Τα σουτ που «τελείωσαν» μία σειρά πλέι-οφς!

Οι ειδικοί και οι προπονητές του μπάσκετμπολ λένε πως η «επιτυχία απέχει από την αποτυχία μόνο μικρές λεπτομέρειες». Οι απλοί -αλλά φανατικοί- θαυμαστές του κορυφαίου επιπέδου, όπως είναι φυσικά το ΝΒΑ, όταν δεν θέλουν να πάρουν μέρος για να είναι με τους νικητές ή τους ηττημένους, απλώς απολαμβάνουν εκείνες τις μικρές σε διάρκεια αλλά μεγάλες σε σπουδαιότητα στιγμές οι οποίες όχι μόνο χωρίζουν την νίκη από την ήττα, αλλά δημιουργούν και θρύλους. Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ έχει ακόμη μπόλικα χρόνια μπροστά του για να θεωρηθεί θρύλος της Λίγκας.

Ωστόσο, μαζεύει σιγά-σιγά «παράσημα» και την περασμένη εβδομάδα πέτυχε ένα τρίποντο που έχει γίνει ήδη θρυλικό στην ιστορία των πλέι-οφς του πρωταθλήματος! Ένα μεγάλο σουτ που χάρισε στο Πόρτλαντ την πρόκριση στον 2ο γύρο επί του Χιούστον, βάζοντας τέλος στην σειρά. Και ο γκαρντ των Μπλέιζερς έβαλε το... χεράκι(-«αλφάδι») του και το όνομά του στις πιο «λαμπερές» σελίδες του ΝΒΑ και μας «υποχρέωσε» να αναζητήσουμε τα σημαντικότερα σουτ που έχουν «κλείσει» στην κυριολεξία μία σειρά στην ποστ-σίζον. Ιδού ένα ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά συνάμα θεαματικότατο «Top-10» των σουτ που έκαναν το κοινό της ομάδας που το πέτυχε να πεταχτεί από την θέση του και εκείνο της ομάδας που το δέχτηκε (και πήγε... διακοπές) να μελαγχολήσει.

Νο10: Η... «ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΑΝ ΧΙΟΥΣΤΟΝ

Τον Απρίλιο του 1999 το ΝΒΑ υποδέχτηκε τα πλέι-οφς της «κουτσουρεμένης» σεζόν του λοκ-άουτ, με μόλις 50 αγώνες κανονικής περιόδου. Οι Νικς, πάντως, αν και μπήκαν στην ποστ-σίζον στο φινάλε, έγιναν το πρώτο Νο8 που έφτασε ως τους Τελικούς (ήττα με 1-4 από το Σαν Αντόνιο), αλλά για να το καταφέρουν χρειάστηκε το «μαγικό χέρι» του Άλαν Χιούστον. Ο γκαρντ της Νέας Υόρκης πήρε την μπάλα στην εκπνοή του 5ου ματς του 1ου γύρου (σ.σ.: τότε οι σειρές της 1ης φάσης κρίνονταν ακόμη στις 3 νίκες) με τους (Νο1) Χιτ και με ένα floater που αναπήδησε δις σε στεφάνη-ταμπλό, «άλωσε» το Μαϊάμι!

Νο9: ΤΟ... ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΕΛΙ

Οι πρωταθλητές του 1994 Ρόκετς δυσκολεύτηκαν την επόμενη σεζόν και μπήκαν στα πλέι-οφς από το Νο6 της Δύσης. Αλλά λίγο πριν ο κόουτς Ρούντι Τομζάνοβιτς κατακτήσει και τον 2ο διαδοχικό τίτλο, ξεστομίζοντας την περίφημη φράση «μην υποτιμάτε ποτέ την καρδιά του πρωταθλητή», ο Μάριο Έλι φρόντισε να «προϊδεάσει» για τούτο. Το Χιούστον βρέθηκε στο 1-3 στην σειρά των δυτικών ημιτελικών με τους Σανς, αλλά ισοφάρισε και πήγε να παίξει εκτός έδρας το 7ο ματς. Ο Έλι πέτυχε το νικητήριο τρίποντο (δείτε το εδώ) και έστειλε ένα μεγάλο φιλί στην εξέδρα του Φοίνιξ!!!

