αριθμός των κατοχών / παιχνίδι

* ORAT = οι πόντοι ανά 100 κατοχές στην επίθεση

* DRAT = οι πόντοι ανά 100 κατοχές στην άμυνα

Κλειδί της σειράς η προσαρμογή ή επιβολή

Η Μπαρτελόνα κυρίως θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να προσαρμόσει το παιχνίδι της ή να το επιβάλει απέναντι σε ένα αντίπαλο που στην ουσία παίζει χωρίς center. Ούτως ή άλλως οι άμυνες των ομάδων θα πρέπει να ελέγξουν το περιφερειακό σουτ απέναντι στους πολύ καλούς σουτέρ που έχουν οι ομάδες. Επειδή όμως η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει πέντε παίκτες που να έχουν την δυνατότητα να απειλήσουν από μακριά το δίλλημα γέρνει περισσότερο στο τι θα αποφασίσει ο Πασκουάλ. Και οι δύο ομάδες στο Top 16 είχαν καλή αμυντική συμπεριφορά στην άμυνα στο τρίποντο.

Οι πάγκοι και το αγωνιστικό στυλ

Ο Μπαρτζώκας σε μια εξαιρετική σεζόν για αυτόν, ακολούθησε την σύγχρονη τάση των επιτυχημένων ομάδων χτίζοντας μια ομάδα με εξαιρετικούς και καλούς σουτέρ. Είναι άλλωστε η ομάδα που εκτελεί ποσοστιαία τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη στο Top 16 με 0.48% των επιθέσεων της. Παράλληλα όμως να σημειώσουμε ότι παράγει και το 67.3% των επιθέσεων της από ασίστ.

Παράλληλα επέλεξε αθλητικά παιδιά και έχτισε μια καλή αμυντική ομάδα αφού διαθέτει αθλητικότητα και γρήγορα πόδια (ακόμα και στην frontline), με συνέπεια να καλύπτει εύκολα αποστάσεις. Ακόμα η δυνατότητα να παίζει αλλαγές στην άμυνα με ευκολία στην ουσία κάνει στατική την αντίπαλη επίθεση.

Η άμυνα της Λοκομοτίβ πιέζει ασφυκτικά και δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάζει τους αντιπάλους της σε 21.7% των επιθέσεων τους σε λάθη το μεγαλύτερο από κάθε άλλη ομάδα στο Top 16 ενώ έχει και το καλύτερο ποσοστό στα κλεψίματα με 10.8% των επιθέσεων των αντιπάλων.

Ο Τσάβι Πασκουάλ εφέτος δεν έχει παρουσιάσει την ομάδα που συνηθίζει στην regular season αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχει και άλλες χρονιές η ομάδα του ανεβάσει απόδοση στα play offs. Η αδυναμία του Τόμιτς στην άμυνα του pick and roll την καθιστά ευάλωτη στην άμυνα. Αυτό ειδικά απέναντι στους γρήγορους και stretch ψηλούς της Λοκομοτίβ σημαίνει άσχημα μαντάτα.

Στο επιθετικό της κομμάτι είναι πάντα ποιοτική και γιατί έχει το υλικό αλλά και γιατί πάντα έχει ιδέες ο Πασκουάλ στο κομμάτι αυτό.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η μάχη των πάγκων εδώ αφού είναι σίγουρο ότι και οι δύο αρέσκονται στο να παρεμβαίνουν στο παιχνίδι.

The game plan

Όπως τόνισα παραπάνω οι άμυνες των ομάδων θα πρέπει να ελέγξουν το περιφερειακό σουτ απέναντι στους πολύ καλούς σουτέρ που έχουν οι ομάδες. Ειδικά το πώς θα ελέγξει η άμυνα των Καταλανών την αντίστοιχη της Λοκομοτίβ είναι κομβικό.Επειδή και οι δύο ομάδες νοιώθουν άνετα με παιχνίδι σε χαμηλό ρυθμό τα ριμπάουντ και τα λάθη θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Μπαρτσελόνα είναι 3η στον συντελεστή ασίστ-λάθη με 1,52 ασίστ για κάθε λάθος που κάνει.Το παιχνίδι έχει πολλά σημαντικά mismatches που θα έχει ενδιαφέρον πως θα επιλέξουν οι προπονητές για να τα εκμεταλλευτούν. Αν θέλαμε να επιλέξουμε του δύο παίκτες βαρόμετρο στην σειρά για τις δύο ομάδες είναι ο Τόμιτς (αν θα τον ακυρώσει η γρήγορη frontline της Λόκο) για την Μπαρτσελόνα και ο Κλαβέρ για την Λοκομοτίβ (που θα πάιξει πιθανότατα και στο 3 για να γεμίσει το rotation στα wings). Σίγουρα η Μπαρτσελόνα έχει πιο εκτεταμένο rotation και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η σειρά πάει μακριά αν θα κοστίσει στην Κουμπάν.

