ΠΑΟ - ΟΣΦΠ: Τι διακυβεύεται στο ΟΑΚΑ!

Το σημερινό (20/1, 19.30, ΔΤ) ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για την 14η αγωνιστική της Α1 δεν κρίνει στόχο, όπως έκρινε ο ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ίδιο γήπεδο στις 23 Δεκεμβρίου 2013, δεν κρίνει τίτλο, όπως συνέβη στον τρίτο τελικό της περυσινής Α1, δεν αποτελεί αγώνα «δίχως αύριο» για τον έναν ή και τους δύο προπονητές,

όπως συνέβη σε προγενέστερες περιπτώσεις.

Και όμως! Εκτός του ότι πρόκειται για το κορυφαίο μπασκετικό ντέρμπι της Ευρώπης, κατά συνέπεια πρόκειται για τον σπουδαιότερο αγώνα γοήτρου για τις δύο ισχυρότερες ομάδες της Ελλάδας και τις δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης, η σημερινή αναμέτρηση κρίνει πολύ περισσότερα από το αν το +2 του Παναθηναϊκού θα γίνει +3 ή το αν η διαφορά μεταξύ τους θα μειωθεί σε +1 και η δεύτερη στροφή του πρωταθλήματος θα αποκτήσει ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης «μάντρωσε» τους Πράσινους στο ξενοδοχείο για να περάσουν όλοι μαζί την τελευταία νύχτα πριν από το μεγάλο ντέρμπι, ούτως ώστε η συγκέντρωσή τους να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και να αντιληφθούν ότι το κίνητρο είναι βαθύτερο από το πρεστίζ. Ο στόχος του Τριφυλλιού είναι να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να γυρίσει τον διακόπτη, όπως έκαναν οι πρωταθλητές στον αγώνα Κυπέλλου. Διότι επίκεινται μάχες «αιωνίων» για το Top16, μια ξανά στο ΟΑΚΑ (20/2) και άλλη μια στο κατώφλι της Β' Φάσης στο ΣΕΦ (10/4 ή 11/4), που ενδέχεται να κρίνουν είτε την πρόκριση είτε το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Θυμηθείτε ποιο ήταν το σκηνικό πριν από 29 ημέρες. Ο Ολυμπιακός πήγαινε… τρένο, μετρούσε 23 σερί νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη και εμφανιζόταν φαβορί για νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ και πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν… βασιλιάς και η ομάδα του «Dream Team»! Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά παραπατούσε ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας με εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ και με την κατάληψη της τέταρτης θέσης, της τελευταίας που εξασφαλίζει πρόκριση στην επόμενη φάση. Η θέση του «εφτάψυχου» Πεδουλάκη ήταν εξαιρετικά επισφαλής και οι παίκτες του έμεναν… μετεξεταστέοι στα ευρωπαϊκά διαγωνίσματα!

Η ιδιομορφία και παράλληλα το στοίχημα του αποψινού ντέρμπι είναι: σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς ο μεν Παναθηναϊκός, έχοντας και τον Ρόκο Ούκιτς στη διάθεσή του, άρα ένα ακόμη «όπλο» για να περιορίσει τον Βασίλη Σπανούλη, να μην «αναστήσει» τον Ολυμπιακό δίνοντάς του ώθηση για τη συνέχεια, οι δε Ερυθρόλευκοι να αναγεννηθούν, όπως έκαναν οι Πράσινοι στο Κύπελλο, αξιοποιώντας ένα στοιχείο, που μόνο ένας προφήτης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ουσιαστικό ή όχι, το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Διαθέτοντας δύο παίκτες, που αγωνίζονται για πρώτη φορά απέναντι στον Παναθηναϊκό, τους Αμερικανούς Μάρντι Κόλινς και Τζαμάριο Μουν, οι Πειραιώτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν στο ΟΑΚΑ με τους προκατόχους τους.

Ο Κόλινς ουσιαστικά αποκτήθηκε για να περιορίσει τα ποσταρίσματα του Γιόνας Ματσιούλις, που «τσάκισαν» στα τελευταία λεπτά τον Λο, τον Ματ Λοτζέσκι και κατ' επέκταση τον Ολυμπιακό. Ο Μουν προστέθηκε στο δυναμικό των πρωταθλητών Ευρώπης για να συνεισφέρει στον εναέριο χώρο, ειδικά εν τη απουσία του «Air Georgia» Πέτγουεϊ, όπου οι Πράσινοι με τα… ελικόπτερα Στεφάν Λάσμε, Τζέιμς Γκιστ και (μην ξεχνάμε τον) Αντώνη Φώτση, δημιουργούν ένα νοητό δίχτυ που δεν επιτρέπει στην μπάλα από τα κοντινά σουτ των Ερυθρόλευκων να καταλήξει στο καλάθι, τουλάχιστον χωρίς τεράστιο κόπο.

Σαφώς, σε ένα ντέρμπι παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες των ηγετικών μορφών (Διαμαντίδης - Σπανούλης) και οι χαρακτήρες των έμπειρων παικτών, που έχουν περπατήσει πολλές φορές στον ίδιο δρόμο. Σπανίζουν οι περιπτώσεις των ρούκι που πρωτοεμφανίζονται και τελικά κρίνουν ένα ντέρμπι υπό καθεστώς αφόρητης πίεσης και πρωτόγνωρων καταστάσεων. Ομως για αυτό το μπάσκετ είναι τόσο συναρπαστικό. Γιατί οι πρωταγωνιστές είναι απρόβλεπτοι. Η συνέχεια στο παρκέ του ΟΑΚΑ και στο Basketblog.gr, όπου θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε όλα όσα θα συμβούν μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ενώ μετά το τέλος του τρίτου φετινού ντέρμπι «αιωνίων» θα ακολουθήσει live συζήτηση με τον Σωτήρη Γεωργίου...

Keywords
Τυχαία Θέματα