Τα δάκρυα της Κάντας Πάρκερ για την αείμνηστη Πατ Σάμιτ (videos)...

Ο θάνατος της Πατ Σάμιτ σε ηλικία 64 ετών, «βύθισε» στο πένθος το αμερικάνικο μπάσκετμπολ. Και ειδικά τις παίκτριες της αποκαλούμενης ως «κορυφαίας κόουτς στην ιστορία του παγκόσμιου γυναικείου μπάσκετμπολ». Η Σάμιτ, 8 φορές πρωταθλήτρια του NCAA με το πανεπιστήμιο Τένεσι, είναι μεν 2η πίσω από τους 11 τίτλους του Τζίνο Αουριέμα (Κονέκτικατ), όμως είναι πολυνίκης του κολεγιακού πρωταθλήματος με 1.098 νίκες (και 208 ήττες) και κατέκτησε και το χρυσό Ολυμπιακό

μετάλλιο το 1984 στο Λ.Α., με την γυναικεία ομάδα των Η.Π.Α.! «Νικήθηκε» μόνο από τη νόσο Αλτσχαϊμερ, με την οποία «πάλεψε» από το 2011, ενώ είναι μέλος τόσο του Hall Of Fame στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης όσο και του αντίστοιχου της FIBA. Από την στιγμή που ο γιος της, Τάιλερ Σάμιτ -κόουτς που πρόσφατα ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο- ανακοίνωσε τον θάνατο της μητέρας του, εκατοντάδες άνθρωποι του μπάσκετμπολ αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στην «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Σάμιτ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (29/6), πάντως, μία άλλοτε παίκτριά της στις «Lady Vols» του Τένεσι, δεν συγκράτησε τα δάκρυά της μιλώντας για την δασκάλα της... Η σταρ των Λ.Α. Σπαρκς, Κάντας Πάρκερ, η οποία κατέκτησε δύο κολεγιακούς τίτλους υπό τις οδηγίες της Σάμιτ, ρωτήθηκε για την τελευταία, αμέσως μετά τον αγώνα με τις Ντάλας Ουίνγκς. Η Πάρκερ, αδερφή του παλαίμαχου γκαρντ/φόργουορντ των Μακάμπι Τελ Αβίβ και Τορόντο Ράπτορς, Άντονι Πάρκερ, πέτυχε 31π. (οι 25 στο 2ο ημίχρονο) μαζί με 13ριμπ. και 7ασ. στην επικράτηση των Σπαρκς που τις διατήρησε στην κορυφή του φετινού WNBA (ρεκόρ 14-1), και στο φινάλε μίλησε για την Σάμιτ. Και δίχως να καταφέρει να αποφύγει τα βουρκωμένα μάτια, τόνισε ότι «από εδώ και πέρα θα παίζω μπάσκετμπολ για εκείνη!». Η σταρ του Λ.Α. συμπλήρωσε πως «σήμερα ήταν μία δύσκολη βραδιά για όλους. Η Πατ σημαίνει πολλά για μένα αλλά και για το άθλημα». Μάλιστα, ανάρτησε στο twitter το ιδιόχειρο γράμμα που της είχε στείλει η Σάμιτ όταν την «στρατολόγησε» για το Τένεσι και έγραψε ότι «ήσουν αληθινή σε όλες τις υποσχέσεις σου. Σε ευχαριστώ που ήσουν το τέλειο είδωλο για εμένα!».

Η απώλεια της θρυλικής κόουτς γέμισε θλίψη όσους την γνώριζαν και πολλοί αποφάσισαν να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες τους μαζί της. Ο άλλοτε παίκτης της αντρικής ομάδας του Τένεσι, Μπράιαν Ουίλιαμς, αποκάλυψε στην ιστοσελίδα 247sports πως «σε μία προπόνηση, αρχίσαμε να κάνουμε πλάκα και δεν είχαμε αντιληφθεί ότι η Πατ ήταν στην εξέδρα. Κάποια στιγμή γυρίσαμε και την είδαμε έξαλλη. Σηκώθηκε, πήρε μία μπάλα, την πέταξε μέσα στο παρκέ και άρχισε να φωνάζει: «Αρχίστε όλοι τα σπριντ. Και να τα τρέξετε γρήγορα!». Ο Ουίλιαμς εξήγησε πως «σταματήσαμε, μείναμε σιωπηλοί και κοιτάξαμε τον προπονητή μας, Μπρους Περλ (σ.σ.: τεχνικός της ανδρικής ομάδας του κολεγίου από το 2007 ως το 2011), περιμένοντας να αντιδράσει και προφανώς να της πει να μην ανακατευτεί. Ο Μπρους δεν μίλησε. Μας κοίταξε και πήγε και κάθισε στον πάγκο. Χωρίς άλλα λόγια, η Πατ Σάμιτ ανέλαβε και ολοκλήρωσε την προπόνηση!». Ο Μπράιαν Ουίλιαμς κατέληξε πως «ο σεβασμός που είχαμε για την Σάμιτ δεν μπορεί να καταγραφεί με λόγια. Ήταν υπεύθυνη για πολλές ζωές και καριέρες και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει κάτι τέτοιο. Σε ευχαριστούμε για όλα, Πατ!».

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα