Ρετρό από Παγκράτι και Πανιώνιο (pics, vids)

Δεν θα κρίνουμε αγωνιστικά και βαθμολογικά το επερχόμενο ματς Παγκράτι-Πανιώνιος στο Μετς, για την Α2, οι στόχοι είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι των ομάδων, οι Νεοσμυρνιώτες βαδίζουν ολοταχώς για την επιστροφή στην Α1, οι «ροσονέρι», θέλουν να περισώσουν τα προσχήματα μιας κακής σεζόν, ωστόσο υπάρχει μπόλικο στόρι. Και πώς να μην υπάρχει, όταν τα δύο σωματεία μαζί κουβαλούν ολόκληρη μπασκετική διαδρομή, με παίκτες και προπονητές που άφησαν εποχή και αρκετοί εξ αυτών παραμένουν κοντά στον χώρο, πολλοί

εκ των οποίων τίμησαν και τις δύο πλευρές. Υπάρχουν και οι πιστοί ακόλουθοι, πέραν των οπαδών και των παραγόντων, οι διαχρονικοί φροντιστές, ο «Γκας» (κατά κόσμον Κώστας Βελέντζας) από τη μία, ο «Τρομάρας» (Γιάννης Φραγκούλης) από την άλλη. Από τις πλέον κλασικές φιγούρες στα παρκέ. Oι δυο αντίπαλοι συναντήθηκαν πολλές φορές ενώπιος ενωπίω στην Α1, αρχές δεκαετίας '90, σε φιλικά κατόπιν, σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες, επίσης. Γνώριμοι, γνωστοί και σχεδόν γείτονες.

Ας δούμε τους συνδετικούς κρίκους στην αλυσίδα. Από τον Σταύρο Ελληνιάδη, λοιπόν, νυν μάνατζερ στον Ιστορικό και παλιό άσο του Παγκρατίου, έως τον Θανάση Σκουρτόπουλο, που επίσης πέρασε κι από τα δύο στρατόπεδα (ως παίκτης αλλά κατόπιν ως προπονητής Γυναικών στο Παγκράτι και αργότερα κόουτς στο αντρικό του Πανιώνιου), μέχρι τον θεαματικό Τζον Χάντσον, τον Αντώνη Λάνθιμο (πατέρα του φημισμένου σκηνοθέτη, Γιώργου), τον Φώτη Βασιλόπουλο, τον Πέρυ Μουχτούρη, τον Πιτ Μπάλη, τον Γιώργο Γάσπαρη και τον Γιώργο Μποσγανά, αλλά και τον Νίκο Τόλια (παλιά δόξα του Παγκρατίου, κοουτσάρισε τις Γυναίκες του Πανιώνιου). Και ακόμη, τον Βασίλη Γεραγωτέλλη (ασίσταντ στον Ολυμπιακό πια, αλλά με πέρασμα και από Μετς και Πλατεία).

Ολοι τους συνδέονται με Νέα Σμύρνη και Μετς και μάλιστα αγαπήθηκαν εξίσου. Δεν δίχασαν. Μερικοί έγιναν και σύνθημα για τους οπαδούς των δύο ομάδων, δείγμα ότι υπήρχε και υπάρχει μεγάλη εκτίμηση. Και ο αείμνηστος «Βούδας», που φυσικά συνδέθηκε περισσότερο με τον Πανιώνιο, ο Μάκης Δενδρινός δηλαδή, πέρασε από το Παγκράτι, όπως και ο νυν άσος των «κυανέρυθρων», ο Νίκος Μίχαλος ή ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος και ο Βαγγέλης Σακελλαρίου, αλλά και άλλοι, παλαιότεροι, σαν τον Βαγγέλη Σκλάβο. Και ο τεχνικός, Κώστας Κατωπόδης, έχει εργαστεί στις δύο ομάδες, ενώ ο σέντερ του Παγκρατίου, Γρηγόρης Ραλλάτος ξεκίνησε, ουσιαστικά, το μπάσκετ, στον Πανιώνιο.

Η λίστα είναι μακρά και αν ξέφυγε κάποιο όνομα, θα συμπληρωθεί. Απλώς, ένα πρόχειρο φλας μπακ σε στιγμές του παρελθόντος μάς δείχνει πόση ιστορία και κοινές ρίζες κουβαλούν τα δύο αυτά σωματεία με την σπουδαία μπασκετική παρακαταθήκη. Απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα, τα σύνορα των δύο περιοχών τα χωρίζει ουσιαστικά ο Νέος Κόσμος (η Δάφνη είναι... πιο μέσα) και η μπασκετική κουλτούρα δεν σταματά, σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκονται. Που φυσικά, αμφότερες οι ομάδες αξίζουν να είναι ψηλά.

Ο Πανιώνιος το ξανακερδίζει με το σπαθί του, επιστρέφει μαθημένος, κατά πώς φαίνεται, στα σλόνια, με τους «ροσονέρι», αναμφίβολα, να περνούν την δική τους δυσκολία, αλλά για κάθε μεγάλη ομάδα υπάρχει το πριν και το μετά.

Παρακάτω, θα δείτε στις φωτογραφίες αρχείου, Μίχαλο, Δενδρινό, Τόλλια, Γάσπαρη, Μποσγανά, «Γκας», στην κεντρική τον Ελληνιάδη (παραδίπλα του ο Αγγέλου), στα βίντεο τον Χάτσον από στιγμές του με τις δύο φανέλες και επιπροσθέτως το κατόρθωμα του Πανιώνιου το 1991, με τους Γάσπαρη-Μποσγανά στο ρόστερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα