Σαν ταινία του Κουστουρίτσα..

Και ενώ οι δικοί μας τελικοί "βαράνε κόκκινο" ας πεταχτούμε λίγο μέχρι τη Σερβία, όπου προχθές παρακολούθησα το αγαπημένο μου ντέρμπι για τη Σερβική λίγκα μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Παρτίζαν, αυτή τη φορά στο κλουβί της Ζέλεζνικ μιας και τα μεγάλα γήπεδα του Βελιγραδίου εξυπηρετούσαν ανάγκες των χτυπημένων από την πλημμύρα ανθρώπων γιατί πολύ απλά κάποια πράγματα είναι πάνω από τον αθλητισμό..

Στη Σερβία δεν υπάρχει -ευτυχώς- η εκτός έδρας απαγόρευση (ακόμα τουλάχιστον..) και η παρουσία 150 οπαδών της φιλοξενούμενης Παρτίζαν βοήθησε να παρακολουθήσουμε πολλές "σουρεάλ" εικόνες, βγαλμένες

από ταινίες του Κουστουρίτσα.. "Μπατσάκια" να πέφτουν άφθονα σε κάθε φάση, οι παίκτες να διακατέχονται από μεγάλη ένταση (στο δίλεπτο απειλήθηκε σύρραξη με πρωταγωνιστές τους Μπογκντάνοβιτς-Μπλάζιτς και στην επανάληψη με τους Νέλσον-Πάβλοβιτς) , οι "Ντέλιε" επιχείρησαν να "κάψουν" τους παίκτες της Παρτίζαν την ώρα των πανηγυρισμών των τελευταίων, ο Βουγιόσεβιτς έκοβε βόλτες εντός παρκέ και άλλα πολλά βγαλμένα από το μπασκετικό σινεμά του Βελιγραδίου..

Το κυρίαρχο στοιχείο και πάλι στο κομμάτι της τακτικής ήταν η γνωστή 1-3-1 ζώνη του Βουγιόσεβιτς με την οποία ο Σέρβος κόουτς ουσιαστικά απενεργοποίησε το όπλο που λέγεται Μαριάνοβιτς (και σε straight post καταστάσεις και στο diving μετά από pick &roll) και έριξε το τέμπο ελέγχοντας την κυκλοφορία και τη διάθεση των γηπεδούχων να παίξουν transition offense. Για τον Ερυθρό Αστέρα, που αδυνατούσε να επιτεθεί από τον άξονα και γενικά να το κάνει με "κάθετο μπάσκετ", όλο σχεδόν το παιχνίδι απέναντι στη συγκεκριμένη ζώνη ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια των παικτών του Ράντονιτς να εντοπίσουν το κενό και να επιτεθούν από εκεί. Ο κόουτς των "κόκκινων" χρησιμοποίησε κυρίως side picks, προσπάθησε να μεταφέρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη και χαμήλωσε το σχήμα του με τον Λάζιτς στο "3" δίπλα στο αμερικανικό δίδυμο στο μπακόρτ (ενώ αρχικά είχε ξεκινήσει τον Σιμόνοβιτς για να ματσάρει τον Μπέρτανς στο "3") αλλά άργησε να βρεί φάσεις σε γρήγορο τέμπο ενώ στην απέναντι πλευρά ο Πάβλοβιτς (τον οποίο έπαιζε με κοντύτερο παίκτη) ήταν unmatchable πραγματικά (20π. 6/7 2π.-8/9 προσωπικές, 8 κερδισμένα φάουλς). Η Παρτίζαν που αντιμετώπισε σωστά το trapping-press του Ράντονιτς (με τον Λοβερνί να βάζει τη μπάλα στο παρκέ) είχε παίκτη-κλειδί τον Μιλουτίνοβ και στις δύο πλευρές του παρκέ (μέχρι και pick&roll με αυτόν screener και τον Λοβερνί δημιουργό είδαμε, άλλη μια σουρεάλ εικόνα..) και έναν πολύ σπουδαίο Μπογκντάνοβιτς (έπαιξε ως "1" καθαρά στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού) που έδειξε και πάλι σπουδαίες ικανότητες closer (αν και έχασε τη βολή στο τέλος της κανονικής διάρκειας, στο 70-70) καθαρίζοντας το ματς με προσωπικές ενέργειες.

Κάπως έτσι η Παρτίζαν πήρε κεφάλι στη βαθμολογία της Σέρβικης λίγκας ενώ ο Ερυθρός Αστέρας φανερά βρίσκεται σε αγωνιστική κρίση και ο Ράντονιτς τζογάρει τη θέση του εφόσον δεν κατακτήσει τον τίτλο. Και οι δύο "μονομάχοι" περιμένουν πάντως την ετυμηγορία της Τσιμπόνα. Οι Κροάτες, ενώ είχαν δηλώσει ανοικτά αδυναμία συμμετοχής στην Ευρωλίγκα πριν λίγες ημέρες, έχουν βρεί σύμμαχο τον δήμο του Ζάγκρεμπ και ίσως, με πολύ βέβαια δυσκολία, να έχουν τύχη για να αγωνιστούν στα "σαλόνια" τη νέα περίοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ερυθρός Αστέρας (1ος στη regular season της Αδριατικής λίγκας) μπαίνει κατευθείαν στους ομίλους της Ευρωλίγκας και η Παρτίζαν (που πιθανόν να απορρίψει και τη συμμετοχή στο Eurocup) θα διεκδικήσει το εισιτήριο στα προκριματικά, σε τουρνουά που μάλλον θα φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι..

Keywords
Τυχαία Θέματα