Νο8: ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ» ΤΩΝ... «ΣΦΗΚΩΝ»!
Οι Χόρνετς πέτυχαν την παρθενική νίκη τους σε σειρά πλέι-οφς στον 1ο γύρο του 1993, με σταρ τον Λάρι Τζόνσον, αλλά μεγάλο «ήρωα» τον Αλόνζο Μούρνινγκ. Ο τότε σέντερ της (Νο5) Σάρλοτ πήρε την μπάλα στην κορυφή της ρακέτας στην τελευταία επίθεση του 4ου αγώνα με τους (Νο4) Σέλτικς και παρότι βρέθηκε θεωρητικά μακριά από το καλάθι και το συνηθισμένο πεδίο δράσης του, πέτυχε ένα σπουδαίο σουτ και έριξε την Βοστόνη στο καναβάτσο!!!

Νο7: «Η ΓΙΟΥΤΑ (ΚΑΙ Ο ΣΤΟΚΤΟΝ) ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ»!
Η σειρά των δυτικών τελικών του 1997 ήταν έτοιμη να φτάσει στην απόλυτη ισορροπία, με το Χιούστον στο 100-100 με την Γιούτα, που πάντως ήταν στο 3-2. Με 2,8΄΄ στο χρονόμετρο, όμως, ο Τζον Στόκτον καθόρισε διαφορετικά τις ισορροπίες. Μπορεί ο παλαίμαχος πια γκαρντ των Τζαζ να έμεινε στην ιστορία ως ένας εκπληκτικός πασέρ, όμως στο Τέξας πήρε την ευθύνη του σουτ πάνω του και με τρίποντο στην εκπνοή (το βλέπετε εδώ) χάρισε στην Γιούτα τη νίκη και την πρόκριση στους Τελικούς (ήττα με 2-4 από το Σικάγο), με τον εκφωνητή να φωνάζει «Utah won the West»!

Νο6: OTAN O (ΜVP) ΜΠΑΡΚΛΕΪ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...
Για να φτάσουν οι Σανς στους Τελικούς του 1993 με το Σικάγο, χρειάστηκαν μία εμφάνιση άξια του MVP εκείνης της σεζόν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, στον 6ο δυτικό ημιτελικό στο Σαν Αντόνιο. Ο «Sir Charles» πήρε την μπάλα στα χέρια του στην τελευταία επίθεση κόντρα στους Σπερς και με σουτ από τα 6μ. (παρακολουθήστε το εδώ) πάνω από τα χέρια του Ντέιβιντ Ρομπινσον, δεν επέτρεψε στα «Σπιρούνια» να ισοφαρίσουν και τα έστειλε για διακοπές!

Νο5: ΤΖΟΝ ΠΑΞΟΝ: ΤΟ... ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ
Ό,τι πέτυχαν οι Σανς στο Σαν Αντόνιο το 1993, το... έπαθαν στην έδρα τους από τους Μπουλς. Και μάλιστα όχι από έναν πρωταγωνιστή σαν τον Μπάρκλεϊ, αλλά από έναν απρόσμενο ήρωα για το Σικάγο. Το Φοίνιξ ήταν έτοιμο να ισοφαρίσει την σειρά των Τελικών σε 3-3 και να παίξει και πάλι στην έδρα του το 7ο και καθοριστικό ματς για τον τίτλο. Μονάχα που οι «Ταύροι» δεν ήθελαν να ξαναπατήσουν στο παρκέ του γηπέδου της Αριζόνα και... έκλεισαν εισιτήριο επιστροφής στην «πόλη των ανέμων», με το τρόπαιο ανά χείρας. Οι Μπουλς εκτέλεσαν ένα εξαιρετικό σχέδιο στην τελευταία επίθεση, αλλά η μπάλα δεν πήγε στα χέρια του Τζόρνταν ή του Πίπεν. Αλλά σε αυτά του Τζον Πάξον, που σκόραρε το τρίποντο του τίτλου, με τον τότε γκαρντ των Σανς, Νταν Μάερλι, να... πιάνει το κεφάλι του απογοητευμένος όταν η «πορτοκαλί θεά» έφυγε από το δεξί χέρι του ρολίστα γκαρντ του Σικάγο!

