Πασκουάλ: «Η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός μοιάζουν σε πολλά»

Ο Τσάβι Πασκουάλ μίλησε στην στήλη της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωλίγκα «Η γωνία των προπονητών» και αναφέρθηκε στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στην Μπαρτσελόνα, στην νέα πρόκληση του στον Παναθηναϊκό και στα κοινά στοιχεία των δύο ομάδων.

Αναλυτικά τι είπε:

Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, πήγα στον Παναθηναϊκό νωρίς τη φετινή σεζόν μετά τις οκτώ σεζόν μου στην Μπαρτσελόνα. θα πρέπει να πω πως κάθε μεγάλο κλαμπ έχει τη δική του ταυτότητα, που το κάνει μοναδικό. Κάθε ομάδα έχει τον τρόπο της με τον

οποίο κάνει κάποια πράγματα, αλλά είναι ξεκάθαρο πως το πρώτο που παρατηρείς όταν φτάσεις στον Παναθηναϊκό είναι πως πρόκειται για μια ομάδα συνηθισμένη στις νίκες, που έχει νικήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει έξι τίτλους στην Euroleague. Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που ανήκει και να γίνει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα. Μιλάμε για το επίπεδο που βρισκόταν πέντε ή έξι χρόνια πριν.

Η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός μοιάζουν σε πολλά κομμάτια. Το μεγαλύτερο κοινό τους σημείο είναι η νοοτροπία του νικητή, η οποία υπάρχει στο dna και των δύο κλαμπ. Οτιδήποτε άλλο πλην της νίκης δεν είναι ικανοποιητικό. Η μεγαλύτερη διαφορά που βρήκα είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι μια καθαρά μπασκετική ομάδα, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι ένα κλαμπ σε πολλά αθλήματα, με το ποδόσφαιρο να είναι το πιο σημαντικό. Στον Παναθηναϊκό το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα έχουν ξεχωριστούς ιδιοκτήτες. Από μακριά η ελληνική λίγκα φαίνεται πιο αδύναμη συγκριτικά με την ισπανική, όμως, από την άλλη, έχει περισσότερες σωματικές επαφές και η ένταση είναι υψηλότερη από τα ματς της ACB.

Η νέα Euroleague έχει αλλάξει πράγματα για εμάς τους προπονητής. Η preseason έχει μεγαλύτερο και σημαντικό βάρος σε σχέση με πριν. Υπάρχει λιγότερος χρόνος για να προετοιμάσεις τα παιχνίδια τώρα, οπότε οι βάσεις που θέτεις στην preseason είναι σημαντικές για το μέλλον. Δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνω αυτό από μόνος μου, αφού έφτασα στα τέλη Οκτώβρη, οπότε θα πρέπει να πάω πιο σιγά από το συνηθισμένο. Δεν έχεις πολλές εβδομάδες με τρεις μέρες για προετοιμασία του αγώνα. Κάποιες φορές έχεις λιγότερο από 24 ώρες, γιατί ταξιδεύεις και παίζεις σχεδόν αμέσως. Ακόμα, για να προετοιμαστείς για κάθε ματς, είναι σημαντικό να μείνεις σε όσα έκανες στην preseason.

Οι αντιπαλότητες είναι επίσης διαφορετικές και μοναδικές με τους δικούς τους τρόπους. Φυσικά, η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά και αυτό αλλάζει τα πάντα. Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη απέχουν πάνω από 600 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει την αντιπαλότητα πιο έντονη εδώ, αλλά είναι από μόνη της διαφορετική. Θα έλεγα πως η κόντρα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού είναι πιο έντονη, χωρίς να έχει σημασία για τι ματς μιλάμε. Δεν χρειάζεται να δεις τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σε ένα ματς των πλέι οφ, όλα τα ματς μεταξύ αυτών των ομάδων είναι πολύ έντονα. Θα έλεγε κανείς πως όλη η πόλη προσέχει τι γίνεται σε αυτό το ματς, πριν και μετά τον αγώνα. Την ίδια ώρα, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη δεν το έχουν αυτό, εκτός και αν είναι και οι δύο ομάδες κοντά στον τίτλο ή παλεύουν γι' αυτόν. Αν χάσεις ένα "κλάσικο" στην αρχή της σεζόν, ξέρεις πως ένα μεγαλύτερο ματς μεταξύ των δυο τους βρίσκεται μπροστά σου.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που κοουτσάρω εκτός Ισπανίας και αποτελεί μία πρόκληση. Βρίσκομαι εδώ για ένα μήνα, αλλά νιώθω σαν να είναι μισός χρόνος. Έχω προσαρμοστεί πλήρως στην Αθήνα. Όταν μιλάμε για μπάσκετ και προπονητική, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές, πέραν της γλώσσας φυσικά. Η δουλειά που πρέπει να κάνει είναι η ίδια: να καθοδηγείς την ομάδα στην προπόνηση, να προετοιμάζεις αγώνες και να προσπαθείς να νικήσεις. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά η μόνη μεγάλη αφορά στη γλώσσα, Πρέπει να μιλάς αγγλικά για να συνεννοείσαι. Χρειάζεσαι αγγλικά για να σε καταλάβουν και δεν υπάρχει άλλο τρόπος. Πρέπει να πω πως όλοι στην ομάδα -παίκτες, διοίκηση, σταφ και κόσμος- με υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες και αυτό με βοήθησε να νιώσω άνετα. Το ότι με αποδέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο έκανε πιο εύκολη την προσαρμογή μου.

Έφτασα σε ένα νέο μέρος και, όπως συμβαίνει και με τους παίκτες, πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτά που έχεις. Στην περίπτωση μου, έπρεπε να προσαρμοστώ στους διαθέσιμους παίκτες, να κτίσω χημεία ομάδας και να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ. Ήταν κάπως έτσι και στην Μπαρτσελόνα. Ποτέ δεν έχεις ακριβώς τους παίκτες που θες, αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι σε αυτούς που έχεις. Έτσι είναι κι εδώ. Πρέπει να προσαρμοστώ και να πάρω το καλύτερο δυνατό από το ρόστερ μου. Είναι στο DNA μας, ως προπονητές, να παίρνουμε το maximum από τους παίκτες μας και τις ικανότητές τους.

Συνολικά, είναι μία σπουδαία εμπειρία. Αναμφίβολα, το να δουλεύω για τον Παναθηναϊκό είναι ένα βήμα προς τα μπρος για μένα, ως κόουτς και ως άνθρωπο. Σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία σημαντική και ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα με βοηθήσει να βελτιωθώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα