Το χαράτσι της ΕΣΚΑ

Εδώ και καιρό υπάρχει η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της ΕΣΚΑ, Δημήτρης Μπασούρης, έχει ζητήσει από τον σύνδεσμο των Αθηναίων διαιτητών (ΣΕΔΚΑ) να του αποδίδει μέρος των αποζημιώσεων που παίρνουν τα μέλη του, οσάκις αγωνίζονται σε τουρνουά ή φιλικά παιχνίδια, τα οποία ΔΕΝ διοργανώνονται από την Ένωση της Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να μειώσει το χρέος που έχει η ΕΣΚΑ

προς τον ΣΕΔΚΑ.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν το πίστεψα. Είναι απίστευτη καινοτομία να ζητάς από εργαζόμενους να δουλέψουν για να σου δώσουν μέρος των χρημάτων που τους χρωστάς, ώστε να μπορέσεις να τους το επιστρέψεις. Δηλαδή, οι διαιτητές πρέπει να δουλέψουν διπλά και τριπλά για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους!

Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες απλές σκέψεις και ερωτήματα:

1) Πώς θα αντιδράσει ο ΣΕΔΚΑ. Πρόδηλη είναι η άρνηση σε αυτό το αίτημα, αλλά φτάνει μόνο αυτό; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να βγει ο πρόεδρος του συνδέσμου, Θοδωρής Βιδάλης, και να μας πει ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρωστά η ΕΣΚΑ στους διαιτητές; Έτσι για να δούμε για ποια τάξη μεγέθους μιλάμε.

Να αντιληφθούμε γιατί και πώς δημιουργήθηκε αυτή η δυσκολία, που για να ξεπεραστεί φτάνουμε σε απίστευτες σκέψεις.

2) Δεν πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Μπασούρης πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; Αν δεν πήρε τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις, να στηρίξουμε (κι εμείς, αλλά πολύ περισσότερο ο ΣΕΔΚΑ) την προσπάθεια να αντλήσει τα προϋπολογισμένα έσοδα από το κρατικό ταμείο.

Αν έχει πάρει τις επιχορηγήσεις, πώς έγινε και δεν έφτασαν τα χρήματα στους δικαιούχους; Προφανώς (αν έχει εισπράξει η ΕΣΚΑ) θα υπήρχαν άλλες ανάγκες να καλυφθούν, αλλά και πάλι δικαιούμαστε να μάθουμε ποιες ήταν αυτές και πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα ανοίγματα.

3) Έχει δικαίωμα μια Ένωση να ζητά χρήματα από τους διαιτητές, όταν δεν παίζουν αγώνες των πρωταθλημάτων της; Με την ίδια λογική, μπορεί να ζητήσει μέρος των χρημάτων των παικτών, των προπονητών (όπου πληρώνονται), ή ακόμα και των δημοσιογράφων, ή των κριτών;

4) Αν ορθώς σκέφτηκε ο κ. Μπασούρης, έχοντας διπλή ιδιότητα (ταμίας της ΕΟΚ), μήπως να προτείνει κάτι ανάλογο σε πανελλαδικό επίπεδο, στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Βασιλακόπουλο; Για παράδειγμα να αποδίδουν μέρος των χρημάτων που παίρνουν από την Ευρωλίγκα οι διαιτητές στην ΕΟΚ.

Ή ακόμα -λίγο πιο… προχωρημένο- και μέρος των εσόδων από τις άλλες δουλειές που κάνουν. Ο Σχινάς για παράδειγμα να δίνει μέρος των χρημάτων οσάκις αναλαμβάνει μια δικαστική υπόθεση, ο Βορεάδης να δώσει αναδρομικά μέρος του μισθού του από τον δήμο, ο Πηλοΐδης από την εταιρία στην οποία είναι στέλεχος και πάει λέγοντας.

Ζούμε την εποχή των χαρατσιών κι ενός ιδιότυπου συνεταιρισμού (sic).

Keywords
Τυχαία Θέματα