Νο4: ΤΟ «ΚΕΡΑΣΑΚΙ» ΤΟΥ ΒΙΝΙ ΤΖΟΝΣΟΝ
Οι πρωταθλητές του 1989 Πίστονς έφτασαν και την επόμενη σεζόν στους Τελικούς με τους Μπλέιζερς, αλλά και τούτη την φορά, όπως και μία χρονιά νωρίτερα μέσα στο Λ.Α. (με «σκούπα», μάλιστα), ήθελαν να κατακτήσουν το δαχτυλίδι εκτός έδρας και να επιστρέψουν στο Μίσιγκαν μόνο για την θριαμβευτική παρέλαση... Τα «Πιστόνια» βρέθηκαν στο 3-1, αλλά το Πόρτλαντ ήταν έτοιμο για να μειώσει και να γυρίσει στο Ντιτρόιτ, όμως παρότι ο MVP εκείνων των Τελικών ήταν ο Αϊζάια Τόμας, η τελευταία βραδιά άνηκε στον Βίνι Τζόνσον. Ο γκαρντ των Πίστονς πήρε την μπάλα στην τελευταία επίθεση και με σουτ «έσπασε» την ισοπαλία του 90, χαρίζοντας στην ομάδα του τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο!

Νο3: ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΡΑΛΦ ΣΑΜΠΣΟΝ!
Οι Λέικερς, ως πρωταθλητές του 1985 και Νο1 στην Δύση και την επόμενη χρονιά, ήταν το μεγάλο φαβορί για το «repeat». Ωστόσο, δεν βρήκαν ποτέ την ευκαιρία για το 2ο συνεχόμενο δαχτυλίδι, αφού το Χιούστον δεν τους επέτρεψε να φτάσουν ως τους Τελικούς με τους Σέλτικς. Οι Ρόκετς έκαναν την μεγάλη έκπληξη στους δυτικούς τελικούς και επικράτησαν με 4-1 νίκες, αφού στο τελευταίο ματς στο Λ.Α., ο Ραλφ Σάμπσον πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα και δυσκολότερα νικητήρια καλάθια στην ιστορία των πλέι-οφς. Καθώς αν και είχε μόλις 1΄΄ στην διάθεσή του, σούταρε με πλάτη και η μπάλα αναπήδησε στο καλάθι, προτού καταλήξει στο διχτάκι και «εκτοξεύσει» τις «Ρουκέτες» στους Τελικούς, όπου πάντως, ηττήθηκαν με 2-4 από την Βοστόνη...

No2: ΤΟ "ΜΕΣΑΙΟ", ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Το νικητήριο σουτ του Μάικλ Τζόρνταν στον 6ο Τελικό στην Γιούτα, το 1998 ίσως δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την λίστα, καθώς δεν έκλεισε ακριβώς την σειρά, αφού μετά το εκπληκτικό καλάθι του «Air» (που μπορείτε να θυμηθείτε εδώ), ο Τζον Στόκτον απέτυχε με σουτ να χαρίσει την νίκη (και το 3-3) στους Τζαζ. Ωστόσο, ηταν το (τότε) ιδανικότερο φινάλε του σταρ του Σικάγο, που είχε αποσυρθεί το 1993 έπειτα από το πρώτο three-peat, αλλά γύρισε για το δεύτερο και μετά την αποχώρηση του 1998, επέστρεψε για να παίξει στα 40 του στην Ουάσινγκτον... Πριν από 14 χρόνια, όμως, το σουτ στην Γιούτα έμοιαζε με happy-end (όχι... για τους Τζαζ) ενός "φιλμ" που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ένας σκηνοθέτης... φαν των Μπουλς!

Νο1: ΤΟ (ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ) «THE SHOT» ΤΟΥ ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ!
Ακόμη κι αν το νικητήριο σουτ του 6ου Τελικού του 1998 δεν ταιριάζει ακριβώς σε αυτή την λίστα, ούτως ή άλλως, ο Μάικλ Τζόρνταν δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το Top-10, γιατί το 1989 είχε πετύχει το αυθεντικό «The Shot» μέσα στο Κλίβελαντ! Οι (Νο6) Μπουλς έπαιζαν με μειονέκτημα έδρας με τους Καβς, αλλά έφτασαν ως το 5ο και τελευταίο ματς του 1ου γύρου. Απέμεναν μόλις 3΄΄ και οι «Ταύροι», που ήταν πίσω με 99-100, ήταν έτοιμοι να γυρίσουν ξανά πρόωρα σπίτι τους. Μονάχα που ο Τζόρνταν ξεπέρασε ένα νταμπλ-τιμ στην επαναφορά, έκανε δύο ντρίμπλες και σηκώθηκε να σουτάρει από την κορυφή και μπροστά στα απλωμένα χέρια του Κρεγκ Ίλο, διαμορφώνοντας το 101-100 και κατακτώντας την παρθενική νίκη της καριέρας του στο ΝΒΑ σε σειρά πλέι-οφς!!!

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα