ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ - ΕΛΛΑΔΑ 84-98

Σε ένα παιχνίδι όπου οι δύο άμυνες έλαμψαν… διά της απουσίας τους η Εθνική μας ομάδα πήρε τη νίκη απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο με 98-84 και παράλληλα την πρώτη θέση στον όμιλο της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα "βρήκε σκούρα" για 35 λεπτά αφού οι Πορτορικάνοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια.

Η αποβολή του Τζέι Τζέι Μπαρέα, όμως, με πέντε φάουλ σε εκείνο το σημείο σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά ποσοστά της Ελλάδας από τη γραμμή των τριών πόντων (14/24) τής έδωσαν τη νίκη και μαζί… τη Νιγηρία για τον προημιτελικό της

Παρασκευής. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, που σημείωσε 27 πόντους, ενώ από 16 πόντους είχαν οι Γιάννης Μπουρούσης και Γιώργος Πρίντεζης.

Δια χειρός Σπανούλη μπήκαν οι πρώτοι… δεκατρείς πόντοι της Εθνικής μας ομάδας. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν αυτός που μονοπώλησε το… επιθετικό ενδιαφέρον καθώς παίρνοντας διαδοχικές προσπάθειες (τις οποίες μετουσίωσε σε καλάθια) έβαλε την "γαλανόλευκη" από νωρίς μπροστά στο σκορ (11-5, 13-9). Η ευστοχία από τη γραμμή των τριών πόντων (6/6) στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έδινε, μεν, τη δυνατότητα για σκοράρισμα, η απόδοση των διεθνών μας στην άμυνα, όμως, δεν τους επέτρεπε να ξεφύγουν στο σκορ.

Ο Ράμος δημιουργούσε προβλήματα από το λόου ποστ είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ. Παρά το +6 (28-22) του 8ου λεπτού, η ομάδα του Ηλία Ζούρου δεν βελτιώθηκε στον αμυντικό τομέα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε να δώσει ομαδικά φάουλ μέχρι να στείλει τους Πορτορικανούς στη γραμμή των ελευθέρων βολών, με αποτέλεσμα να προηγείται στο πρώτο δεκάλεπτο μόλις με τρεις πόντους (30-27).

Στη δεύτερη περίοδο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά. Οι δύο ομάδες έδωσαν περισσότερη προσοχή στην άμυνά τους και σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα φάουλ (η Ελλάδα συμπλήρωσε τα πέντε ομαδικά από το τρίτο λεπτό) τα καλάθια επιτυγχάνονταν με μεγαλύτερη δυσκολία. Παρόλ' αυτά η "γαλανόλευκη" διατηρούσε ένα (ισχνό) προβάδισμα, έχοντας χάσει, όμως, τη δυνατότητα για εύκολο καλάθι.

Το Πουέρτο Ρίκο συνέχισε να φορτώνει παιχνίδι στο ζωγραφιστό είτε με τον Ράμος είτε με τον Σαντιάγκο, κάτι που μπορεί να μην απέφερε πάντα σε σκορ, αλλά "φόρτωσε" γρήγορα με τρία φάουλ τους Μπουρούση και Μαυροειδή, αναγκάζοντας τον Ηλία Ζούρο να πάει σε πιο χαμηλά σχήματα με τον Φώτση (ή τον Καϊμακόγλου) στο "5". Μετά από αρκετή ώρα το παιχνίδι ήρθε στην ισοπαλία (42-42 στο 17’), αλλά χάρη σε ένα "ξέσπασμα" του Βασίλη Σπανούλη (18 πόντοι στο πρώτο μέρος) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξαναπήρε αέρα πέντε πόντων (42-47), κρατώντας τη διαφορά μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους (47-49).

Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε σημαντικά στην επανάληψη. Το Πουέρτο Ρίκο είχε βάλει την Ελλάδα για τα καλά στον δικό του ρυθμό, κάτι που του επέτρεψε να προηγηθεί με 51-49 και να είναι αυτό που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι Πορτορικάνοι δεν είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν το προβάδισμα για τρία λεπτά, πριν ο Μπουρο

Keywords
Τυχαία Θέματα