Τα στατιστικά

Η Λοκομοτίβ έχει την καλύτερη άμυνα στο Top 16 69.9 πόντοι ανά αγώνα με τους αντιπάλους της να σουτάρουν 52.1% στα δίποντα και 32.5% στα τρίποντα. Παράλληλα δέχεται τα λιγότερα δίποντα (17.6) και τρίποντα (6.9) από κάθε άλλη ομάδα του Top 16. Όμως και η μέτρια στατιστικά Μπαρτσελόνα που δέχεται 75.6 αναγκάζει τους αντιπάλους της να σουτάρουν με χαμηλά ποσοστά τόσο στα δίποντα 50.9% όσο και στα τρίποντα 33.8% (κρατήστε το αυτό).

Η ομαδική στατιστική απεικόνιση των ομάδων συνολικά.

Head to head

Το backcourt των ομάδων

Η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να λύσει απαραίτητα τον γρίφο του Μάλκομ Ντιλέινι που είναι ο κινητήριος μοχλός της επίθεσης της Κουμπάν (15.8 πόντοι και 5.8 ασίστς ανά αγώνα). Οι Ντιλέινι και Ντρέιπερ θα πρέπει να παίξουν όμως αρκετά δυνατά απέναντι στους Τόμας Σατοράνσκι Κάρλος Αρόγιο σε μια ενδιαφέρουσα μονομαχία στην θέση του point guard. Η απόδοση του Σατοράνσκι θα πάιξει και αυτή τον ρόλο της στην σειρά αφού με το ύψος του και την δυνατότητα να ποστάρει μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Βέβαια αυτός που μάλλον θα επωμισθεί με την ειδική αποστολή απέναντι στον Ντιλέινι σίγουρα είναι Πάου Ρίμπας που θα είναι και ένα από τα σημεία-κλειδιά της σειράς.

Στην θέση του off guard η Μπάρτσα έχει πολλούς και έμπειρους σουτέρ από την πλευρά της με Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Άλεξ Αμπρίνες, Μπραντ Όλεσον αλλά και η Λοκομοτίβ που δεν είχε το απαιτούμενο βάθος με δεν έχει το απαιτούμενο βάθος με τον Βορόνοφ πρόσθεσε τον Ματ Τζάνονγκ που είναι εξαιρετικός σουτέρ και προσφέρει άμεσα σκορ ερχόμενος από τον πάγκο.

Η frontcourt των ομάδων

Ο Μπρόκχοφ θα αντιμετωπίσει τον δικό μας Στράτο Περπέρογλου που είναι σε καλή κατάσταση ενώ πολύ καυτό ζευγάρι θα είναι και αυτό των stretch 4 Βίκτορ Κλαβέρ (που θα τον δούμε και το 3) με τον Τζάστιν Ντόελμαν.

Πάνω από όλα όμως θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε που θα γύρει η ζυγαριά στα λεγόμενα odd couples (παράξενα ζευγάρια) που σχηματίζουν οι Αντρέι Ζούμπκοφ / Άντονι Ράντολφ / Κρις Σίνγκλετον απέναντι στους Σαμάρντο Σάμιουελς / Τζόϊ Ντόρσεϊ / Άντε Τόμιτς. Εδώ θα πρέπει να δούμε ποιοι θα επικρατήσουν αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον και ποιος θα φέρει το παιχνίδι εκεί που έχει το αβαντάζ.

Από την μία έχουμε την ταχύτητα των παικτών της Λοκομοτίβ και την ικανότητα να παίξουν μακριά από το καλάθι με σουτ και isolations εναντίον της δύναμης και της φυσικής παρουσίας του Ντόρσεϊ, του inside game του Τόμιτς και του Σάμιουελς.

Η δημιουργία και το δίκτυο των ασίστ

Λοκομοτίβ συνολικά

Λοκομοτίβ στο Top 16

Μπαρτσελόνα συνολικά

Μπαρτσελόνα στο Top 16

Επίλογος

Η Λοκομοτίβ δείχνει αυτή την στιγμή η καλύτερη ομάδα ας μην γελιόμαστε και παρότι η έδρα της είναι εκκλησία έχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Η έμπειρη Μπαρτσελόνα με το πολύ μεγάλο ρόστερ και ποιοτικό ρόστερ σε τέτοιες μονομαχίες μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση σε μια σειρά που δείχνει πως θα πάει ως το τέλος».

Keywords
Τυχαία Θέματα